Μακρόν: Με πραξικόπημα ανέτρεψε το νόμιμο πρόεδρο της Γουινέας-Είχε προσεγγίσει Κίνα-Τουρκία

639
Με πραξικόπημα ανέτρεψε το νόμιμο πρόεδρο

Στη Γουινέα, οι γαλλικές ειδικές δυνάμεις πραγματοποίησαν πραξικόπημα και συνέλαβαν τον πρόεδρο Άλφα Κοντέ, φιλικό προς την Κίνα και την Τουρκία, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ

Είναι γνωστό ότι η Τουρκία επιχειρεί διείσδυση στην Βόρεια και Δυτική Αφρική, δημιουργώντας σταδιακά τη δική της σφαίρα επιρροής σε πρόσωπα και καταστάσεις.

Ένα από αυτά τα πρόσωπα είναι ο Πρόεδρος Κοντέ της Γουινέας, για τον οποίο τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι στη χώρα του λαμβάνουν χώρα ενέργειες «πολιτικής ανυπακοής» που υποστηρίζονται από τη Δύση , ως αντίδραση για το γεγονός ότι αυτή βελτίωσε τις σχέσεις της με τις ασιατικές χώρες τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα πάντα με τουρκικό ΜΜΕ, μετά από πυροβολισμούς που ακούστηκαν κοντά στο προεδρικό μέγαρο στη Γουινέα, τη χώρα της Δυτικής Αφρικής, ανακοινώθηκε ότι το περιστατικό ήταν απόπειρα πραξικοπήματος.

Κυκλοφόρησαν ανεπιβεβαίωτα πλάνα που δείχνουν τον πρόεδρο της Γουινέας Άλφα Κοντέ να κρατείται από μια ομάδα στρατιωτών. Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) Αντόνιο Γκουτέρες και η Αφρικανική Ένωση καταδίκασαν την απόπειρα πραξικοπήματος και ζήτησαν την άμεση απελευθέρωση του Κοντέ.

Στη μία πλευρά του πραξικοπήματος, είναι ο Cellou Dalein Diallo, ο Αντιπρόεδρος της οργάνωσης «Liberal International» και υποψήφιος της αντιπολίτευσης των εκλογών.

Εκπρόσωποι του κινήματος «Όχι στην Προεδρία της 3ης θητείας του Κοντέ» και της «Συλλογικής Μεταμόρφωσης της Γουινέας» χειροκρότησαν επίσημα το πραξικόπημα.

Ο Οσμάν Σόνκο, ο οποίος ηγήθηκε της γαλλικής αντιπολίτευσης στη Σενεγάλη, ήταν μεταξύ εκείνων που χειροκρότησαν το πραξικόπημα.

Βελτίωση των σχέσεων με Κίνα και Τουρκία

Από την άλλη πλευρά, ο Πρόεδρος Κοντέ, ο οποίος στοχοποιήθηκε από το πραξικόπημα, αποφάσισε να εγκαινιάσει “στρατηγική συνεργασία” με την Κίνα το 2016 , οπότε και πολλά έργα υποδομής ξεκίνησαν.

Η Γουινέα παρουσίαση αύξηση κατά 6% από το 2016.

Ο Πρόεδρος της Γουινέας επίσης ήταν ο τελευταίος καλεσμένος του Προέδρου Ερντογάν στις 15 Αυγούστου. Οι δύο χώρες προετοιμάζονταν για πολλές νέες κοινές επενδύσεις στην εξόρυξη και τη βιομηχανία, καθώς και για τρέχουσες εργασίες κατασκευής λιμένων και υποδομών.

Από το 2013, τα «γαλλικά αφρικανικά» κράτη αναπτύσσουν συνεργασία με την Κίνα, την Τουρκία και τη Ρωσία, ειδικά στον οικονομικό τομέα. Η σταθερότητα και η ανάπτυξη άρχισαν να διαφαίνονται στην περιοχή. Η κινεζική «Πρωτοβουλία του δρόμου του μεταξιού», έθεσε τις βάσεις για τη σταθερότητα στην Αφρική.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2010, όταν οι ηγέτες, που ονομάστηκαν «Γάλλοι» στράφηκαν στη συνεργασία με την Κίνα, άρχισαν να απεικονίζονται ως «δικτάτορες» στον δυτικό τύπο, αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ.

Τα «εθνικά μέτωπα» που σχηματίστηκαν μεταξύ 1944-1960 ενάντια στην αποικιοκρατία στη Γαλλική Αφρική αναδιαρθρώνονται με το όνομα «Εκτεταμένη Προεδρική Συμμαχία». Οι κεντροδεξιές και κεντροαριστερές δυνάμεις της Αφρικής συναντώνται στο «National Front Consensus», όπως εμφανίστηκε για τελευταία φορά στη Δημοκρατία της Ακτής Ελεφαντοστού κατά τη διάρκεια του «Δεύτερου πολέμου Ανεξαρτησίας της Αφρικής».

Το προφίλ του πραξικοπηματία Mamady Doumbouya

Το αξιοσημείωτο υπόβαθρο του Mamady Doumbouya, ο οποίος ηγήθηκε του πραξικοπήματος, αποκαλύπτει ποια κέντρα υποστήριξαν το πραξικόπημα.

Παντρεμένος με Γάλλο υπήκοο, η Ντουμπουγιά είναι στρατιωτικός. Με περισσότερα από 15 χρόνια στρατιωτικής εμπειρίας, ο πραξικοπηματίας διοικητής έλαβε στρατιωτική εκπαίδευση στο Ισραήλ, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Ντουμπουγιά, ο οποίος δηλώνει Γάλλος υπήκοος, ολοκλήρωσε την εκπαίδευση ειδικών δυνάμεων στο Ισραήλ.

Ο πραξικοπηματίας  διοικητής υπηρέτησε επίσης σε μέρη όπως η Σενεγάλη, η Ακτή Ελεφαντοστού, η Γκαμπόν και το Αφγανιστάν στη Γαλλία. Αφού εργάστηκε ως πληρωμένος «λεγεωνάριος» του Γαλλικού Στρατού μέχρι το 2018, διορίστηκε επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων που δημιουργήθηκαν το 2018.

Η Δύση τερμάτισε την προσέγγιση της χώρας με τη Κίνα

Το μέτωπο του Ατλαντικού, με επικεφαλής τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, κήρυξε τον πόλεμο στη συνεργασία Κίνας-Αφρικής.

Μετά την Ακτή Ελεφαντοστού και τη Νιγηρία, και στη Γουινέα προσπάθησε να παρέμβει χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών.

Στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 18 Οκτωβρίου 2020, η Alfa Konde κέρδισε την τρίτη φορά με το 59,49%των ψήφων και ο Western Cellou Dalein Diallo, ο οποίος παρέμεινε στο 33,5%, δεν αναγνώρισε τα εκλογικά αποτελέσματα

Ο Diallo συμμετείχε επίσης στις εκλογές το 2010 και το 2015, αλλά δεν αμφισβήτησε τα αποτελέσματα των εκλογών εκείνα τα χρόνια.

Πολιτικοί εμπειρογνώμονες περιέγραψαν την αλλαγή στάσης στο Dialla ως “αποτροπή των κοινών επενδύσεων της Κίνας με τη Γουινέα, οι οποίες αυξήθηκαν ιδιαίτερα μετά το 2015”.

20 Δισεκατομμύρια δολάρια γιγαντιαίο επενδυτικό πακέτο από την Κίνα

Η Δημοκρατία της Γουινέας ανακοίνωσε το 2017 ότι συμφώνησε με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας για ένα 20ετές πρόγραμμα ανάπτυξης αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα, ενώ η Κίνα δημιουργεί τις υποδομές που χρειάζεται η Γουινέα, οι κινεζικές εταιρείες θα λειτουργούν από κοινού τα ορυχεία της Γουινέας με κρατικές εταιρείες της χώρας

Αυτή η συμφωνία δημιούργησε μεγάλη χαρά στη χώρα, η οποία έχει εθνικό εισόδημα 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, πληθυσμό 12,5 εκατομμύρια, και το 85%  είναι μουσουλμάνοι.

Η Γουινέα είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στον βωξίτη, την πρώτη ύλη του αλουμινίου. Ομοίως, το ένα τρίτο των παγκόσμιων αποθεμάτων βρίσκεται στη Γουινέα. Υψηλής ποιότητας σιδηρομετάλλευμα, κοιτάσματα χρυσού και διαμαντιών είναι μεταξύ άλλων ορυκτών πλούτων της χώρας.

Η απόσυρση των Δυτικών εταιρειών

Η είσοδος της Κίνας στη Γουινέα συνέπεσε με την εποχή της κάμψης των δυτικών εταιρειών.

Η μεγάλη κινεζική εταιρεία αλουμινίου Chinalco αγόρασε όλες τις μετοχές της εταιρείας το 2016, αφού η αυστραλοαμερικανική εταιρεία Rio Tinto δήλωσε ότι δεν μπορούσε να «επενδύσει».

Η κυβέρνηση της Γουινέας ενέκρινε επένδυση 2,89 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε βωξίτη και αλουμίνα από τον κινεζικό όμιλο TBEA το 2018.

Το κινεζικό κράτος, το οποίο αποδίδει σημασία στην καταπολέμηση της φτώχειας, έδωσε προτεραιότητα στην ηλεκτρική ενέργεια και το πόσιμο νερό στο πλαίσιο του αναπτυξιακού σχεδίου του.

Κατασκεύασε τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς Kaleta, Suapiti και Amarya στη Γουινέα, το «υδάτινο κάστρο» της Δυτικής Αφρικής.

Παρείχε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό σε πολλές υποβαθμισμένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Κονακρί. Επιπλέον, η Γουινέα έγινε εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Γουινέα συνεχίζει να αυξάνεται κατά 6,6 % από το 2015 χάρη στις κινεζικές επενδύσεις. Οι δύο μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι της χώρας είναι η Κίνα και η Ινδία.

Ο Ντιαλό, ο οποίος υπηρέτησε σε πολλά υπουργεία, συμπεριλαμβανομένου του Πρωθυπουργού από το 1996 έως το 2006, είναι ο αγαπημένος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στη Γουινέα. Είναι μέλος του κόμματός του, «Ένωση Δημοκρατικών Δυνάμεων», «Φιλελεύθερη Διεθνής». Είναι Αντιπρόεδρος της Διεθνούς.

Ιστορικά στοιχεία

Ο Αχμέτ Σεκού Τούρε, ο ιδρυτικός ηγέτης της Γουινέας, που πέτυχε την πρώτη της ανεξαρτησία από τους Γάλλους στην Υποσαχάρια Αφρική το 1958, κυβέρνησε τη χώρα με σοσιαλισμό για είκοσι χρόνια. Εκτέθηκε στις απόπειρες πραξικοπήματος και τον οικονομικό αποκλεισμό της Γαλλίας.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’60, η Γουινέα ήρθε μαζί με το Μάλι και τη Γκάνα και κήρυξε την ίδρυση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αφρικής, αλλά παρέμεινε μόνη μετά τις απόπειρες πραξικοπήματος στο Μάλι και τη Γκάνα. Ο Ture έγινε ο πρώτος Αφρικανός ηγέτης που επισκέφτηκε την Κίνα το 1960.

Από τη δεκαετία του 1980, εφαρμόστηκαν πολιτικές του ΔΝΤ στη χώρα. Στη χώρα, το 80 % του νέου πληθυσμού είναι άνεργοι, ΕΝΏ το 55 % του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Η δημιουργία διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ το 2016 αντιμετωπίστηκε με αντιδράσεις στις μουσουλμανικές χώρες.

Ο Επανεκλεγμένος Πρόεδρος, ο Κόντε, όπως και άλλα μέλη της Δυτικής Αφρικής Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας (ECOWAS), πήρε αρχικά θέση ενάντια στην επανάσταση του Μάλι της 18ης Αυγούστου, αλλά άλλαξε στάση στις 15 Σεπτεμβρίου και έγινε ένας από τους πρώτους που υποστήριξε το Μάλι.

Πηγή: Πενταπόσταγμα – Παναγιώτης Νάστος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας