Λίβυος αξιωματούχος: Τα μνημόνια Τουρκίας–Τρίπολης είναι παράνομα, άκυρα και ανυπόστατα

1077
μνημμόνια

Μιλώντας για τα αποτελέσματα της διάσκεψης του Βερολίνου, ο Λίβυος ακαδημαϊκός είπε ότι υπάρχουν θετικά σημεία που μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω, αλλά επίσης έχει και κάποια αρνητικά, με κυριότερο ότι δεν αντιμετώπισε την άκυρη συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και του Σάρατζ.

Το μήνυμα πως τα μνημόνια μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης είναι άκυρα και ανυπόστατα, έστειλε από την Αθήνα ο Δρ Άρεφ Αλί Ναγιέντ (Aref Ali Nayed), σύμβουλος του προέδρου του Κοινοβουλίου της Λιβύης, πρώην πρεσβευτής της Λιβύης στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και επικεφαλής του Λιβυκού Ινστιτούτου για Ανώτερες Σπουδές.

«Τα μνημόνια μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης έχουν επισήμως ακυρωθεί. Σύμφωνα με τον νόμο της Λιβύης, δεν υπάρχουν. Το Κοινοβούλιο της Λιβύης σε ειδική συνεδρίασή του ακύρωσε τα μνημόνια ως άκυρα και ανυπόστατα. Τέτοιες αποφάσεις χρειάζονται την κύρωση του Κοινοβουλίου. Χωρίς την έγκριση του Κοινοβουλίου είναι ανυπόστατες. Το Kοινοβούλιο όχι απλώς δεν τα ακύρωσε, αλλά στην πραγματικότητα ενεργά ανακοίνωσε πως είναι άκυρα και ανυπόστατα. Είναι παράνομα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Άρεφ Αλί Ναγιέντ σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Η Ελλάδα θα είναι στις επιτροπές που θα ακολουθήσουν

Μιλώντας για τα αποτελέσματα της διάσκεψης του Βερολίνου μετά την ημερίδα και πριν από τη συνέντευξη με Έλληνες δημοσιογράφους, ο Λίβυος ακαδημαϊκός είπε ότι υπάρχουν θετικά σημεία που μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω, αλλά επίσης έχει και κάποια αρνητικά, με κυριότερο ότι δεν αντιμετώπισε την άκυρη συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και του Σάρατζ.

Εστιάζοντας στον ρόλο της Ελλάδας, τόνισε πως «χρειαζόμαστε μια φωνή στην Ευρώπη» και προσέθεσε ότι υπάρχουν μηχανισμοί που θα ακολουθήσουν τη διάσκεψη του Βερολίνου. «Πιστεύω ότι η Ελλάδα θα είναι στις επιτροπές που θα ακολουθήσουν της διάσκεψης του Βερολίνου» εκτίμησε.

Επισήμανε πως το λιβυκό Κοινοβούλιο και ο στρατός, βεβαίως και θα σεβαστούν τη διαδικασία του Βερολίνου, αλλά θα απαιτήσουν και την εφαρμογή των διατάξεων που καλούν για τη δημιουργία μιας νέας κυβέρνησης, εγκεκριμένης από το Κοινοβούλιο. «Οι διατάξεις αυτές μιλούν για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Πώς ισχυρίζεσαι ότι καταπολεμάς την τρομοκρατία όταν στέλνεις (Τουρκία) 5.000 τρομοκράτες στη Λιβύη. Αυτό είναι το ζήτημα που πρέπει να εγερθεί» σημείωσε.

Ο γρίφος της επόμενης κυβέρνησης

Στη συνέντευξη που έδωσε αργότερα σε Έλληνες δημοσιογράφους, ο Άρεφ Αλί Ναγιέντ είπε πως τα κείμενα του Βερολίνου μιλούν για νέο προεδρικό συμβούλιο και για νέα κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας. «Εάν ζητηθεί από το Κοινοβούλιο να αντικαταστήσει την εθνική κυβέρνηση θα έχουμε μια απλή λύση. Το Κοινοβούλιο θα ορίσει νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας που θα αντιπροσωπεύει όλους τους Λίβυους και όλος ο κόσμος δεν θα έχει να αντιμετωπίσει το ζήτημα για την άρση της αναγνώρισης της εθνικής κυβέρνησης» σημείωσε.

Κληθείς να απαντήσει για την επόμενη ημέρα στη Λιβύη, ο Δρ Άρεφ Αλί Ναγιέντ είπε πως το επόμενο στάδιο είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης από το Κοινοβούλιο. «Μια νέα κυβέρνηση, καθώς ο Eθνικός Στρατός της Λιβύης παίρνει τον έλεγχο της Τρίπολης και την ελευθερώνει από τους Ισλαμιστές, συμπεριλαμβανομένου των 5.000 νέων τρομοκρατών που έχει προωθήσει στη Λιβύη ο Ερντογάν» συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά τη νέα κυβέρνηση, είπε πως θα είναι μια κυβέρνηση αντιπροσωπευτική, που δεν θα αποκλείει κανέναν και θα αποτελείται από τεχνοκράτες, η οποία θα πραγματοποιήσει εκλογές σε ένα-δύο χρόνια.

Η κατάσταση στη Λιβύη

Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη Λιβύη, είπε πως πριν από την εκεχειρία, ο Εθνικός Στρατός ήταν μόνο λίγες μέρες μακριά από τον συνολικό έλεγχο της Τρίπολης.

«Δυστυχώς λόγω της υπογραφής της συμφωνίας με την Τουρκία και τη μαζική αποστολή μαχητών, κατάφεραν να αλλάξουν την ισορροπία και τώρα αυτοί οι 5.000 άνδρες (που εστάλησαν από την Τουρκία) προκαλούν χθες και σήμερα το πρωί τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης επιχειρώντας να δοκιμάσουν τις θέσεις του. Θα είναι δύσκολος ο αγώνας τώρα. Δεν μπορώ να προβλέψω πόσο χρόνο θα διαρκέσει» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Ο φόβος μου είναι για τον άμαχο πληθυσμό της Τρίπολης, επειδή αυτοί οι σκληροί τρομοκράτες θα προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στην πόλη».

Περαιτέρω είπε πως «τεχνικά υπάρχει μια εκεχειρία, αλλά δυστυχώς έχει χρησιμοποιηθεί σε καθημερινή βάση για να καλύψει τη μεταφορά τρομοκρατών. Ακόμα και χθες υπήρξε μια άλλη αποστολή τρομοκρατών. Χρησιμοποιούν τα πολιτικά αεροπλάνα, που είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο. Δεν υπάρχει πραγματικά μια πραγματική εκεχειρία, καθώς η ανακωχή δεν έχει γίνει σεβαστή από την άλλη πλευρά. Χθες και σήμερα το πρωί τρομοκράτες που έχουν σταλεί από την Τουρκία άνοιξαν πυρά σε θέση του Εθνικού Στρατού της Λιβύης στην Τρίπολη».

Ο ρόλος της Ιταλίας

Όσον αφορά τον ρόλο της Ιταλίας, ανέφερε πως ήταν στο πλευρό της GNA «αλλά μετά την υπογραφή των μνημονίων με την Τουρκία βλέπουμε μια αισθητή αλλαγή στην πολιτική τους. H εντύπωση που έχω αποκομίσει από τις επαφές με την ιταλική ηγεσία, είναι πως η Ιταλία είναι κάθετα αντίθετη με την τουρκική συμφωνία με την GNA, επειδή τη βλέπουν ως μια απειλή στο ευρωπαϊκό συμφέρον και πιστεύω πως το ενδιαφέρον τους για τα συμφέροντα της Κύπρου και της Ελλάδας είναι πραγματικό. Πιστεύω πως οι Τούρκοι προσπαθούν να βρουν κάποιου είδους νομιμοποίηση ισχυριζόμενοι ότι κάποια χώρα τους υποστηρίζει».

Επίσης, ανέδειξε τη σημασία της πετρελαϊκής παραγωγής για την οικονομία της χώρας. «Το πετρέλαιο και το αέριο τώρα είναι 100% του εισοδήματος της Λιβύης. Δεν έχουμε άλλους πόρους για εισόδημα. Κάθε παύση στην παραγωγή πετρελαίου είναι μακροπρόθεσμα απώλεια για τη Λιβύη. Αλλά το πρόβλημα είναι πως η απόφαση για την παύση δεν ήταν απόφαση του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, αλλά των φυλών. Έκλεισαν τη στρόφιγγα γιατί βλέπουν ότι τα λεφτά τους χρησιμοποιούνται για τη στρατολόγηση ανθρώπων που θέλουν να τους σκοτώσουν» προσέθεσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας