Νέο ρεκόρ πολεμικών δαπανών

1437
μερα25

Οι μισθοί μπορεί να καθηλώνονται από την μια άκρη της γης ως την άλλη και οι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης μπορεί να βαίνουν διαρκώς μειούμενοι, αλλά υπάρχει ένα μέγεθος που διαρκώς αυξάνεται και κάθε χρόνο καταρρίπτει το ρεκόρ του προηγούμενου: είναι οι πολεμικοί εξοπλισμοί!

Τα στοιχεία που όπως κάθε έτος έδωσε αυτές τις μέρες στη δημοσιότητα το Διεθνές Ίδρυμα Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) δείχνουν ότι ο κόσμος ζει σε έναν χωρίς προηγούμενο πυρετό πολεμικών δαπανών (δες εδώ)∙ κι ας σταματήσουν πια να αποκαλούνται αμυντικές, λες κι όλη αυτή η προετοιμασία γίνεται επειδή αναμένουμε επίθεση από άλλους πλανήτες…

Οι συνολικές πωλήσεις όπλων των 100 μεγαλύτερων εταιρειών κατά το 2017 αυξήθηκαν 2,5% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο φθάνοντας τα 398,2 δισ. δολ. Μέσα δε σε μόλις 16 χρόνια, από το 2002 που ξεκίνησε το SIPRI τις μετρήσεις του, οι πωλήσεις έχουν αυξηθεί κατά 44%! Το πραγματικό δε μέγεθος είναι πολύ μεγαλύτερο καθώς οι σουηδοί ερευνητές δεν συμπεριλαμβάνουν την Κίνα.

Το κράτος που σέρνει το χορό των πολεμικών εξοπλισμών, συσσωρεύοντας κάθε λεπτό επιπλέον εύφλεκτη ύλη σε ένα ναρκοπέδιο που είναι ήδη έτοιμο να εκραγεί, είναι οι ΗΠΑ. Οι 42 αμερικανικές εταιρείες που συμμετέχουν στην ομάδα των 100 μεγαλύτερων εταιρειών πολεμικού εξοπλισμού ανά τον κόσμο, ελέγχοντας  το 57% της συνολικής αξίας τους, αύξησαν τις πωλήσεις τους κατά 2% φθάνοντας τα 226,6 δισ. δολ. Ενδεικτικό στοιχείο της αμερικανικής πρωτοκαθεδρίας είναι ότι στη λίστα με τις 10 μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου οι 5 προέρχονται από τις ΗΠΑ,καταλαμβάνοντας μάλιστα τα 3 πρώτα βάθρα (Lockheed Martin, Boeing και Raytheon ενώ σε άλλες θέσεις της δεκάδες βρίσκονται η Northrop Grumman και η General Dynamics). Αυτή η «επιτυχία» ωστόσο μόνο δεινά συνεπάγεται για τον αμερικανικό λαό, τα εκατομμύρια των ανασφάλιστων κι όσων πρέπει να πάρουν δάνειο για να σπουδάσουν. Γιατί, το ζεστό χρήμα που εισρέει στα ταμεία των βιομηχανιών του θανάτου προέρχεται πρώτα και κύρια από τον αμερικανικό κρατικό προϋπολογισμό.Τα έσοδα για παράδειγμα της Lockheed Martin προέρχονται πρωτίστως από τις προμήθειες στον αμερικανικό στρατό που τον προμηθεύει συγκεκριμένα με το μαχητικό αεροσκάφος F-35 Lightning και το μεταγωγικό C-130 Hercules. Οι δε χρυσές δουλειές της Boeing προέρχονται από την παραγγελία δύο προεδρικών αεροπλάνων εκ μέρους του Λευκού Οίκου, συνολικής αξίας 3,9 δισ. δολ. Οι πακτωλοί του δημόσιου αμερικανικού χρήματος που ρέουν προς τη βιομηχανία του θανάτου περιλαμβάνουν επίσης παραγγελίες στη Lockheed Martin ενός νέου τύπου υπερηχητικού πυραύλου κι άλλες μυθικής αξίας παραγγελίες που αφορούν το διάστημα, όπου εξελίσσεται σε ένα νέο θέατρο πολέμου κι ο Τραμπ έχει δεσμευθεί ότι οι ΗΠΑ θα κυριαρχήσουν.

Η σημασία που αποδίδει ο πρόεδρος Τραμπ στη χρηματοδότηση της αμερικανικής πολεμικής βιομηχανίας είναι τέτοια ώστε για το νέο οικονομικό έτος εξήγγειλε ότι ο στρατιωτικός προϋπολογισμός θα φτάσει τα 750 δισ. δολ. Η αύξηση των πολεμικών δαπανών αποτελεί πρόκληση όχι μόνο γιατί το δημοσιονομικό έλλειμμα θα καταγράψει ρεκόρ 6ετίας, αλλά γιατί ο Τραμπ ζήτησε από όλες τις κυβερνητικές υπηρεσίες να προβούν σε μειώσεις δαπανών ύψους 5%. Από που αλλού θα ταϊστεί ο Μινώταυρος της πολεμικής βιομηχανίας, αν όχι από τα χρήματα που διαφορετικά θα πήγαιναν σε κοινωνική πολιτική;

Ενδιαφέρον παράλληλα έχει ότι στη λίστα των μεγαλύτερων εταιρειών πολέμου αργά αλλά σταθερά, και χωρίς φυσικά να αμφισβητούν την αμερικανική πρωτοκαθεδρία, συνωστίζονται ομοειδείς εταιρείες κι άλλων χωρών. Θεαματική για παράδειγμα είναι η «πρόοδος» που καταγράφει η Ρωσία,στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του οπλοστασίου της, που εξελίχθηκε στον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό οπλικών συστημάτων, απορροφώντας το 9,5% του συνόλου των πωλήσεων των 100 μεγαλύτερων εταιρειών. Οι δέκα μεγαλύτερες ρωσικές εταιρείες που εντάσσονται στη λίστα των 100 είδαν τις πωλήσεις τους να αυξάνονται κατά 8,5% το 2017 φθάνοντας τα 37,7 δισ. δολ., με μεγαλύτερο πελάτη, ως είθισται, τη Μόσχα.

Η Ρωσία μάλιστα μπορεί να καυχιέται γιατί το 2017 κατέλαβε για πρώτη φορά τη δεύτερη θέση, που ως πέρυσι κατείχε η Αγγλία, η οποία διατηρεί ωστόσο τα πρωτεία στις πολεμικές δαπάνες της Δυτικής Ευρώπης,ελέγχοντας το 9% του συνόλου των πωλήσεων όπλων. Στη λίστα των 100 βρίσκονται επτά βρετανικές εταιρείες που το 2017 αύξησαν τις πωλήσεις τους κατά 2,3%, σε σχέση με το 2016. Κορυφαία μεταξύ αυτών η BAE Systems που απασχολεί 83.000 εργαζόμενους, καταλαμβάνει την τέταρτη παγκοσμίως θέση και συμμετέχει στην παραγωγή του Eurofighter, το οποίο πουλήθηκε μαζικά, μεταξύ άλλων χωρών, στη Σαουδική Αραβία. Πίσω από αυτή τη βρετανική «επιτυχία»επομένως βρίσκονται χιλιάδες άμαχοι νεκροί σε λαϊκές αγορές και σχολεία της Υεμένης.

Σε σημαντικά υποδεέστερη θέση βρίσκεται η Γερμανία, καθώς στη λίστα των 100 κορυφαίων εταιρειών περιλαμβάνονται μόνο τέσσερις εταιρείες της, που όλες όμως είδαν τα κέρδη τους να αυξάνονται το 2017.

Βελτιωμένη είδε κι η Τουρκία τη θέση της,καθώς η προτεραιότητα που έδωσε η Άγκυρα στην ανεξαρτητοποίηση των προμηθειών της αύξησε σημαντικά τις παραγγελίες στην εγχώρια εθνική της βιομηχανία, που είδε το περιθώριο κέρδους της να αυξάνεται κατά 24%!

Η άνοδος των πολεμικών παραγγελιών, που παντού γίνονται υπό την επίκληση της άμυνας, φέρνουν ολοένα και πιο κοντά το ενδεχόμενο ενός καταστροφικού για την ανθρωπότητα και τον πολιτισμό πολέμου.

Πηγή: Εφημερίδα Νέα Σελίδα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας