Να αποσυρθεί ο νέος «πτωχευτικός κώδικας»

586
ο νέος «πτωχευτικός κώδικας»

ΝΑ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΒΙΑΣ

Σε σχέση με την κατάργηση της προστασίας της 1ης κατοικίας και την ισχύ του νέου «πτωχευτικού κώδικα», η Χριστιανική Δημοκρατία εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: 

  1. Η προστασία της 1ης κατοικίας, όπως ίσχυε μέχρι τώρα με το νόμο 3869/2010 («νόμος Κατσέλη»), καθώς και την τροποποιημένη και ως τώρα εν ισχύι εκδοχή του  ν. 4549/2018, είναι προτεραιότητα που συνδέεται στενά με τον πολιτισμό και τα ηθικά προτάγματα της ελληνικής κοινωνίας: Την αντίληψη ότι η 1η κατοικία είναι βασικό αγαθό των πολιτών και πρέπει να προστατεύεται. Ιδίως σε περίπτωση που ο πολίτης υποστεί ζημία λόγω ανώτερης βίας. Ότι η οικονομία υπηρετεί τον άνθρωπο και όχι ο άνθρωπος την οικονομία.
  2. Για το λόγο αυτό καταδικάζουμε την άρση της προστασίας αυτής που επέρχεται με το λεγόμενο «νέο πτωχευτικό κώδικα». Είναι γεγονός ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα, υπό την πίεση της κοινωνικής κατακραυγής, αντιστάθηκε στο ζήτημα αυτό περισσότερο απ’ ό,τι σε άλλα. Δεν παύει όμως, η εξέλιξη αυτή να είναι προϊόν εκβιαστικής πίεσης ξένων δυνάμεων, όπως και το σύνολο της μνημονιακής νομοθεσίας.
  3. Για τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών και την ιθύνουσα τάξη του Βερολίνου η οποία επικυριαρχεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι αδιανόητος περιορισμός των «δικαιωμάτων» των πιστωτικών ιδρυμάτων και των λοιπών δανειστών. Γι’ αυτούς η θεμελιώδης προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας υποχωρεί μπροστά στο οικονομικό συμφέρον. Η εξαθλίωση των πολιτών δεν υπολογίζεται, μπροστά στην προτεραιότητα της σώρευσης πλούτου από τη διεθνή οικονομική Ολιγαρχία. Ωστόσο αυτός ο πλούτος είναι αιματοβαμμένος και φωνάζει προς τον ουρανό για δικαίωση. Τα δε πολιτικά κόμματα όπως το κυβερνών «εποίησαν αυτοίς φίλους εκ του Μαμωνά της αδικίας» και είναι αθύρματά που εκτελούν τα κελεύσματά τους, αντί είναι οι πρόθυμοι υπηρέτες του απλού και αδικημένου ανθρώπου που μοχθεί για τα προς το ζην.
  4. Δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε ότι τα αποκαλούμενα «χριστιανικά» κόμματα της Γερμανίας, με εμβληματικό πρωταγωνιστή τον σημερινό Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ προβάλλουν το χριστιανικό τους τίτλο, υπηρετούν και εκφράζουν την υποδούλωση της κοινωνίας στις προτεραιότητες του Μαμωνά. Ας αλλάξουν τίτλο, διότι «Οὐδεὶς δύναται δυσὶ κυρίοις δουλευειν. Ἢ γὰρ τὸν ἕνα μισήσει καὶ τὸν ἕτερον ἀγαπήσει, ἢ ἑνὸς ἀνθέξεται καὶ τοῦ ἑτέρου καταφρονήσει. Οὐ δύνασθε Θεῶ δουλεύειν καὶ Μαμμωνᾶ» (Κατὰ Ματθαῖον 6.24).
  5. Για μας ως Χριστιανούς, η περιουσία των φτωχών ανθρώπων είναι μια υπόθεση εξαιρετικής σπουδαιότητας και η αφαίρεσή της είναι απαρέγκλιτα σύμφωνα με την κανονική μας παράδοση κλοπή. Ένας από τους μεγαλύτερους αγίους της Ορθόδοξης Εκκλησίας όλων των εποχών, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, καταδίκασε την κατά τα άλλα «ευσεβή» αυτοκράτειρα Ευδοξία για τη μη δικαίωση της χήρας Καλλιτρόπης και την αρπαγή και κατάσχεση του αμπελώνα της από τοπικό έπαρχο. Ο άγιος Ιωάννης προασπίστηκε τη χήρα και αυτός ήταν ο λόγος της επιβολής εξορίας εκ μέρους της αυτοκράτειρας, αιτία για την οποία λογίζεται και ως μάρτυρας.
  6. Η δυνατότητα του «πτωχευμένου» να παραμένει ως μισθωτής στην εκποιηθείσα κατοικία του, με δυνατότητα επαναγοράς της είναι ταυτόχρονα ομολογία της σημασίας της 1ης κατοικίας ως βασικού αγαθού και «φύλλο συκής» που σε καμμία περίπτωση δεν υποκαθιστά την κατάργηση της προστασίας της.
  7. Εξάλλου, η πτώχευση είναι άρρηκτα δεμένη με την εμπορική ιδιότητα αυτού που πτωχεύει. Απαράδεκτη είναι κατά συνέπεια, η απόκτηση πτωχευτικής δυνατότητας απ’ όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα χωρίς εξαίρεση.
  8. Ζητάμε την άμεση απόσυρση του νέου «πτωχευτικού κώδικα». Την επαναφορά τα ισχύος του νόμου 3869/2010 και τη μονιμοποίηση της προστασίας της 1ης κατοικίας σε περιπτώσεις ανώτερης βίας. Την κατάργηση του νόμου 4745/2020 για τον επαναπροσδιορισμό των υποθέσεων που εκκρεμούσαν με ευθύνη του οφειλέτη με τους δικονομικούς περιορισμούς και τα «απαράδεκτα». Προσδιορισμό της εκδίκασης των υποθέσεων αυτών με αποκλειστική ευθύνη της δικαστικής αρχής και με βάση όσα ίσχυαν πριν την ψήφιση του ν. 4745/2020. Τον επανυπολογισμό των οφειλών προς ιδιώτες στη βάση της αρχικής οφειλής, με περικοπή όλων των προϊόντων τόκου και ανατοκισμού, με δυνατότητα εξόφλησης σε πολλές δόσεις. Την επαναφορά των ρυθμίσεων εξόφλησης των χρεών προς το Δημόσιο σε πολλές δόσεις με περικοπή των προσαυξήσεων. Με τον τρόπο αυτό θα δοθεί σε όσο γίνεται περισσότερους οφειλέτες τη δυνατότητα να ορθοποδήσουν και να συμβάλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Από το Γραφείο Τύπου της ΧΔ. Αθήνα 3 Ιουνίου 2021

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας