Μ.Γκάγκα: Επανεξετάζει, λόγω κατακραυγής, την απόρριψη γιατρού «επειδή είχε δύο παιδιά»

890
την απόρριψη γιατρού «επειδή είχε δύο παιδιά»

Εν έτει 2021 μια γυναίκα γιατρός δεν μπορεί να προσληφθεί στο ΕΣΥ αν έχει δύο μικρά παιδιά.

Αυτό τουλάχιστον πιστεύουν τα μέλη του αρμόδιου συμβουλίου και ο διοικητής – τοποθετημένος από την κυβέρνηση των «αρίστων» – μεγάλου νοσοκομείου των Αθηνών, από αυτά που φιλοξενούν πανεπιστημιακές κλινικές., που απέρριψαν την βιοπαθολόγο μικροβιολόγο Αργυρώ Κυριακάκη από τη θέση επιμελητή Β’ ΕΣΥ. Και μ’ αυτό φαίνεται να συμφώνησε αρχικά και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, απορρίπτοντας αρχικά την ένσταση της γιατρού. Μετά ωστόσο τη δημοσιοποίηση του θέματος, η Μ. Γκάγκα αναγκάστηκε να κάνει στροφή 180 μοιρών, δηλώνοντας ότι θα διορθώσει το ζήτημα εντός της ημέρας.

Την απαράδεκτη διάκριση, που γυρίζει τη χώρα μας πολλές δεκαετίες πίσω, έφερε στο φως της δημοσιότητας ο Παναγιώτης Παπανικολάου, γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ.

Ο Π. Παπανικολάου εξήγησε ότι πρόκειται για διαγωνισμό που προκηρύχθηκε το 2016 και η κρίση έγινε μετά από πέντε χρόνια, φέτος δηλαδή. Στο επίσημο πρακτικό απόρριψης της γιατρού από τη θέση, αναφέρεται το εξής απίστευτο σκεπτικό:

«Ο … συμφώνησε πως πρόκειται για πολύ αξιόλογη υποψήφια, τον προβλημάτισε όμως το γεγονός ότι στην παρούσα φάση η … προσπαθεί να προσαρμόσει την επαγγελματική της ζωή στο πλαίσιο που της θέτει η οικογενειακή της ζωή, λόγω των δύο μικρών παιδιών που έχει, άποψη η οποία βρήκε σύμφωνη και …».

«Γι’ αυτούς προφανώς όποια νέα γυναίκα έχει παιδιά απαγορεύεται και να σπουδάζει και να εργάζεται. Ο αποκλειστικός της ρόλος είναι να είναι κλεισμένη στο σπίτι και να μεγαλώνει τα παιδιά της» σημείωσε με νόημα ο γ.γ. της ΟΕΝΓΕ, τονίζοντας ότι αν και η γιατρός έκανε ένσταση αμέσως στο υπουργείο Υγείας, η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα υπέγραψε έγγραφο στις 20 Σεπτεμβρίου, στο οποίο της απαντά ότι δεν κρίνει ότι υπάρχει λόγος αναπομπής του πρακτικού.

«Μας προτρέπουν σε μη τεκνοποίηση για να διοριστούμε»

«Το να κρίνεται μία γιατρός από γυναίκες επίσης γιατρούς και να απορρίπτεται από μία θέση στο ΕΣΥ με αιτία ότι έχει δύο μικρά παιδιά εν έτει 2021, αυτό ξεπερνάει το άτομο και αφορά όλους τους γιατρούς, γυναίκες και άνδρες» υπογράμμισε στο ίδιο κανάλι η γιατρός Αργυρώ Κυριακάκη. «Ούτε λίγο ούτε πολύ μας προτρέπουν αν όχι σε στείρωση, σε μη τεκνοποίηση προκειμένου να καταφέρουμε να διοριστούμε. Και αυτό καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα και είναι σαφής διάκριση» σημείωσε.

Όπως είπε, η ίδια εργάζεται στο ΕΣΥ 16 χρόνια, όπως και ο σύζυγός της, επίσης γιατρός. «Με το που γέννησα, πήγα στη δουλειά, με το θήλαστρο ανά δύο ώρες έβγαζα γάλα. Αυτό το πράγμα δεν περίμενα να το ακούσω από συναδέλφους γιατρούς» τόνισε, αναφέροντας ότι τα παιδιά της είναι σήμερα 6,5 και 8,5 χρονών. Η γιατρός είπε ακόμη ότι έχει αποστείλει έγγραφο και στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, αλλά και γράμμα προς τον πρωθυπουργό χθες το απόγευμα.

Στη συζήτηση παρενέβη η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, η οποία συνεχάρη την κ. Αργυρώ Κυριακάκη. «Την καθιστά ηρωίδα» είπε χαρακτηριστικά για το γεγονός ότι η γιατρός μεγαλώνει τα παιδιά της ενώ παρέχει υπηρεσίες σε μια πάρα πολύ κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας. Όπως είπε, και η ίδια είχε ζήσει χλευασμούς και ειρωνείες όταν επέστρεψε στην Ελλάδα από την Αμερική με τρία παιδιά, αλλά αυτό ήταν το 1982. Χαρακτήρισε τρελό και απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει και τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει αποζημίωση στη συνάδελφο.

H Μίνα Γκάγκα, αποφεύγοντας ωστόσο να εμφανιστεί ζωντανά. Σύμφωνα με τα όσα μετέφεραν οι δημοσιογράφοι, δεσμεύτηκε να το κοιτάξει σήμερα κιόλας με τη νομική υπηρεσία και θα προσπαθήσει να το διορθώσει άμεσα.

«Η κ. Γκάγκα δεν έχει να διερευνήσει τίποτα. Αυτό που πρέπει να κάνει να κάνει ορθή επανακοινοποίηση, να πει ότι εκ παραδρομής έγραψε ότι δεν συντρέχει λόγος αναπομπής του πρακτικού και ότι δίνει εντολή αναπομπής του πρακτικού και να ξαναγίνει η κρίση» υπογράμμισε ο Π. Παπανικολάου.

Ξανθός: «Το υπουργείο Υγείας επιδεικνύει μισογυνικά αντανακλαστικά»

«Την ώρα που το ΕΣΥ είναι αποδιοργανωμένο και απροετοίμαστο μπροστά στο 4ο  επιδημικό κύμα και έχει μεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ την προσέλκυση μόνιμων γιατρών, το Υπουργείο Υγείας επιδεικνύει μισογυνικά αντανακλαστικά και υιοθετεί απαράδεκτες διακρίσεις απέναντι σε γυναίκα γιατρό που συμμετείχε  σε προκήρυξη μόνιμης σε δημόσιο νοσοκομείο» σχολιάζει σε δήλωσή του ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Ανδρέας Ξανθός.

Όπως τονίζει, με την απορριπτική απάντηση αρχικά στην αναπομπή που ζήτησε η γιατρός, η Μίνα Γκάγκα ως αναπληρώτρια υπουργός Υγείας «προσυπογράφει την έμφυλη διάκριση την οποία υφίσταται η γυναίκα ιατρός». 

«Το δημόσιο σύστημα Υγείας χρειάζεται ισονομία και αξιοκρατία – και όχι αναχρονιστικές αντιλήψεις και αποκλεισμούς-  και για να γίνει ξανά ελκυστικό για τους νέους γιατρούς . Η νεοσυντηρητική κυβέρνηση της ΝΔ διολισθαίνει συνεχώς σε καταπάτηση  θεμελιωδών αρχών και κανόνων του Δικαίου σε θέματα εργασιακών δικαιωμάτων και ισότητας  των φύλων» σημειώνει. Και καταλήγει:

«Εκτός από την υπεράσπιση  του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ από τα κυβερνητικά σχέδια για την ιδιωτικοποίηση του, απαιτείται και υπεράσπιση του δικαιώματος κάθε γυναίκας εργαζόμενης να κρίνεται αποκλειστικά  και μόνο με βάση τα προσόντα της και την εμπειρία της για την κατάληψη θέσης στο ΕΣΥ  και όχι με βάση κοινωνικές προκαταλήψεις και στερεότυπα που δεν είναι αποδεκτά σε μια ευρωπαϊκή χώρα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας