Μεγάλες αντιδράσεις για την προτεραιότητα των fund να εξαγοράζουν τα δάνεια. Αγανακτισμένοι οι δανειολήπτες

1908
δόσεις
Έντονες «αναταράξεις» έχουν προκληθεί στις τάξεις των δανειοληπτών και την αγορά από την δήλωση του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου προ ημερών ότι οι οφειλέτες με «κόκκινα δάνεια» και υποθηκευμένη την πρώτη τους κατοικία δεν θα μπορούν να τα εξαγοράζουν κατά προτεραιότητα από την τράπεζα, πριν αυτό καταλήξει σε κάποιο fund.
Οι εκπρόσωποι των δανειοληπτών δηλώνουν αντίθετοι σε αυτή τη διαδικασία και κρούουν «καμπανάκια» κινδύνου ότι πολλές πολύ μικρές επιχειρήσεις που έχουν βάλει υποθήκη την πρώτη τους κατοικία ή ιδιώτες που αδυνατούν πραγματικά να εκπληρώσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις θα βρεθούν αντιμέτωποι στον επόμενο… τόνο με τον κίνδυνο να χάσουν τα σπίτια τους, ενώ κάτι τέτοιο εγκυμονεί και άλλες δυσάρεστες συνέπειες όπως το νέο μπαράζ λουκέτων των πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Οι ίδιοι «βλέπουν» δε, πως με τη συγκεκριμένη διαδικασία, οι μόνοι που ευνοούνται είναι τα κερδοσκοπικά funds, των οποίων συνήθης τακτική είναι να αγοράζουν τα δάνεια σε χαμηλά τιμήματα και εν συνεχεία να πιέζουν με όλα τα μέσα για το 100% της είσπραξής τους και αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε να προχωρούν στην πώληση του ακινήτου σε πολύ ακριβότερες τιμές.

Όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Προστασίας Δανειοληπτών- Καταναλωτών Ελλάδος, Ευάγγελος Κρητικός, «είμαστε αντίθετοι με όλη αυτή τη διαδικασία, καθότι έχει ισχυρό αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία και την κοινωνία».

Σύμφωνα με τον κ. Κρητικό, το να μην δίνεται η δυνατότητα απευθείας διαπραγμάτευσης και εξαγοράς του δανείου του κατά προτεραιότητα στον οφειλέτη, καταρχάς δημιουργεί και διευρύνει το αίσθημα της άνισης μεταχείρισης. Δεύτερον, όπως επισημαίνει, αφαιρείται το όραμα από μια μικρή επιχείρηση ή από έναν ιδιώτη να προσπαθήσει για να ξανασταθεί στα πόδια του και τρίτον προσθέτει ο κ. Κρητικός «στη χώρα μας ισχύει το Αγγλοσαξωνικό Δίκαιο που έτσι κι αλλιώς διευρύνει την ανισομερή σχέση. Και αυτό επειδή από τη μία πλευρά έχεις να κάνεις με έναν ξένο κολοσσό και από την άλλη με έναν άνεργο, χαμηλοεισοδηματία, μια μικρή επιχείρηση κλπ.
«Επικρατεί ο νόμος του ισχυρότερου και σε αυτή την περίπτωση» επισημαίνει ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ως κοινωνική επίπτωση όλων αυτών, την αποσάθρωση του κοινωνικού ιστού και σε οικονομικό επίπεδο, τα νέα λουκέτα εκατοντάδων πολύ μικρών, οικογενειακών επιχειρήσεων.
Στο επιχείρημα του υπουργού Δημήτρη Παπαδημητρίου πως «θα ενθάρρυνε τους κακοπληρωτές μια ρύθμιση με την οποία θα γνώριζαν ότι θα ήταν προς το συμφέρον τους να μην αποπληρώσουν το δάνειό τους ώστε να το επαναδιαπραγματευθούν με άλλους όρους», ο κ. Κρητικός απαντά πως και σε αυτό υπάρχει λύση.
«Ας νομοθετούσαν να έχουν το δικαίωμα διαπραγμάτευσης όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ως το τέλος Δεκεμβρίου 2016 και όχι μετά για να αποφύγουν ένα νέο κύμα στρατηγικών κακοπληρωτών» υποστηρίζει χαρακτηριστικά.
Αντίθετοι και οι δανειολήπτες της Βορείου Ελλάδος
«Σε καμία περίπτωση η διαδικασία για την οποία μίλησε ο κ. Παπαδημητρίου δεν βοηθά τον Έλληνα δανειολήπτη» τονίζει και ο πρόεδρος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος, Χαράλαμπος Περβανάς.

Όπως δήλωσε στο enikonomia.gr, «αναρωτιέμαι για ποιο λόγο πρέπει το ακίνητο να περάσει πρώτα στα χέρια ενός fund και μετά να το διαπραγματευθεί ο δανειολήπτης» και προσθέτει πως «όλη αυτή η διαδικασία ευνοεί τα funds».
Ο κ. Περβανάς χαρακτηρίζει «καραμέλα τα περί της δημιουργίας νέας γενιάς στρατηγικών κακοπληρωτών» και πάγιο αίτημα του Συλλόγου Δανειοληπτών Βορείου Ελλάδος, που επαναλαμβάνει εδώ και δύο χρόνια, είναι να ανοίξει το περιθώριο του Νόμου για τη δωρεάν νομική βοήθεια ώστε να δικαιούνται προστασία της πρώτης κατοικίας όσοι έχουν πραγματική ανάγκη και εκεί θα φανούν, όπως λέει, ποιοι είναι κακοπληρωτές και ποιοι έχουν πραγματική οικονομική αδυναμία ανάλογα με το αν πληρούν τα κριτήρια ένταξης ή όχι»..
Τα «κόκκινα» του νόμου Κατσέλη
Τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια που έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη υπολογίζονται, σύμφωνα με στοιχεία του Ιουνίου σε 9,3 δισ. ευρώ, αντιστοιχώντας στο 1/ 3 των υπόλοιπων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών στη συγκεκριμένη κατηγορία.
Συνολικά τα δάνεια που τελούν σε καθεστώς νομικής προστασίας και τα οποία, σύμφωνα με τις τράπεζες, περιλαμβάνουν μεγάλη μερίδα στρατηγικών κακοπληρωτών, ανέρχονται σε 15 δισ. ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας