Λόγω αρνητικών επιτοκίων, οι ξένοι αγοράζουν τα ελληνικά ομόλογα “σκουπίδια”

1143
επιτοκίων

Οι αποδόσεις των ομολόγων στην Ευρώπη βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά όλων των εποχών.
Σχεδόν 164 ομόλογα εμφανίζουν αρνητικά επιτόκια.
Τα ασφαλιστικά ταμεία, funds managers και άλλοι επενδυτές έχουν παγιδευτεί στα αρνητικά επιτόκια των ομολόγων χάνοντας κεφάλαιο.
Οι τράπεζες της ευρωζώνης επίσης χάνουν λόγω των αρνητικών επιτοκίων παρέμβασης στις καταθέσεις, έχουν χάσει σε τόκους 24 δισεκ.

Τα αρνητικά επιτόκια προκαλούν ζημία στην οικονομία και ορισμένα funds… αναζητούν τις θετικές αποδόσεις.
Η Ελλάδα είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση όπου λόγω του μαζικού κύματος ανόδου των τιμών και πτώσης των αποδόσεων στα ομόλογα της Ευρώπης… ακολουθεί την τάση.
Η ΕΚΤ έχει προκαλέσει μια άνευ προηγουμένου στρέβλωση, με την ποσοτική χαλάρωση και την επιτοκιακή της πολιτική.
Η νομισματική πολιτική διαμόρφωσε αποδόσεις στα ομόλογα που δεν συνάδουν με την πραγματικότητα, δεν αντικατοπτρίζουν τα πραγματικά θεμελιώδη, δημιούργησε μια φούσκα στα ομόλογα που συντηρείται.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, ορισμένα funds στράφηκαν στα ελληνικά ομόλογα.
Τα ομόλογα σκουπίδια – junk bond – άρχισαν να αποκτούν ενδιαφέρον λίγο πριν το τέλος του τρίτου μνημονίου και μπήκαν στο μικροσκόπιο μετά την έξοδο από τα μνημόνια και μετά τις εκλογές.

Η δήθεν πολιτική και οικονομική σταθεροποίηση της Ελλάδος απλά λειτούργησε επικουρικά στην βασική τάση.
Έτσι λοιπόν τα ελληνικά ομόλογα, π.χ. το 10ετές από 4% πριν 2 χρόνια έχει υποχωρήσει στο 1,31% με προοπτική το 1% που είναι και το ψυχολογικό σημείο.
Η Κύπρος έχει επιτόκια στο 10ετές ομόλογο στο 0,55%.

Η Ελληνική αγορά ομολόγων χειραγωγείται με δύο τρόπους.
1)Από την νομισματική πολιτική της ΕΕ
2)Από την ρηχότητα της αγοράς, σε πραγματική κυκλοφορία βρίσκονται 35,5 δισεκ. ελληνικά ομόλογα και ο συνδυασμός χειραγώγηση ΕΚΤ και χειραγώγηση των funds έχουν προκαλέσει αυτή την ακραία στρέβλωση… η Ελλάδα να εμφανίζει απόδοση 1% στα 10ετή ομόλογα προσεχώς.

Ορισμένα funds αποφάσισαν να πάρουν υψηλότερο ρίσκο καθώς η Ελλάδα είναι αναδυόμενη αγορά και το χρέος παραμένει μη βιώσιμο – αν και εσχάτως έχει βελτιωθεί το προφίλ βιωσιμότητας λόγω της μεγάλης μείωσης των αποδόσεων των ομολόγων – και έτσι έχουν χτίσει ορισμένες θέσεις συντηρώντας την ανωμαλία στην αγορά, δημιουργώντας εξωφρενικά υψηλές τιμές στα ελληνικά ομόλογα και οδηγώντας τις αποδόσεις σε ιστορικά χαμηλά.
Βέβαια συμβαίνει κάτι ενδιαφέρον…
Εάν οι αποδόσεις υποχωρήσουν περαιτέρω σενάριο πιθανό….θα μπορούσε κανείς να υποθέσεις ότι το ελληνικό κράτος θα είχε κάθε λόγο να δανείζεται από τις αγορές αντικαθιστώντας τα δάνεια του ESM και EFSF αλλά και άλλα δάνεια.
Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει δανειστεί 270 δισεκ. ευρώ μαζί με τα δάνεια της ΕΤΕΠ, διακρατικά, EFSF, ESM, ΔΝΤ,  ΕΚΤ κ.α.
Όμως αυτό δεν μπορεί να συμβεί για τους εξής λόγους
1)Η Ελλάδα δεν χρειάζεται να δανείζεται για να αντικαταστήσει τα 270 δισεκ. δάνεια ακόμη γιατί η ασφάλεια των δανείων αυτών είναι υψηλότερη από τις εκδόσεις ομολόγων που καλύπτουν ιδιώτες επενδυτές.
2)Η Ελλάδα δεν μπορεί να δανείζεται με ένα επιτόκιο Α και ακολούθως την ρευστότητα αυτή να την μεταφέρει στις τράπεζες οι οποίες δανείζονται με αρνητικά επιτόκια καταθέσεων από την ΕΚΤ.
3)Η Ελλάδα διαθέτει απόθεμα ασφαλείας 24,1 δισεκ. ή συνολικά λίγο πάνω από 30 δισεκ. οπότε σε αυτή την φάση δεν χρειάζεται να δημιουργήσει μεγαλύτερο απόθεμα ασφαλείας.

Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι ξένοι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων;

Η Pimco με 1,76 τρισεκ. δολάρια υπό διαχείριση, η Blackrock με 6,5 τρισεκ. δολάρια υπό διαχείριση και η Wellington με 1 τρισεκ. δολάρια υπό διαχείριση είναι οι τρεις μεγαλύτεροι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών ομολόγων, πέραν των ελληνικών τραπεζών.
Εκτιμάται ότι κατέχουν κοντά στα 4,5 με 5 δισεκ. ευρώ ελληνικά ομόλογα.
Με βάση ενδείξεις οι τρεις διεθνείς επενδυτές έχουν αυξήσουν την έκθεση τους στο ελληνικό χρέος, το τελευταίο διάστημα.

Σοβαρές υποσημειώσεις

Α)Το σχέδιο επαναγοράς των ομολόγων του PSI+ τα 2,3 δισεκ. προσκρούει στους αμερικανούς επενδυτές και ειδικά τα ασφαλιστικά ταμεία
Β)Υπήρχε σχέδιο να εκδοθεί 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 1,60% την 1η Οκτωβρίου 2019 αλλά αυτό δεν είναι σαφές πλέον….

πηγή: bankingnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας