Μαζική συγκέντρωση στη μνήμη του Αραφάτ στη Γάζα

1582
αραφάτ

Πάνω από 100.000 Παλαιστίνιοι από όλη τη λωρίδα της Γάζας συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Σαράγια σήμερα για να τιμήσουν την 13η επέτειο από το μυστηριώδη θάνατο του Γιάσερ Αραφάτ για πρώτη φορά από τότε που η Χαμάς εκδίωξε δια της βίας από τη λωρίδα της Γάζας την Φάταχ πριν μια δεκαετία.
Τις προηγούμενες χρονιές οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις στη μνήμη του Παλαιστίνιου ηγέτη ακυρώνονταν και επομένως πρόκειται για την πρώτη επίσημη συγκέντρωση για τον θάνατο του Αραφάτ που πραγματοποιείται στον παλαιστινιακό θύλακα από το 2007.
Οι δύο αντίπαλοι βρίσκονταν έκτοτε σε σύγκρουση, αλλά τον περασμένο μήνα υπογράφηκε  μια συμφωνία συμφιλίωσης, γεγονός ενδεικτικό της βελτίωσης των σχέσεων τους.
Σήμερα οι οπαδοί της Φατάχ συρρέουν στην πλατεία Αλ Σαράγια στην πόλη της Γάζας από όλο τον παραθαλάσσιο θύλακα για να τιμήσουν την εκδήλωση, κυματίζοντας κίτρινες σημαίες και σηκώνοντας πλακάτ με αφίσες του Αραφάτ.
Οι διαδηλωτές κρατούσαν παλαιστινιακές σημαίες, πανό που καλούσαν σε ενότητα, φωτογραφίες του Αραφάτ αλλά και του σημερινού παλαιστίνιου προέδρου και ηγέτη της Φάταχ Μαχμούντ Αμπάς, που έχει να μεταβεί στη Γάζα από το 2007.
Ο ίδιος σε ηχογραφημένη ομιλία του που μεταδόθηκε από γιγαντοοθόνες απέτισε φόρο τιμής στον προκάτοχό του. «Ο παλαιστινιακός λαός μας, που σε αγάπησε ως έναν μεγάλο ηγέτη, εξακολουθεί να έχει αυτή την αγάπη, αυτόν τον σεβασμό και αυτή την πίστη», δήλωσε.

Από τη συγκέντρωση

Τόνισε πως οι Παλαιστίνιοι επιχειρούν να σφραγίσουν τη συμφιλίωσή τους και να πραγματοποιήσουν το όνειρο του Αραφάτ «για την ελευθερία, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία στην εθνική παλαιστινιακή γη μας». Διαβεβαίωσε πως οι Παλαιστίνοι είναι «ενωμένοι» και «αρνούνται τις διαιρέσεις».
«Η ακριβής εφαρμογή της συμφωνίας και η πλήρης ενδυνάμωση της κυβέρνησης θα ελαφρύνει τη δυστυχία και θα αναζωπυρώσει την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας» είπε.
Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Χαμάς θα παραχώρησει τον έλεγχο της Γάζας στην Παλαιστινιακή Αρχή υπό την ηγεσία της Φατάχ μετά από μια δεκαετία μονομερούς διακυβέρνησης από το ισλαμικό κίνημα. Σημαντικό ζήτημα αποτελεί το τεράστιο οπλοστάσιο, που διαθέτει η Χαμάς και οι μικρότερες ομάδες στη Γάζα.
Ο Αραφάτ, ο οποίος πέθανε το 2004 στη Γαλλία, ήταν ο ιδρυτής της Φάταχ, της οποίας ήταν επικεφαλής μέχρι τον θάνατό του. Μαζί με τον πρώην πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες και τον πρώην πρωθυπουργό Γιτζάκ Ραμπίν, υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες των συμφωνιών του Όσλο που προέβλεπαν τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους. Και οι τρεις είχαν τιμηθεί το 1994 με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας