Νέος Ψυχρός Πόλεμος: ΗΠΑ κατά Κίνας και Ρωσίας

1623
πόλεμος

Από την αρχή της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Ντόναλτ Τραμπ ασκούσε σκληρή κριτική για τις τακτικές της Κίνας στο διεθνές εμπόριο και από τα πρώτες του κινήσεις στο Λευκό Οίκο ήταν η υπογραφή εκτελεστικών διαταγμάτων, με στόχο την υιοθέτηση σκληρότερης στάσης αναφορικά με τις εμπορικές σχέσεις των Ουάσιγκτον Πεκίνου.
Μετά και τη χθεσινοβραδινή ομιλία του Αμερικανού Προέδρου για την «Κατάσταση του Έθνους», έχει καταστεί πιο ξεκάθαρο από ποτέ ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επανεξετάζουν τις πολιτικές των δυο τελευταίων δεκαετιών, προτάσσοντας ως «νούμερο ένα» εχθρό για την εσωτερική ασφάλεια την Κίνα και τη Ρωσία, κάτι που αναφέρεται εξάλλου και στη νέα «Εθνική Αμυντική Στρατηγική» που έδωσε στη δημοσιότητα το Πεντάγωνο.

Αλλάζει η ιεράρχηση των «απειλών»

 

Από την 11η Σεπτεμβρίου το 2001 και μετά όπου στο επίκεντρο της αμερικανικής άμυνας βρισκόταν η Αλ Κάιντα ως την άνοδο του Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Συρία το 2014, η τρομοκρατία αποτελούσε τη μεγαλύτερη απειλή για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Με την άνοδο του Ντόναλτ Τραμπ στην εξουσία, η λίστα διευρύνεται με την Βόρεια Κορέα, το Ιράν αλλά πρωτίστως τους  πρώην ψυχροπολεμικούς αντιπάλους της Ουάσιγκτον, Ρωσία και Κίνα, να μπαίνουν σε πρώτο πλάνο.
«Γίνεται όλο και πιο σαφές ότι η Κίνα και η Ρωσία θέλουν να διαμορφώσουν ένα κόσμο βάσει του αυταρχικού τους μοντέλου και να αποκτήσουν δικαίωμα βέτο στις αποφάσεις άλλων χωρών στους τομείς της οικονομίας, της διπλωματίας και της ασφάλειας», αναφέρεται στο σχετικό επίσημο έγγραφο του Πενταγώνου, ενώ καθίσταται σαφές ότι η νέα στρατηγική εστιάζει ακόμη και σε προετοιμασία για πόλεμο μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων.
Σύμφωνα με ανώτατους αξιωματούχους αυτό το περίπλοκο περιβάλλον καθορίζεται εν πολλοίς από τις ραγδαίες τεχνολογικές αλλαγές. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του διεθυντή της CIA σε συνέντεξή του στο BBC. Ο Μάικ Πομπέο αναφέρθηκε στην απειλή Ρωσίας και Κίνας, τονίζοντας μάλιστα ότι το Πεκίνο μπορεί να ασκήσει μεγαλύτερη επιρροή στη Δύση ακόμη και από τη Μόσχα λόγω του ότι διαθέτει πολύ πιο ισχυρά οικονομικά μέσα.
Ως παράδειγμα ανέφερε τις εστιασμένες προσπάθειες της Κίνας να κλέψει εμπορικές πληροφορίες των Ηνωμένων Πολιτειών και να διεισδύσει μέσω κατασκόπων σε αμερικανικές εταιρείες, σχολεία, νοσοκομεία και αλλού.
*Πηγή: tovima.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας