Νέο ευρωαμερικάνικο σκηνικό: Η Μέι στις ΗΠΑ, ο Γκρίλο εξυμνεί τον Τραμπ

2192
Μέι

Ο Πάπας πόντιος Πιλάτος.
Βαλίτσες για Ουάσινγκτον ετοιμάζει η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, η οποία θα γίνει την Παρασκευή, μάλλον καθόλου τυχαία, η πρώτη ηγέτιδα από την Ευρώπη που θα συναντήσει τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ.
Παράλληλα, καθώς από τις πρωτεύουσες της ΕΕ ακούγονται διάφορες αποτιμήσεις για τον Τραμπ, ο ιταλός Μπέπε Γκρίλο, δείχνοντας εν μέρει τις πολιτικές συγγένειες του, τουλάχιστον στο ”στυλ”,  εκφράζει την υποστήριξή του και λέει, γενικά, πως «χρειάζονται ισχυροί ηγέτες όπως ο Τραμπ κι ο Πούτιν» -ενώ μήνυμα για τον Λευκό Οίκο είχε μέχρι και ο παμπόνηρος Πάπας, που μίλησε εναντίον του λαϊκισμού και των τειχών,δίνοντας μήνυμα αντι-Τραμπ κατεύθυνσης αλλά συνέστησε, ταυτόχρονα, για να κρατήσει ”πισινή”, «να δούμε τι θα συμβεί».
Ο νέος εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σον Σπάισερ, ανέφερε πως ο Τραμπ πρόκειται να δεχθεί στο Λευκό Οίκο την Παρασκευή την Τερέζα Μέι,  ενώ έχει συζητήσει να πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Μεξικανό ομόλογό του Πένια Νιέτο στις 31 Ιανουαρίου.
«Ο πρόεδρος θα υποδεχτεί τον πρώτο ξένο ηγέτη αυτή την Παρασκευή όταν η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι φτάσει στην Ουάσιγκτον», δήλωσε ο Σπάισερ.

Γκρίλο: Χρειάζονται ισχυροί ηγέτες όπως ο Πούτιν κι ο Τραμπ

Η Βρετανία προσβλέπει στην Ουάσινγκτον για εμπορική συμφωνία ειδικά με φόντο το Brexit, το οποίο το Λονδίνο σκοπεύει να καταρτίσει υπολογίζοντας σε μικρή άμεση πρόσβαση στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.
Η στάση της Βρετανίας απέναντι στη νέα ηγεσία των ΗΠΑ επικεντρώνεται εκεί, ενώ οι υπόλοιπες μεγάλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για τις προθέσεις του Τραμπ σχετικά με επαναφορά του προστατευτισμού -κάτι που επαναλαμβάνουν τις τελευταίες ημέρες πολιτικοί τόσο από τη Γερμανία όσο και από τη Γαλλία.
Ωστόσο, άλλες δυνάμεις στη Γηραιά Ήπειρο υποδέχονται κατά πολύ θετικότερα την έλευση Τραμπ: Τα ακροδεξιά κόμματα Γερμανίας, Γαλλίας, Ολλανδίας και Αυστρίας που συναντήθηκαν το Σάββατο στο Κόμπλεντς πανηγύρισαν την «γέννηση ενός άλλου κόσμου», χωρίς, όμως, να διευκρινίζουν αν ο κόσμος αυτός θα πάει καλά, πράγμα αμφίβολο χωρίς λαϊκή παρέμβαση για κοινωνική δικαιοσύνη.
Ο Ιταλός Μπέπε Γκρίλο, αρχηγός του M5S (Κίνημα Πέντε Αστέρων), το οποίο έχει αναδειχθεί σε ισχυρή δύναμη στην Ιταλία, σε συνέντευξή του στη γαλλική Journal du Dimanche, δήλωσε «αρκετά αισιόδοξος» και χαρακτήρισε «μετριοπαθή» τον Τραμπ.
«Είπε αυτό που έπρεπε στους Κινέζους αναφορικά με τον προστατευτισμό» ανέφερε ο Γκρίλο, λέγοντας πως «οι μεγάλες επιχειρήσεις δεν θα πηγαίνουν πια στο Μεξικό, αλλά θα μείνουν στις ΗΠΑ» και ο Τραμπ «θα δώσει ώθηση στις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις και θα αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα που έχουν αναπτυχθεί στις τέσσερις γωνίες του πλανήτη».
«Συμφωνώ με όλα αυτά», τόνισε ο Γκρίλο, λέγοντας: «Και αν ο Τραμπ θέλει να αποσύρει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ, ας το κάνει!:». «Αν ο Τραμπ επιθυμεί να προσεγγίσει τον Πούτιν, να βάλει ξανά τα πράγματα στη θέση τους, δεν μπορεί παρά να έχει την έγκρισή μας» συνέχισε.
«Η διεθνής πολιτική έχει ανάγκη ισχυρούς ηγέτες, όπως εκείνοι (…) Ο Πούτιν είναι αυτός που λέει τα πιο λογικά πράγματα στην εξωτερική πολιτική» είπε. Τάχθηκε υπέρ «της άρσης των κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας» ενώ επανέλαβε την πρόθεση του MS5 να διοργανώσει «δημοψήφισμα για το ευρώ» και «να αναθεωρήσει τη Συνθήκη του Δουβλίνου, η οποία επιβάλει την υποχρέωση να δέχεται τους πρόσφυγες στην πρώτη χώρα που έγινε η αίτηση για την παροχή ασύλου».

Πάπας: Όχι στον λαϊκισμό, αλλά ας περιμένουμε να δούμε

Στην άνοδο του Τραμπ στην εξουσία αναφέρθηκε εκτενώς και ο Πάπας Φραγκίσκος σε ένα κήρυγμα εναντίον του λαϊκισμού και της αναζήτησης «σωτήρων», στο πλαίσιο της γνωστής στάσης των ένθερμων οπαδών της παγκοσμιοποίησης των αγορών, χωρίς να τονίσει, ταυτόχρονα, και τα δεινά αυτής της παγκοσμιοποίησης. «Φυσικά οι κρίσεις προκαλούν φόβους, ανησυχίες» είπε ο Ποντίφικας σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται την Κυριακή.
«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι σε καιρούς κρίσης να ψάχνουμε σωτήρες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Για εμένα το τυπικό παράδειγμα του ευρωπαϊκού λαϊκισμού είναι το 1933 στη Γερμανία», πρόσθεσε ο Φραγκίσκος. «Η Γερμανία αναζήτησε έναν ηγέτη, κάποιον που να της δώσει πίσω την ταυτότητά της και υπήρχε ένας τύπος που λεγόταν Αδόλφος Χίτλερ και ο οποίος είπε “εγώ μπορώ, εγώ μπορώ”».
«Ο Χίτλερ δεν υφάρπαξε την εξουσία», υπογράμμισε ο πάπας. «Εξελέγη από τον λαό του και στη συνέχεια κατέστρεψε τον λαό του». Οι άνθρωποι λένε ότι «αναζητάμε έναν σωτήρα που θα μας δώσει πίσω την ταυτότητά μας και θα μας προστατεύσει με τοίχους, με συρματοπλέγματα, με οτιδήποτε ώστε οι άλλοι να μην μπορούν να μας κλέψουν την ταυτότητά μας», πρόσθεσε ο ποντίφικας. «Και αυτό είναι πολύ σοβαρό», εκτίμησε.
Ο πάπας, πάντως, προκειμένου να πατάει σε όλες τις βάρκες, συνέστησε να αποφεύγονται οι βιαστικές εκτιμήσεις για τον νέο Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. «Θα δούμε. Θα δούμε τι θα κάνει, και μετά θα το εκτιμήσουμε», είπε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας