ΛΑΡΚΟ: Απεργία σήμερα κατά νομοσχεδίου για ιδιωτικοποίηση ή πτώχευση

919
λαρκο

Μπροστά στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης που ουσιαστικά οδηγούν στη χρεωκοπία της ΛΑΡΚΟ και την απόλυση του προσωπικού, οι εργαζόμενοι προχωρούν σε νέα απεργία σήμερα, Τρίτη 11 Φεβρουαρίου, ενώ καλούν Σωματεία από κάθε κλάδο, τους κατοίκους της περιοχής να συμμετάσχουν στη μεγάλη συγκέντρωση που προετοιμάζουν στις 12 το μεσημέρι στην πύλη του εργοστασίου στη Λάρυμνα Φθιώτιδας.

Με κεντρικά αιτήματα «Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ. Όχι στο κλείσιμό της. Όχι στην εκκαθάριση και το σχέδιο τριχοτόμησης που σφάζει τους εργαζόμενους, ιδιωτικοποιεί, εκποιεί και κλείνει τη ΛΑΡΚΟ», το Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Φθιώτιδας καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση.

Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στη νομοθετική ρύθμιση που ανοίγει τον δρόμο για την αποκρατικοποίηση ή την πτώχευση της ΛΑΡΚΟ καταθέτει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που αναμένεται να ψηφιστεί αύριο Τετάρτη.

Μεταξύ άλλων, προβλέπει και μείωση μισθών κατά 25%: «Με την ανάληψη των καθηκόντων του ο ειδικός διαχειριστής υποχρεούται να μειώσει το μισθολογικό κόστος κατά 25% μεσοσταθμικά στις διαφορετικές κατηγορίες του προσωπικού, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης επιδομάτων εορτών, αδείας και παραγωγής (πριμ) που προβλέπονται από οποιαδήποτε γενική ή ειδική διάταξη, ρήτρα ή όρο, συλλογικής ή ατομικής σύμβασης εργασίας, συμφωνίας ή διαιτητικής απόφασης», αναφέρεται στην τροπολογία, που δόθηκε στη δημοσιότητα από το ΥΠΕΝ.

Να σημειωθεί πως στο κείμενο της τροπολογίας, προβλέπεται ρητά ότι αν η διαδικασία δεν ολοκληρωθεί εμπρόθεσμα, τότε ο διαχειριστής θα είναι υποχρεωμένος να καταθέσει αίτηση πτώχευσης. Επί της ουσίας πρόκειται για ένα διαλυτικό σχέδιο που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει είστε το ξεπούλημα με ευτελές τίμημα της εταιρείας ή στο οριστικό κλείσιμο της στρατηγικής αυτής επιχείρησης.

Επιγραμματικά, η προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση προβλέπει:

  • Την εγκατάσταση Ειδικού Διαχειριστή εντός του Μαρτίου και την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών της εταιρείας μέσω μιας τελευταίας κρατικής επιχορήγησης τους πρώτους μήνες της εγκατάστασής του.

  • Την άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών περιστολής δαπανών από τον Ειδικό Διαχειριστή, με μείωση σειράς στοιχείων κόστους, συμπεριλαμβανομένου του μισθολογικού κόστους κατά 25% μεσοσταθμικά.

  • Fasttrack διαδικασία διαιτησίας για την επίλυση των ιδιοκτησιακών διαφορών της εταιρείας με το Ελληνικό Δημόσιο (καθώς υπάρχει διαφορά όσον αφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του Μεταλλευτικού Συγκροτήματος της Λάρυμνας). Αυτό αποτελεί προαπαιτούμενο για να ξεκαθαριστούν τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας και κατ’ επέκταση ο σχεδιασμός των διαγωνιστικών διαδικασιών για τη διάθεση του ενεργητικού.

  • Ταχεία διαδικασία διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού για το σύνολο ή και για μέρος του ενεργητικού (εργοστάσιο και ορυχείο Λάρυμνας, ορυχεία Καστοριάς και Εύβοιας), με βάση το αποτέλεσμα της διαιτησίας και το πνεύμα των αποφάσεων της ΕΕ του 2014.

  • Ολοκλήρωση της διαδικασίας εντός 12 μηνών από την εγκατάσταση του Διαχειριστή με δυνατότητα μίας εξάμηνης παράτασης με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος.

  • Υποχρεωτική κατάθεση αίτησης πτώχευσης εφόσον δεν έχει μεταβιβαστεί στο διάστημα αυτό το 75% του ενεργητικού της εταιρείας.

Επί της ουσίας, ο αρμόδιος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, και η κυβέρνηση της ΝΔ θέτουν την επιχείρηση σε καθεστώς εκκαθάρισης εν λειτουργία. Ουσιαστικά, η εταιρεία μπαίνει σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης και παράλληλα προχωρά η άμεση προκήρυξη διαγωνισμού για την πώληση του εργοστασίου και των ορυχείων εντός 12μήνου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας