Μέγα πλήγμα σε Ερντογάν: Ο Νταβούτογλου καταγγέλλει και διασπά το AKP

1226
ερντογάν

“Θύελλα” έχει ξεσπάσει στην Τουρκία μετά την “φωτιά” που άναψε με την αποκάλυψη του ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος είπε πως ο Ν.Μπαχτσελί, και πυρήνες του κόμματος AKP υπό την καθοδήγηση του Ρ.Τ.Ερντογάν έβαζαν βόμβες και σκότωναν Τούρκους και Κούρδους το 2015!

Ο Α.Νταβούτογλου ο οποίος από το “δεν πρόκειται να επιτεθώ ποτέ στον Ερντογάν” πέρασε στο άλλο άκρο, στρώνει το δρόμο στο νέο κόμμα και δρομολογεί εξελίξεις διάσπασης του AKP. Ήδη σε δημοσκόπηση, η οποία πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό των Αμπντουλάχ Γκιουλ και Αλί Μπαμπάτζαν, της ηγετικής ομάδας της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, δείχνουν ότι δυο δεκαετίες μετά την ίδρυση του κόμματός του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται αντιμέτωπος με μια μεγάλη πολιτική κρίση.

Συγκεκριμένα, η σφυγμομέτρηση δείχνει ότι πριν την δημιουργία του νέου αντιπολιτευόμενου πολιτικού φορέα, τουλάχιστον το 18% των Τούρκων ψηφοφόρων δηλώνει ότι στις επόμενες εκλογές θα ψηφίσει το νέο κόμμα.

Αν αναλογιστεί κανείς το γεγονός ότι το νέο κόμμα του τέως Τούρκου πρωθυπουργού και πρώην υπουργού Οικονομίας θα υποστηρίξουν κυρίως σημερινοί ψηφοφόροι του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) – και φυσικά το γεγονός ότι σήμερα τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος βρίσκονται πλέον στο 35-40% –  γίνεται ξεκάθαρο ότι κινδυνεύει να χάσει ένα μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων του.

Πιο αναλυτικά, ο Αχμέτ Νταβούτογλου αποκάλυψε πως οι βομβιστικές επιθέσεις στο τουρκικό έδαφος με αρκετούς νεκρούς το 2015 αποδίδονται σε ενορχηστρωμένη επιχείρηση πυρήνων του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, με στόχο την ανατροπή των αποτελεσμάτων των εκλογών, τις οποίες είχε χάσει ο Ρ.Τ. Ερντογάν, και την προκήρυξη νέων εκλογών υπό το κλίμα της γενικευμένης ανασφάλειας.

«Εάν διερευνηθούν οι υποθέσεις που σχετίζονται με την τρομοκρατία, πολλοί άνθρωποι δεν θα μπορούν να πάνε να αντιμετωπίσουν το κοινό… Δεν μπορούν αυτοί να μας ασκήσουν κριτική. Σας το λέω ειλικρινά. Ξέρετε γιατί; Γιατί όταν η τουρκική ιστορία γραφτεί στο μέλλον, η περίοδος μεταξύ 7 Ιουνίου και 1 Νοεμβρίου 2015 θα είναι μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές», δήλωσε ο Νταβούτογλου σε συνέδριο στην Επαρχία Σαγγάριου.

Οι δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού την Παρασκευή πυροδότησαν τη συζήτηση για το «ματωμένο καλοκαίρι» της Τουρκίας από Ιούνιο ως Νοέμβριο του 2015, που η χώρα αντιμετώπισε διαδοχικές τρομοκρατικές επιθέσεις.

Ο Νταβούτογλου είχε δεχθεί κριτική από τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ηγέτη του εθνικιστικού ΜΗΡ και κυβερνητικού εταίρου του Τ. Ερντογάν, επειδή εξέφρασε την υποστήριξή του στους τρεις Κούρδους δημάρχους, οι οποίοι καθαιρέθηκαν από την κυβέρνηση με κατηγορίες για δήθεν σχέσεις με τρομοκράτες. Ο Μπαχτσελί κατηγόρησε τον Νταβούτογλου ότι με τις δηλώσεις του θέτει σε κίνδυνο τον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας.

Με αφορμή, όμως, τις δηλώσεις Νταβούτογλου, ήδη βουλευτές της αντιπολίτευσης ζητούν τη διερεύνηση της υπόθεσης και τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής, κάτι που ίσως γίνει όταν ο Ερντογάν δεν θα είναι πλέον παντοδύναμος.

Τι έγινε το 2015

Τον Ιούνιο 2015 το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) της Τουρκίας έχασε την πλειοψηφία στις εκλογές για πρώτη φορά από το 2002, ενώ το κουρδικό κόμμα HDP συγκέντρωσε πάνω από το 10% των ψήφων και εισήλθε στο τουρκικό Κοινοβούλιο, εκλέγοντας σχεδόν 80 βουλευτές, για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Η πρώτη αντίδραση του Ερντογάν ήταν να διακόψει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με το ΡΚΚ και η έναρξη «αντιτρομοκρατικής» επιχείρησης στη νοτιοανατολική Τουρκία με πολλές απώλειες αμάχων αλλά και καταστροφή υποδομών σε κουρδικές κοινότητες και ενώ υπήρχε συζήτηση για σχηματισμό κυβέρνησης με τη σύμπραξη του κόμματος της αντιπολίτευσης, ο Ερντογάν προέκρινε την διεξαγωγή νέων εκλογών.

Και ο Μπαχτσελί τότε απέρριψε τις προτάσεις για συγκρότηση κυβέρνησης σε συνεργασία με το αντιπολιτευόμενο CHP και την υποστήριξη του κουρδικού κόμματος.

Σε αυτό το κλίμα αποφασίστηκε η διεξαγωγή νέων εκλογών τον Νοέμβριο του 2015 αλλά την περίοδο από τον Ιούνιο μέχρι και τον Νοέμβριο η Τουρκία αντιμετώπισε μια σειρά επιθέσεις από το ISIS με 136 νεκρούς, ενώ στις επιθέσεις εναντίον του ΡΚΚ οι τουρκικές δυνάμεις ασφάλειας είχαν περισσότερες από 150 απώλειες.

Στο Σουρούτς, 33 νέοι άνθρωποι σκοτώθηκαν από βομβιστική επίθεση ,καθώς προετοίμαζαν ταξίδι αλληλεγγύης για την ανοικοδόμηση της συριακής πόλης του Κομπάνι, ενώ ακολούθησε πολύνεκρη επίθεση στην Άγκυρα με 109 νεκρούς.

Η αναταραχή, οι επιθέσεις και το κλίμα ανασφάλειας τελικά βοήθησαν το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ να ανακτήσει τις δυνάμεις του στις εκλογές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας