Νέα βουτιά 5% έφερε στο Χρηματιστήριο το δεύτερο κύμα της πανδημίας

949
πανδημίας

Σε χαμηλά έξι μηνών βυθίστηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά και τη χθεσινή μεγάλη πτώση του, καθώς δεν μπόρεσε να διαχειριστεί το σφυροκόπημα των πωλητών σχεδόν σε όλο το φάσμα του ταμπλό, που πυροδότησε ο φόβος για ένα δεύτερο lockdown στη χώρα εξαιτίας της εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού.

Βουτιά 5% έφερε στο Χρηματιστήριο το δεύτερο κύμα της πανδημίας

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 5,32%, στις 1.322,98 μονάδες, ενώ στο -3,12% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 853,92 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 5,66% στις 236,38 μονάδες.

Αν το πρώτο κύμα κορονοϊού στέρησε από τον Γενικό Δείκτη περίπου 500 μονάδες, το δεύτερο κύμα πόσο θα του στερήσει; Αυτό είναι το ερώτημα που κυριαρχεί σήμερα στην αγορά, η οποία είδε τις εντολές πώλησης να λαμβάνουν διαστάσεις χιονοστιβάδας από τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, χωρίς να μπορούν να απορροφήσουν το risk off κύμα που ξεδιπλώθηκε σχεδόν σε όλο το ταμπλό.

Το δεύτερο ερώτημα που κυριαρχεί είναι μέχρι που θα φτάσουν οι τραπεζικές μετοχές. Τα ιστορικά χαμηλά προφανώς δεν τα είχαμε δει στην κορύφωση της πανδημίας την άνοιξη, με τις τραπεζικές μετοχές να εξακολουθούν να σφυροκοπούνται, προκαλώντας τον κοινό νου σχετικά με τις προοπτικές του κλάδου, καθώς η συνεχής πίεση στις αποτιμήσεις δεν παραπέμπουν ούτε στις “σκοτεινές ώρες” της ελληνικής κρίσης, όταν η χώρα βρισκόταν στο κατώφλι της εξόδου από την Ευρωζώνη.

Το επόμενο ερώτημα είναι που σταματάει αυτό το κύμα αποστροφής κινδύνου. Όταν η ίδια η Κ. Λαγκάρντ, η επικεφαλής της ΕΚΤ, σήμερα παραδέχτηκε ότι δεν μπορεί να εκτιμήσει την πορεία της οικονομίας και των τραπεζών, αφού εξαρτάται πρώτα από όλα από την εξέλιξη της πανδημίας, τότε ουδείς μπορεί να εκτιμήσει πότε και πώς θα τεθεί ένα τέλος σε αυτήν την πτώση του ΧΑ. Κι όμως η αγορά δεν μπορεί να περιμένει ούτε τις αποφάσεις της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο, αφού σήμερα ενημέρωσε απλά ότι θα επανεξετάσει την πολιτική της, ούτε και το Ταμείο Ανάκαμψης, η εφαρμογή του οποίου είναι προγραμματισμένη για το 2021.

Άλλωστε, τόσο η Θεσσαλονίκη όσο και η Αττική βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο ενός νέου, τοπικού έστω, lockdown. Αλλά αυτές οι δύο περιοχές έχουν και το μεγαλύτερο μερίδιο στο ελληνικό ΑΕΠ, ξεπερνώντας το 50%, επομένως είναι εύλογο η αγορά να βλέπει ότι ακόμη και η υποαπόδοση του τουρισμού το καλοκαίρι είχε μικρή επίδραση μπροστά σε αυτό που θα υποστεί η οικονομία σε ένα δεύτερο lockdown.

Όπως γίνεται αντιληπτό, με τα κρούσματα να αυξάνονται εκθετικά, κάθε επενδυτική απόφαση έχει παγώσει. Και όχι μόνο αυτό, αλλά η προστασία από τον κίνδυνο των νέων, σκληρότερων, μέτρων είναι η τελευταία επωδός στα desk του ΧΑ, καθώς η οικονομία εξακολουθεί να δέχεται το βαρύ πλήγμα των μέτρων. Αυτό που μεταφέρεται πλέον μεταξύ των χαρτοφυλακίων είναι ότι πρόκειται για μία χαμένη χρονιά, όχι μόνο χρηματιστηριακά, αλλά και σε επίπεδο οικονομίας, με τις όποιες προσδοκίες περί ανάκαμψης να είναι πλέον μηδενικές.

Ταμπλό 

Στο ταμπλό τώρα, οι απώλειες της Πειραιώς άγγιξαν το 9,60%, με τον ΟΤΕ να την ακολουθεί με το δικό του -8,27% και τις Σαράντης, Alpha Bank και Φουρλή να έπονται με πτώση που ξεπέρασε το 7%. Στο -6,42% έκλεισε ο ΟΠΑΠ, ενώ Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ και Coca Cola σημείωσαν απώλειες που ξεπέρασαν το 5%.

Άνω του 4% ήταν η πτώση σε Εθνική, Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα, Titan και ΕΧΑΕ, ενώ άνω του 3% σε Eurobank, Jumbo, Motor Oil και ΑΔΜΗΕ. Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στο -2,98%, ο ΟΛΠ στο -1,63%, ενώ στον αντίποδα, η Aegean ενισχύθηκε κατά 0,56% και η Βιοχάλκο έκλεισε στο +1,86%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας