Νέα ληστεία: Και με τη «βούλα» πλειστηριασμοί ακινήτων με βάση την εμπορική αξία

1369
κληρονομώ

Βαρύ πλήγμα σε όσους δανειολήπτες και οφειλέτες έχουν εμπλακεί στη δίνη των κατασχέσεων θα επιφέρουν οι πλειστηριασμοί των ακινήτων με βάση τις εμπορικές και όχι τις αντικειμενικές αξίες.
Η επιβεβαίωση ότι τα ακίνητα θα εκπλειστηριάζονται με τις τρέχουσες εμπορικές αξίες ήρθε επισήμως από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
Με έγγραφη απάντηση που κατέθεσε στη Βουλή μετά από επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Νικήτα Κακλαμάνη, το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαιώνει ότι οι πλειστηριασμοί θα γίνονται με τις εμπορικές αξίες και όχι με τις αντικειμενικές. Το έγγραφο χορήγησε στο υπ. Οικονομικών η αρμόδια υπηρεσία της ΑΑΔΕ και αναφέρει:
Με τις διατάξεις του άρθρου 78 του ν. 4472/2017 (Α’74) τροποποιήθηκαν οι διατάξεις των άρθρων 36 και 39 του ν.δ. 356/1974 (ΚΕΔΕ) αναφορικά με τον προσδιορισμό και τον καθορισμό της τιμής πρώτης προσφοράς για τους διενεργούμενους κατά ΚΕΔΕ πλειστηριασμούς, με στόχο την εναρμόνιση του δικαίου της διοικητικής εκτέλεσης με το δίκαιο της (κοινής) αναγκαστικής εκτέλεσης και ειδικότερα τις διατάξεις των άρθρων 993 και 995 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ως προς τον τρόπο της εκτίμησης της αξίας του κατασχεθέντος ακινήτου, καθώς και ως προς τον ορισμό της τιμής πρώτης προσφοράς του ακινήτου που εκπλειστηριάζεται αντίστοιχα (σχετική και η αιτιολογική έκθεση του νόμου).
Επισημαίνεται ότι οι ανωτέρω διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας τροποποιήθηκαν προσφάτως με τις διατάξεις του ν.4335/2015 (Α’87) θεσπίζοντας για τα ανωτέρω ζητήματα την εμπορική αξία των ακινήτων αντί της αντικειμενικής ως ίσχυε.
Τι σημαίνει αυτό για τους οφειλέτες
Με δεδομένο ότι η αγορά ακινήτων έχει καταρρεύσει τα τελευταία χρόνια και οι εμπορικές αξίες απέχουν παρασάγγας από τις αντικειμενικές ακόμη και μετά τις διορθώσεις, οι πλειστηριασμοί δεν θα κηρύσσονται άγονοι αφού δυνητικά θα υπάρξουν πλειοδότες με λιγότερα χρήματα. Το χαμηλότερο τίμημα που θα εισπραχθεί μπορεί να μην είναι αρκετό για να καλύψει τα χρέη των οφειλετών, με αποτέλεσμα οι δανειολήπτες να βρεθούν όχι μόνο να χάσουν τα ακίνητά τους αλλά και συνεχίσουν να οφείλουν!
Πάντως ενδεικτικό της υποχρησιμοποίησης του μέτρου των πλειστηριασμών ακινήτων είναι ότι στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων εμφανίζονται μόνο δυο ακίνητα και ειδικότερα:
Το ένα αφορά σε διαμέρισμα 68 τμ και ένα ποσοστό συνιδιοκτησίας στην Κυψέλη  με τιμή πρώτης εκκίνησης τις 84.897 ευρώ και το δεύτερο αφορά σε οικόπεδο 1.158 τμ στον οικισμό Ψαθάκι Πρέβεζας με τιμή πρώτης προσφοράς 80.000 ευρώ.
Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί
Το ζήτημα γίνεται άκρως επίκαιρο καθώς οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα επιταχύνουν τη διαδικασία με… συνοπτικές διαδικασίες. Προς το παρόν η έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας μετατίθεται από μήνα σε μήνα παρά τις πιέσεις των δανειστών να προχωρήσει η διαδικασία προκειμένου να απεμπλακούν οι τράπεζες από τα κόκκινα δάνεια.
Μετά την «απροθυμία» των συμβολαιογράφων να εγγραφούν στην πλατφόρμα οι πλειστηριασμοί εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν περί τα τέλη Νοεμβρίου ή στις αρχές Δεκεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση, πάντως οι τράπεζες, θέλουν να εξασφαλίσουν ότι ο πλειστηριασμός χιλιάδων ακινήτων δεν θα οδηγήσει σε «βουτιά» τις τιμές, κάτι που θα είχε επιπτώσεις στους τραπεζικούς ισολογισμούς.
Σύμφωνα με τους επιχειρησιακούς στόχους που έχουν συμφωνήσει τράπεζες και ο SSM, τα υπόλοιπα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) πρέπει να μειωθούν από 72,8 σήμερα (Ιούνιος 2017) στα 65,9 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους, στα 53 δισ. στο τέλος του 2018 και στα 40,2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019.
Αντίστοιχα, τα μη εξυπηρετούμενα πιστωτικά ανοίγματα (NPEs) πρέπει να μειωθούν από 101,8 δισ. ευρώ σήμερα στα 98,2 δισ. μέχρι το τέλος του έτους, στα 83,3 δισ. στο τέλος του 2018 και στα 66,7 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας