Κωμικοτραγικοί διάλογοι και σκηνές στο δικαστήριο της Κύπρου όπου κατέθετε ο Ν. Κοτζιάς

1940
δικαστήριο

Βαριές κουβέντες είπε ο Νίκος Κοτζιάς καταθέτοντας σε κυπριακό δικαστήριο. Έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι η Τουρκία συμπεριφέρθηκε καλύτερα στην Ελλάδα από ότι η Κύπρος σε ζήτημα ακίνητης περιουσίας. Δημιουργήθηκε όπως ήταν αναμενόμενο ένταση με τον κ. Κοτζιά να υψώνει τον τόνο της φωνής του στο Δικαστήριο και να λέει ότι ούτε η χούντα συμπεριφέρθηκε με αυτόν τον τρόπο. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.
Σε έντονο ύφος άρχισε από το πρωί της Δευτέρας στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας η αντεξέταση του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά, από τον δικηγόρο του Μητροπολίτη Κύκκου Νικηφόρου, αναφορικά με τη διαφορά που προέκυψε μεταξύ της Μητρόπολης Κύκκου και Τηλλυρίας και της ελληνικής Κυβέρνησης σε σχέση με τεμάχιο γης στην Έγκωμη, έναντι του Μετοχίου Κύκκου.
Συγκεκριμένα, ο κ. Κοτζιάς, κατά τη διάρκεια της αντεξέτασής του ανέφερε, σύμφωνε με την εφημερίδα «Πολίτης» πως είναι ντροπή για την Ελληνική και την Κυπριακή Δημοκρατία, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών να βρίσκεται ενώπιον του Δικαστηρίου.
Σε άλλο σημείο, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι ο συνήγορος θέλει να εμποδίσει τον ηγούμενο από το να έρθει σε συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση, προσθέτοντας παράλληλα ότι «ο συνήγορος είναι σε νομική πλάνη».
O υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας απευθυνόμενος στον Πρόεδρο του Δικαστηρίου ανέφερε: Γιατί υπάρχει μία προσβολή στο πρόσωπο μου για τον θεσμό της Ελληνικής Δημοκρατίας; Με ρωτάει άσχετα πράματα και τον καλώ να έρθει στην ουσία. Ούτε επί χούντας η Ελλάδα δεν διασύρθηκε με τέτοιο τρόπο». Παράλληλα, κατηγόρησε τον κ. Βελάρη ότι του υποβάλλει ερωτήσεις άσχετες με την ουσία του θέματος.
Ακόμη, ο κ. Κοτζιάς, ανέφερε μεταξύ άλλων πως η ελληνική κυβέρνηση δεν πούλησε κτήμα το οποίο έχει στην Άγκυρα από τη δεκαετία του ’30, προσθέτοντας ότι στην Τουρκία συμπεριφέρθηκαν καλύτερα στην Ελλάδα απ’ ότι η Κύπρος. «Είναι προφανές ότι δεν συμπαθείτε την παρούσα κυβέρνηση», πρόσθεσε.
Η συζήτηση στο δικαστήριο έγινε σε ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα και δεν έλειψαν και οι φαρμακερές ατάκες. «To οικόπεδο δεν ήταν δώρο, αγοράστηκε έναντι 500.000 λιρών. Πίστευα σε εξωδικαστική λύση. Είναι ντροπή για την Ελληνική και Κυπριακή Δημοκρατία να βρίσκεται ενώπιον του δικαστηρίου ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας», τόνισε ο κ. Κοτζιάς.
Τότε, ο δικηγόρος κ. Βελάρης του απάντησε: «Παρακαλώ να απαντάτε στις ερωτήσεις κύριε Κοτζιά και αφήστε τα σχόλια για μετά. Συμφωνείτε ότι δεν επιτρέπεται η εκποίηση, αφήστε τα λογύδρια».
Ο Νίκος Κοτζιάς από την πλευρά του απάντησε: «Δεν επιτρέπω χαρακτηρισμούς, να το πάρει πίσω. Απάντησα όπως απάντησα σε ένα δημοκρατικό δικαστήριο».
Και τότε ακολούθησε ο εξής διάλογος:
Κοτζιάς προς Βελάρη: «Να είστε ευγενής».
Βελάρης: «Να με ανακαλέσετε αν δεν είμαι».
Κοτζιάς: «Tο έχω κάνει δύο φορές».
Κοτζιάς: «Θέλετε να παραμείνει το δικαστήριο σε μία νομική πλάνη επειδή εξυπηρετεί το επιχείρημα σας».
Κοτζιάς: «Να μιλάτε έτσι για μένα όχι για τον Πρωθυπουργό μου»
Ο κ. Βελάρης ρώτησε γιατί δεν εξουσιοδότησε ο κ. Τσίπρας τον κ. Κοτζιά για να διευθετηθεί το θέμα νομικά και ευαισθητοποιήθηκαν μόνο όταν λήφθηκε η απόφαση να ακυρωθεί η μεταβίβαση. Η αναφορά εκνεύρισε τον κ. Κοτζιά ο οποίος ζήτησε από τον συνήγορο να μιλάει «με σεβασμό για τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας. Να μιλάτε έτσι για μένα όχι για τον Πρωθυπουργό μου».

«Ούτε επί χούντας η Ελλάδα δεν διασύρθηκε με τέτοιο τρόπο»

Ο κ. Βελάρης τότε απηύθυνε τον λόγο πάλι στο Νίκο Κοτζιά λέγοντας:  «Συγκεντρωθείτε παρακαλώ. Η κυριότητα και νομή επί όλων των ακιμήτων του ΤΑΙΠΕΔ μεταβιβάζονται αυτοδικαίως από το ΤΑΙΠΕΔ στην ΕΤΑΔ».
Ο κ. Κοτζιάς απάντησε «δεν του βγαίνει η γραμμή υπεράσπισης του συνήγορου. Ή υπάρχει απόφαση και πωλήθηκε ή μεταφέρθηκε. Καταθέτω εδώ και μία ώρα και δεν με ρώτησε για το αντικείμενο για το οποίο έχω κληθεί. Εάν έχει προαναγγείλει ότι θα είμαι εδώ 5 ώρες έχω δουλειές ως ΥΠΕΞ. Θα πρέπει κάποια στιγμή να σεβαστεί την Ελλάδα. Υπάρχει αλληλοσεβασμός με τον Επίσκοπο και κάποιος τρίτος επισέρχεται για να σπάσει μια πολύ καλή συμφωνία.
Είναι ντροπή ένας ΥΠΕΞ να απολογείται για πράξεις του 2012-2013. Εξεταζόμενος για άλλα θέματα από την κατάθεση μου για μιάμιση ώρα μειώνει την αξία της κατάθεσης μου. Δεν κατάλαβα ότι εδώ δικάζομαι για το ΤΑΙΠΕΔ.  Επιμένατε εσείς κ. Βελάρη και σπάσατε τη συμφωνία. Έχετε άλλη γραμμή, όχι το φιλελληνισμό.
Κύριε Πρόεδρε θέλω να ρωτήσω γιατί υπάρχει μία προσβολή στο πρόσωπο μου για τον θεσμό της Ελληνικής Δημοκρατίας; Με ρωτάει άσχετα πράματα και τον καλώ να έρθει στην ουσία. Κύριε Πρόεδρε θέλω να ρωτήσω γιατί υπάρχει μία προσβολή στο πρόσωπο μου για τον θεσμό της Ελληνικής Δημοκρατίας; Με ρωτάει άσχετα πράματα και τον καλώ να έρθει στην ουσία. Ούτε επί χούντας η Ελλάδα δεν διασύρθηκε με τέτοιο τρόπο.
Εδώ δεν πουλήσαμε κτήμα στην Άγκυρα που έχουμε από τη δεκαετία ’30 στον καλύτερο δρόμο. Μας φέρθηκαν καλύτερα στην Τουρκία. Είναι προφανές ότι δεν συμπαθείτε την παρούσα κυβέρνηση».

Η ιστορία

Το συγκεκριμένο τεμάχιο γης είχε παραχωρηθεί το 1998 στην Ελληνική Δημοκρατία από τη Μονή Κύκκου υπό τύπο εμπιστεύματος για να κτιστεί το οίκημα της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Κύπρο και πρεσβευτική κατοικία. Ωστόσο αυτό δεν έγινε και όταν η Μονή πληροφορήθηκε ότι η Ελληνική Δημοκρατία έψαχνε τελικά αγοραστές για μεταπώληση, προχώρησε και καταχώρησε αγωγή.
Το Φεβρουάριο του 2017 το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας εξέδωσε απόφαση υπέρ της Μονής. Με βάση την απόφαση αυτή, η Ελληνική Δημοκρατία, στην οποία είχε μεταβιβαστεί το οικόπεδο, έπρεπε να το επιστρέψει στην Ιερά Μονή Κύκκου, η οποία θα επέστρεφε, με τη σειρά της, το ποσό των 500.000 λιρών Κύπρου που ήταν η τιμή στην οποία το πώλησε, πλέον τόκους, που ανέβασαν το ποσό σε περίπου 2 εκ. 250 χιλιάδες ευρώ. Η ελληνική πλευρά δεν άσκησε έφεση στην απόφαση αυτή, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει εκτελεστεί.
Το Μάρτιο του 2017 ο κ. Κοτζιάς συναντήθηκε στη Λευκωσία, όπου βρέθηκε για να παραστεί στους εορτασμούς για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, με τον Κύκκου Νικηφόρο. Στη συνάντηση παρευρίσκετο, μεταξύ άλλων, και ο Πρέσβης Φωτόπουλος. Οι κύριοι Κοτζιάς και Φωτόπουλος σε ένορκη δήλωσή τους στο δικαστήριο αναφέρονται στις θέσεις τους σε ό,τι αφορά τη συμφωνία που υπήρξε με τον Μητροπολίτη Νικηφόρο.
‘Όπως σημειώνεται από ελληνικής πλευράς, ενώ στάληκε στη συνέχεια κλιμάκιο από την Ελλάδα για να δει το τεμάχιο γης έκτασης οκτώ εκταρίων και να διατυπώσει τις θέσεις του, τον Απρίλιο του 2017 η άλλη πλευρά απέστειλε επιστολή στην οποία αναφερόταν σε τέσσερα εκτάρια γης. Επίσης, όπως αναφέρεται, ενώ το οικόπεδο δεν μεταβιβάστηκε στη Μονή Κύκκου, αυτή προχώρησε σε διαπραγματεύσεις για πώλησή του.
Ο Μητροπολίτης Κύκκου Νικηφόρος σε άρθρο του, που δημοσιεύτηκε στον Τύπο, τον περασμένο Σεπτέμβριο, για το θέμα, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως η αντιπροσωπεία που είχε έλθει από την Ελλάδα δεν είχε διατυπώσει μέχρι τότε τις απόψεις της και πως «για να μην παραγραφεί το δικαίωμα επανακτήσεως από τη Μονή του εν λόγω οικοπέδου, αλλά και για να εξευρεθούν τα περίπου 2.250.000 εκατομμύρια ευρώ, που έπρεπε να καταβληθούν στην Ελληνική Δημοκρατία, η Μονή προχώρησε στην εκποίηση του ειρημένου τεμαχίου γης».
Σημείωσε επίσης πως όταν τον επισκέφθηκε ο Πρέσβης της Ελλάδας για να εξακριβώσει κατά πόσον είχε πωληθεί ή όχι το οικόπεδο «τον πληροφορήσαμε ότι οι διαπραγματεύσεις για την πώληση του οικοπέδου βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο μη αναστρέψιμο στάδιο, εάν όμως η Ελληνική Δημοκρατία θέλει πράγματι να ανεγείρει νέο Μέγαρο Πρεσβείας στη Λευκωσία, τότε η Ιερά Μονή Κύκκου είναι έτοιμη, συνεχίζουσα την μακράν αυτής προσφορά προς το Έθνος, να παραχωρήσει διά δωρεάς νέαν έκταση γης, αλλά η μεταβίβαση επ’ ονόματι της Ελληνικής Δημοκρατίας να ολοκληρωθεί μόνο με την ανέγερση του πρεσβευτικού μεγάρου».
Πηγή: in.gr, Νίκος Χασαπόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας