Μαρτυρίες: Έπεσε μετεωρίτης στην Αίγινα

1862
μετεωρίτης

Αρκετοί χρήστες του Διαδικτύου από την Αθήνα παρατήρησαν ένα φωτεινό πράσινο αντικείμενο να πέφτει προς την Αίγινα το βράδυ του Σαββάτου. Ήταν μετεωρίτης;

Ένα ιδιαίτερα σπάνιο φαινόμενο παρατηρήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στον ουρανό της Αττικής και του Αργοσαρωνικού, καθώς μαρτυρίες χρηστών του Διαδικτύου ανέφεραν ότι ένας μετεωρίτης έπεσε κοντά στην Αίγινα.

Οι πρώτες αναφορές έγιναν στη γνωστή μετεωρολογική ομάδα Forecast Weather στο Facebook.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες αρκετών χρηστών, το φωτεινό αντικείμενο είχε πράσινο χρώμα και μεγάλη ουρά.

Πέταξε πάνω από Αργοσαρωνικό με ιλιγγιώδη ταχύτητα και έπεσε κοντά στην Αίγινα.

Ψαράδες επιβεβαίωσαν το γεγονός ότι ο μετεωρίτης έπεσε κοντά στο νησί του Αργοσαρωνικού.

Δεν επιβεβαιώνεται ακόμα η πτώση μετεωρίτη στην Αίγινα

Πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί η πτώση μετεωρίτη στην Αίγινα.

Η ιστοσελίδα Aegina Portal επικοινώνησε τόσο με την Αντιπεριφερειάρχη Νήσων Βάσω Θεοδωρακοπούλου όσο και με τη λιμενική αρχή του νησιού που δεν μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν το συμβάν.

Μάλιστα, το Λιμεναρχείο Αίγινας έκανε περιπολίες χωρίς να εντοπίσει κάτι στην κοντινή θαλάσσια περιοχή.

Αναμένεται εάν θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η εξήγηση πίσω από το φαινόμενο

Όπως εξηγεί, η ομάδα Forecast Weather:

«Μετεωρίτες πέφτουν κατά δεκάδες ή εκατοντάδες καθημερινά σε διάφορα σημεία της Γης. Οι περισσότεροι στην θάλασσα, διότι αυτή καταλαμβάνει το 71% του πλανήτη. Είναι πιο σπάνιο να πέφτουν σε κατοικημένες περιοχές, ενώ επίσης πολύ σπάνιο είναι να φτάσουν στο έδαφος. Οι περισσότεροι (και μάλλον και ο συγκεκριμένος) καίγονται πριν φτάσουν στο έδαφος. Έχουν καταγραφεί και άλλες πτώσεις μετεωριτών στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια».

Οι μετεωρίτες

Ο μετεωρίτης είναι ένα μικρό ουράνιο σώμα ή θραύσμα του που έχει πέσει στη Γη, χωρίς να διαλυθεί πλήρως στην ατμόσφαιρα.

Κατά την είσοδο στην ατμόσφαιρα ονομάζεται μετέωρο, θερμαίνεται λόγω τριβής και αναφλέγεται, αφήνοντας πίσω μια λαμπρή γραμμή φωτός.

Μόνο τα φωτεινότερα μετέωρα, που είναι γνωστά ως βολίδες, δίνουν μετεωρίτες, ενώ τα μικρότερα, γνωστά και ως «πεφταστέρια» ή διάττοντες αστέρες, διαλύονται τελείως εξαιτίας της τριβής με τη γήινη ατμόσφαιρα.

Μετεωρίτες με διάμετρο μικρότερη του 1 έως 2 χιλιοστών του μέτρου, περίπου, ή μάζας μικρότερης του 10−4 γραμμαρίου, ονομάζονται μικρομετεωρίτες.

Κατ’ επέκταση, εξωγήινοι μετεωρίτες αποκαλούνται μικρά ουράνια σώματα ή θραύσματα τους που έχουν πέσει πάνω σε πολύ μεγαλύτερα ουράνια σώματα.

Μέχρι τον Αύγουστο του 2018, έχουν υπάρξει περίπου 1.412 πτώσεις μετεωριτών παγκοσμίως που έγιναν αντιληπτές και έδωσαν από ένα τουλάχιστον θραύσμα που ανακαλύφθηκε και φυλάσσεται.

Ο συνολικός αριθμός επιβεβαιωμένων μετεωριτών ανέρχεται το 2018 σε περισσότερους από 59.200.

Πολύ συχνά, τα μετέωρα δεν είναι εξωγήινης προέλευσης, αλλά μεταλλικά θραύσματα από δορυφόρους που έχει στείλει ο άνθρωπος να περιστρέφονται γύρω από τη Γη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας