Μία κρύο – μία ζέστη από Ζάεφ: Δεν βλέπω ανάγκη για αλλαγή του Συντάγματος

1292
σκόπια

Δεν βλέπω ανάγκη για αλλαγή του Συντάγματος, δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.
“Γνωρίζετε εδώ και καιρό ότι η θέση της Ελλάδας για erga omnes περιλαμβάνει και την αλλαγή του Συντάγματος της “Μακεδονίας”. Αυτή είναι η θέση της Ελλάδας. Εμείς έχουμε τις δικές μας θέσεις” σημείωσε ο Ζόραν Ζάεφ, απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις, σήμερα, στα Σκόπια.
Όπως ανέφερε, η χώρα άλλαξε το Σύνταγμά της το 1993, τροποποιώντας σχετικό άρθρο, με σκοπό -όπως είπε- την απαλοιφή τού αλυτρωτισμού.
“Ό,τι κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι για να αποδείξουμε ότι η “Μακεδονία” δεν έχει βλέψεις -εδαφικές ή οτιδήποτε άλλες-, ότι η χώρα μας δεν έχει αλυτρωτικές επιδιώξεις και θέλει την οικοδόμηση φιλίας. Από αυτήν την άποψη, δεν βλέπω ανάγκη (για αλλαγή του Συντάγματος)” συμπλήρωσε.
Με τις σημερινές του δηλώσεις ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ ανοίγει πλήρως τα χαρτιά της κυβέρνησής του στην διαπραγμάτευση με την Ελλάδα, μετά και τα όσα δήλωσε χθες, για πρώτη φορά στα χρονικά, περί αποδοχής μιας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό.
Σήμερα πάντως ο Zoran Zaev εμφανίσθηκε να “λυγίζει το ραβδί” προς την αντίθετη πλευρά από το χθεσινό άνοιγμά του προς την Αθήνα, με την αποδοχή ονόματος με γεωγραφικό προσδιορισμό και τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων και μιας μεγάλης λεωφόρου, παραπέμποντας στις καλένδες την προοπτική αναθεώρησης του Συντάγματος της χώρας του, για την οποία, ως γνωστόν, δεν μπορούν αυτή τη στιγμή να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενες αυξημένες πλειοψηφίες. Γίνεται, έτσι, σαφές ότι στην καρδιά της διαπραγμάτευσης τοποθετείται η «σαλαμοποίηση», με τη σύναψη διεθνούς συμφώνου μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων (όπως προβλέπεται και από την προσωρινή Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995), το οποίο θα κατατεθεί, ως προς το σκέλος του που αφορά την εντολή του Matthew Nimetz, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Σε κάθε περίπτωση, οι εγγυήσεις που εμφανίζεται να επιδιώκει η Αθήνα μόνο από μία διεθνή συμφωνία μπορούν να εξασφαλισθούν. Ωστόσο, η δέσμευση για εν καιρώ αναθεώρηση του συντάγματος της γειτονικής χώρας αποτελεί μία από τις προβλέψεις τις οποίες η ελληνική διπλωματία επιδιώκει να περιλαμβάνει το διεθνές σύμφωνο.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ εξέφρασε τη χαρά του για τις φιλικές σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα και ανήγγειλε επιτάχυνση της διαπραγματευτικής διαδικασίας για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος, που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και του διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς.
“Εντός του Φεβρουαρίου θα υπάρξει σειρά συναντήσεων. Ο χρόνος είναι λίγος, πρέπει να κινηθούμε γρήγορα. Γνωρίζουμε την ουσία των προβλημάτων. Ελπίζω, την επόμενη κιόλας εβδομάδα να υπάρξει υπό την αιγίδα του Μάθιου Νίμιτς, συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών, αφού αυτό είναι το νέο επίπεδο της διαπραγματευτικής διαδικασίας που συμφωνήσαμε” προσέθεσε ο Ζόραν Ζάεφ.
Σε ερώτηση εάν η θέση για όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό προέκυψε από διαβουλεύσεις με την αντιπολίτευση και με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο Ζόραν Ζάεφ απάντησε ότι αυτή είναι θέση της κυβέρνησής του.
“Για την κυβέρνηση είναι αποδεκτό όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό. Αυτό το στηρίζω στις δικές μου προσδοκίες από τη συζήτηση που έχουμε στο εσωτερικό της χώρας, στα βήματα που κάνουμε, στη δυνατότητα εφαρμογής των πιθανών λύσεων κοκ. Εμμένουμε οπωσδήποτε στη θέση ότι η αξιοπρέπεια, η ταυτότητα είναι σημαντικά πράγματα. Είμαι πεπεισμένος ότι η “Μακεδονία” μπορεί. Με συναίνεση επ΄ αυτού του ζητήματος, προς όφελος του μέλλοντος, προς όφελος της προοπτικής για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με τη συναίνεση για τις μελλοντικές λύσεις, με τη συναίνεση των κρατικών θεσμών, των πολιτικών κομμάτων, συγκυβερνώντων και αντιπολιτευόμενων μαζί. Προς όφελος της επιτυχίας της διαδικασίας δεν θα ήθελα να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες. Πιστέψτε ότι γνωρίζουμε απόλυτα τι είναι εφικτό, τι είναι επιτρεπτό και μέχρι πού πρέπει να προχωρήσουμε. Θα κάνουμε τα πάντα για να βρούμε λύση σε αυτό το φλέγον, 25ετές πρόβλημα, όχι όμως με κάθε τίμημα” σημείωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας