Λαφαζάνης:Άλλο κατάργηση μνημονίων και άλλο τα«σκίζω»με ένα άρθρο (Παραπολιτικά)

478
Άλλο η κατάργηση μνημονίων και άλλο

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης παραχώρησε συνέντευξη στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών (90.1) και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» των δημοσιογράφων Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή. Στο τέλος της περίληψης της συνέντευξης παραθέτουμε βίντεο με ολόκληρη τη συνομιλία.

“Άλλο η δέσμευση μας, η δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση, να καταργήσουμε τα μνημόνια και άλλο πράγμα η ρητορική θα “σκίσουμε” τα μνημόνια και θα τα καταργήσουμε με ένα νόμο και ένα άρθρο”, όπως συχνά έλεγαν Σαμαράς και Τσίπρας, τόνισε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Τα τελευταία είναι ρητορικές, δημαγωγικές βλακείες οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα», δήλωσε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ

«Κακώς αναπτυσσότανη βλακώδης αυτή η ρητορική και επανειλημμένα είχα επισημάνει ότι άλλο είναι θα καταργήσουμε τα μνημόνια και άλλο ότι θα τα σκίσω όπως έλεγε και ο Σαμαράς», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, αναφορικά με τις προεκλογικές δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜ.: Τα χειροκροτούσατε όμως τότε όλοι όσα έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας

«Όχι καθόλου δεν χειροκροτούνταν όλα αυτά. Εγώ και αντιδρούσα και είχα ένα διαφορετικό λόγο και μια διαφορετική προοπτική για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά τότε εγώ ήμουνα το μαύρο πρόβατο. Το μαύρο πρόβατο όλων των κύκλων, των κυρίαρχων τουλάχιστον στην Ελλάδα διότι με θεωρούσαν την πέτρα του σκανδάλου. Ναι ήμουν υπερ-υπουργός ο οποίος προσπαθούσε να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις μας, πρώτα από όλα εγώ όπως ξέρετε δεν είχα δει ποτέ την Τρόικα, ούτε η Τρόικα σε πέντε υπουργεία στα οποία ήμουνα υπεύθυνος είχε έρθει ποτέ και είχε δημιουργηθεί μια κατάσταση η οποία η Τρόικα ήταν έξαλλη και φώναζε στο ΣΥΡΙΖΑ ‘’διώξε αυτόν τον άνθρωπο’’», πρόσθεσε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜ: Αυτό δεν ήταν και το καλύτερο για τη χώρα

«Μια χαρά ήταν για τη χώρα διότι ήμασταν στο μνημόνιο αλλά με στόχο και δέσμευση της κυβέρνησης το μνημόνιο όχι να το διατηρήσουμε να το διαιωνίσουμε και να διαμορφώσουμε ένα τρίτο αλλά να απαλλαγούμε από τα μνημόνια. Αυτό έπρεπε να ήταν ο προσανατολισμός οι επαφές και οι συζητήσεις με την Τρόικα δεν αφορούσαν το πώς θα καταργηθεί το μνημόνιο αλλά πως θα εφαρμοστεί και πως θα δημιουργηθεί και ένα τρίτο μνημόνιο», απάντησε.

Αναφορικά με την κρατική αεροπειρατεία, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τόνισε: «Είναι απαράδεκτη η κίνηση της Λευκορωσίας να κατεβάσει το αεροπλάνο αλλά πρέπει να βάλουμε και πολλές υποσημειώσεις σε αυτή την υπόθεση. Πρώτον αν οποιαδήποτε χώρα ας πούμε οι ΗΠΑ είχε δικαστικές αποφάσεις και διεθνές ένταλμα για τη σύλληψη κάποιου πολίτη της ο οποίος διαφεύγει στο εξωτερικό και γυρίζει εκεί σε συνεντεύξεις και δεν εκδίδεται, τι θα έκαναν οι ΗΠΑ, τι θα έκανε η Γερμανία σε μια αντίστοιχη περίπτωση; Απλώς θα παρατηρούσε τις εξελίξεις;

«Έχουν κατεβάσει αεροπλάνο οι ΗΠΑ πολλές φορές και σε μια μάλιστα ήμουν από σπόντα μάρτυς σε αυτή την υπόθεση. Ήμουνα στο Σερεμέτιεβο, είχαμε κάνει μια επίσκεψη ως αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ το 2013, εκεί ήταν παρεμπιπτόντως και ο πρόεδρος της Βολιβίας, ο Μοράλες. Πήρε το αεροπλάνο από τη Μόσχα ο Μοράλες και άρχισαν να του κλείνουν τον εναέριο χώρο διάφορες χώρες με εντολή των ΗΠΑ και τον κατέβασαν στη Βιέννη, διότι υποπτεύονταν ότι μέσα στο αεροπλάνο του κρυβόταν ο Σνοουντεν. …Η επιχείρηση είναι απαράδεκτη αλλά όλος αυτός ο θόρυβος ξεκινάει από τους πρώτους διδάξαντες αυτές τις επιχειρήσεις», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί σε αυτά τα πράγματα και στις αντιδράσεις. Δεν πρέπει να οξύνουμε το κλίμα μέσα στην Ευρώπη και τη διαίρεση της Ευρώπης. Δεν πρέπει να επαναφέρουμε τον ψυχρό πόλεμο και μάλιστα σε χειρότερη ίσως μορφή τώρα. Αυτά όλα είναι απαράδεκτα. Εγώ δεν συμφωνώ γενικά με κυρώσεις, και μάλιστα με κυρώσεις που στρέφονται όχι εναντίον αυτών οι οποίοι υποτίθεται διαπράττουν αδικήματα ή εγκλήματα αλλά την πληρώνουνε λαοί», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Τώρα με τις κυρώσεις εναντίον της Λευκορωσίας αναστατώνεται όλος ο ευρωπαϊκός εναέρειος χώρος. Η αναστάτωση είναι τρομερή, με τον αποκλεισμό των πτήσεων της Λευκορωσίας αλλά και τον αποκλεισμό του εναερίου χώρου της. Η διεθνής κοινότητα έχει πολλούς τρόπους να πιέσει πολιτικά και να ζητήσει αμερόληπτη αντικειμενική διερεύνηση της δραστηριότητας για την οποία κατηγορείται ο συγκεκριμένος άνθρωπος. Υπάρχουν πολιτικά μέσα να γίνει η πίεση. Νομίζετε ότι θα κάμψει τη Λευκορωσία αυτό το μέτρο; Εγώ δεν το βλέπω, απλώς θα οξύνει το κλίμα, την αντιπαράθεση και τη διαίρεση και δεν ξέρω αν θα έχει θετικό αποτέλεσμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν έξι χρόνια μετά αισθάνεται πιο κοντά στην ΕΕ ή στην Ρωσία, απάντησε: «Αυτά είναι διλήμματα τα οποία δεν έχουν σχέση με μια χώρα που θέλει να εφαρμόσει μια πολιτική η οποία να υπηρετεί το εθνικό της συμφέρον. Εγώ προσπαθώ για τα εθνικά συμφέροντα… Η χώρα μας πρέπει πρώτα από όλα να κοιτάζει το εθνικό της συμφέρον, τα νόμιμα εθνικά της συμφέροντα και πως θα τα υπηρετήσει. Αυτή τη στιγμή η χώρα είναι μέλος της ΕΕ αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να έχει εχθρικές ή αντίπαλες σχέσεις με τη Ρωσία».

Ερωτηθείς αν ο κ. Τσίπρας είχε αποφασίσει να κάνει την κωλοτούμπα μετά το δημοψήφισμα ή την είχε προαποφασισμένη, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης απάντησε: «Προφανώς κινείτο σε μια λογική κωλοτούμπας και κινείτο σχεδόν από την ανάληψη της διακυβέρνησης με πρώτο σταθμό τότε, όπως είχαμε καταγγείλει δημόσια, την συμφωνία που έγινε στις 20 Φλεβάρη».

Αναφορικά με την έκδοση του βιβλίου του, δήλωσε ότι βιβλίο θα βγει τον Οκτώβριο και ο τίτλος του θα είναι ηχηρός. «Νομίζω αντιστοιχεί στην πραγματικότητα ‘’η μεγάλη προδοσία’’», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν θέλει να παραμείνουμε στο ευρώ ή να γυρίσουμε στη δραχμή, ανέφερε: «Πρέπει να εξηγήσει κανείς αν η Ελλάδα μπορεί να επιβιώσει μέσα στο ευρώ. 20 χρόνια μέσα στο ευρώ η Ελλάδα έχει μικρότερο ΑΕΠ από τότε που μπήκε. Δηλαδή είχαμε αρνητική ανάπτυξη στα 20 χρόνια άρα πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά το ενδεχόμενο η Ελλάδα να πάει στο εθνικό της νόμισμα και αυτό είναι ένας ρεαλιστικός στόχος, ο οποίος θα έχει και βιώσιμη πολιτική και αναπτυξιακή προοπτική για τη χώρα. Μπορεί τα πρώτα χρόνια να είναι δύσκολα αλλά η χώρα θα απογειωθεί και αν είχαν εφαρμοστεί αυτά που είχα πει το 2015 για το ευρώ, την υλοποίηση της συμφωνίας για τη διέλευση από τη χώρα μας αγωγού με ρώσικο φυσικό αέριο όπως είχα συμφωνήσει και κυρώσει στην Αγία Πετρούπολη το 2015 και για τις σχέσεις με τη Ρωσία τότε θα ήταν, άλλη, πολύ καλύτερη η κατάσταση της χώρας και πολύ καλύτερα για τα δεδομένα σε ολόκληρη την περιοχή».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας