Νέες απειλές Άγκυρας:Θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα αν απειληθούν δικαιώματά μας

1208
διεθνές

Δεν θα δεχτούμε άλλη παρενόχληση στην Ανατολική Μεσόγειο, προειδοποιεί ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ – Ο Τσίπρας σταμάτησε την επέκταση της αιγιαλίτιδας μετά τις απειλές, λέει  Hurriyet

Η Τουρκία δε θα ανεχτεί οποιαδήποτε τετελεσμένα γεγονότα από την ελληνική πλευρά στο Αιγαίο ή τη Μεσόγειο και δεν θα επιτρέψει οποιαδήποτε ελληνική παρέμβαση στις τουρκικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, διαμήνυσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, εξαπολύει νέες απειλές κατά της Ελλάδας όχι μόνο για τα 12 μίλια χωρικών υδάτων, αλλά και για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Ακάρ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Anadolu, δήλωσε ότι κανένα σχέδιο δεν είναι εφικτό στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς την εμπλοκή της Τουρκίας και του ψευδοκράτους στη βόρεια Κύπρο.

Την ίδια ώρα για οπισθοχώρηση της Ελλάδας στο θέμα της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων, μετά τις Τουρκικές απειλές, κάνει λόγο η εφημερίδα Hurriyet.

Το δημοσίευμα τονίζει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός ουσιαστικά προχώρησε σε διακοπή αυτής της διαδικασίας που ανακοίνωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, παραπέμποντας στη Βουλή.

«Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διέκοψε τα προεδρικά διατάγματα σχετικά με το θέμα της αύξησης των χωρικών υδάτων και αποφάσισε να εκπονήσει σχέδιο νόμου αντί για διάταγμα, το οποίο θα συζητηθεί στο κοινοβούλιο και θα διαβουλευθεί με τα πολιτικά κόμματα. Αυτή η απόφαση σημαίνει την αναστολή των 12 μιλίων σε αυτό το στάδιο», αναφέρει η Hurriyet.

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στην απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικού, που έκανε λόγο «κυριαρχικό και αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας για την επέκταση των χωρικών της υδάτων. Αυτό το δικαίωμα δεν είναι θέμα διαπραγμάτευσης. Και συνέστησε στην Τουρκία να μην ερμηνεύει αυθαίρετα το διεθνές δίκαιο, ενώ οι απειλές της δεν συμβάλλουν στις σχέσεις καλής γειτονίας».

Nέα «φωτιά» στο Αιγαίο μετά τις δηλώσεις του απελθόντος υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά για επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στην περιοχή του Ιονίου. H Άγκυρα, μάλιστα, χθες απάντησε με διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Έλληνα πρέσβη και το σκηνικό έντασης καλά κρατεί. Υπήρξαν, μάλιστα, και νέες εμπρηστικές δηλώσεις. Αυτή τη φορά σειρά είχε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι «στην Κύπρο, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία δεν θα αποδεχθεί κανένα τετελεσμένο και δεν θα επιτρέψουμε να γίνει οποιοδήποτε βήμα χωρίς την Τουρκία».

Υπό αυτό το κλίμα, στην πρώτη σύσκεψη που είχε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο υπουργείο Εξωτερικών, συζητήθηκε ο καθορισμός αρμοδιοτήτων και το θέμα της σταδιακής επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης. Στη σύσκεψη αναλύθηκαν, επίσης, οι γενικότερες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για το σημείο στο όποιο βρίσκονται οι διερευνητικές συνομιλίες, ενώ έδωσε οδηγίες, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, για προετοιμασία επίσκεψής του στην Τουρκία σε συνέχεια σχετικής πρόσκλησης του Ταγίπ Ερντογάν.

Το κρίσιμο ερώτημα που τίθεται είναι μέχρι πού μπορεί να φθάσει Τούρκος πρόεδρος; Αυτό που κυρίως απασχολεί το ελληνικό Γενικό Επιτελείο είναι μήπως η Άγκυρα προχωρήσει σε οριζόντια κλιμάκωση, μήπως, δηλαδή, η αιχμή της αντίδρασής της εκδηλωθεί στην περιοχή του Καστελόριζου. Επιχειρήσει δηλαδή να προκαλέσει εκεί κάποιου είδους θερμού επεισοδίου. Η Άγκυρα ισχυρίζεται εδώ και πολλά χρόνια ότι τα ελληνικά νησιά έχουν μόνο χωρικά ύδατα έξι μιλίων. Αμφισβητεί εμπράκτως ότι έχουν δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ, παρότι η σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας προβλέπει ρητά ότι κατοικημένα νησιά έχουν τέτοιο δικαίωμα. Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως έβαλε ολίγον τί φρένο στις εξαγγελίες του Νίκου Κοτζιά και ζήτησε διάλογο με τα πολιτικά κόμματα για την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος της χώρας.

Όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή η διαδικασία να μην προχωρήσει με Προεδρικό Διάταγμα, αλλά με την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή. Όπως γίνεται ακόμα γνωστό, ο πρωθυπουργός αποφάσισε τη σύγκληση του Επιστημονικού Συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών προκειμένου να συζητηθούν οι πτυχές του θέματος. Ακόμα, επισημαίνεται πως έδωσε οδηγίες για απάντηση σε δηλώσεις και τοποθετήσεις που έγιναν εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης, αφού ενημερώθηκε για τις πρόσφατες εξελίξεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας