Κραυγή αγωνίας από εστίαση-μπαρ: «Μία στις τρεις επιχειρήσεις πάει για λουκέτο»

1020
Κραυγή αγωνίας από εστίαση-μπαρ

Αντιμέτωποι με απώλειες χιλιάδων θέσεων εργασίας βρίσκονται ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι σε εστίαση και μπαρ. Πώς θα καταφέρουν να επιβιώσουν από την επέλαση της πανδημίας; Πόσα καταστήματα εκτιμάται ότι δεν θα ξανανοίξουν μετά την άρση του lockdown;

Μόνο με «καλό μάτι» δεν βλέπουν την παράταση του lockdown, οι ιδιοκτήτες μπαρ και εστιατορίων.

Ακόμα μεγαλύτερο προβληματισμό φαίνεται ότι προκάλεσαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι θα διατηρηθεί το «λουκέτο» σε μπαρ και νυχτερινή διασκέδαση έως ότου η Ελλάδα λάβει το εμβόλιο και αρχίσει τους μαζικούς εμβολιασμούς.

«Πάνω απ’ όλα η υγεία, αλλά πώς θα ζήσουμε μέχρι τότε; Μας εγγυάται κανείς ότι το εμβόλιο θα έρθει στην ώρα του και θα είναι και ασφαλές; Έως τότε τι θα κάνουμε;» διερωτάται ο Γιώργος Κωνσταντίνου, συνιδιοκτήτης ενός μικρού μπαρ στην περιοχή του Παγκρατίου.

Και δίνει ένα παράδειγμα για να τεκμηριώσει το επιχείρημά του: «Ας υποθέσουμε ότι το 50% της χρηματοδοτικής ενίσχυσης προς τις επιχειρήσεις θα είναι μη επιστρεπτέο και θα ανέρχεται περίπου στα 2.000 ευρώ. Αν ένα κατάστημα έχει ενοίκιο 5.000 ευρώ, τι θα πληρώσει πρώτο; Το ενοίκιο, τη ΔΕΗ ή τις άλλες υποχρεώσεις του;»

Ειδικό πρόγραμμα στήριξης της εστίασης ζητά η ΓΣΕΒΕΕ

Χιλιάδες επαγγελματίες βρίσκονται σε απόγνωση, αναφέρει από τη δική του μεριά, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, που προσθέτει ότι η εστίαση χρειάζεται ένα ειδικό πρόγραμμα στήριξης, ενώ οι λεπτομέρειες της άρσης του lockdown, όταν αυτή αποφασιστεί, θα δείξει την πραγματική εικόνα για τον χρόνο ζωής της εστίασης και των μπαρ.

«Καμία αξία δεν έχει να ανοίξουμε τώρα για 10 ημέρες και να κλείσουμε πάλι στη συνέχεια. Η μέθοδος του lockdown “ακορντεόν” θα είναι καταστροφική. Ακόμα και αν ανοίγαμε τα καταστήματα μας κατά την εορταστική περίοδο, ο κόσμος δεν θα πήγαινε εν μέσω του φοβικού κλίματος που υπάρχει» επισημαίνει και προσθέτει:

«Πρόκειται για την ίδια φοβική περίοδο που αντιμετώπισε η εστίαση κατά τον περασμένο Μάιο και Ιούνιο, όταν ο κόσμος δεν βγήκε έξω. Να προστεθεί η παράμετρος ότι τότε δεν είχαμε την πληθώρα κρουσμάτων που έχουμε σήμερα. Σε κάθε περίπτωση, το βασικό είναι να ανοίξουμε με ασφάλεια όταν τα κρούσματα φτάσουν σε διαχειρίσιμο επίπεδο. Πώς θα γίνει αυτό, όμως, ενώ έχουμε χειμώνα;»

Πρόταση του σωματείου προς την κυβέρνηση, όπως μας εξηγεί, είναι να λάβουν πανελλαδικά οι ιδιοκτήτες μπαρ και εστιατορίων το 30% του δηλωμένου τζίρου τους του περασμένου Δεκεμβρίου.

Παράλληλα προτείνει ότι από τους πρώτους που θα έπρεπε να εμβολιαστούν θα ήταν οι εργαζόμενοι στον χώρο της εστίασης -προαιρετικά όσοι το θέλουν- μετά τις ευπαθείς ομάδες και τους υγειονομικούς.

Κλείνουν περισσότερες επιχειρήσεις απ’ αυτές που εμφανίζονται στα μητρώα

Την ίδια στιγμή υποστηρίζει ότι κλείνουν περισσότερες επιχειρήσεις της εστίασης και της νυχτερινής διασκέδασης απ’ όσες δηλώνονται στα εμπορικά μητρώα.

«Για να διαγραφεί κάποιος από το επιμελητήριο πρέπει να διαγραφεί και από την αντίστοιχη ΔΟΥ κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να λύσει τα οικονομικά προβλήματα που έχει, πληρώνοντας τους φόρους του. Άρα η εικόνα ενδέχεται να είναι πολύ χειρότερη από την πρώτη καταγραφή που κλίματος. Για παράδειγμα, τουλάχιστον επτά ενοικιαστήρια σε καταστήματα είδαμε πρόσφατα στην οδό Σκουφά, στο κέντρο της Αθήνας».

Ορατό είναι το ενδεχόμενο, όπως υπογραμμίζει, μία στις τρεις επιχειρήσεις του ευρύτερου κλάδου της εστίασης να μην ανοίξει ξανά μετά την άρση των μέτρων.

Αναφερόμενος, τέλος, στις επιχειρήσεις που κάνουν delivery, αναφέρει ότι όσες ξεκίνησαν τώρα αυτή την πρακτική, καλύπτουν μόλις ένα μικρό ποσοστό του τζίρου τους.

«Με δυσκολία φτάνει το 20%-30% του τζίρου που θα είχαν κανονικά. Όσοι μπήκαν τώρα στο κομμάτι της διανομής φαγητού, μικραίνουν την “πίτα” γι’ αυτούς που δραστηριοποιούνταν επί αρκετά χρόνια μόνο σε αυτό» καταλήγει ο κ. Καββαθάς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας