Κρίσιμη εβδομάδα ξεκινά στην ΠΓΔΜ- Συναίνεση ή εκλογές;

1559
κρίσιμη

Κρίσιμη εβδομάδα ξεκινά αύριο στην ΠΓΔΜ, στη Βουλή της οποίας αρχίζουν στις 11 το πρωί τοπική ώρα οι διαδικασίες για την τροποποίηση του Συντάγματος, που αποτελεί προϋπόθεση για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο Ζόραν Ζάεφ αντιμετωπίζει μια πολύ δύσκολη μάχη για την εξασφάλιση των δύο τρίτων των βουλευτών για τη μετονομασία της χώρας σε Βόρεια Μακεδονία, καθώς η κυβερνητική συμμαχία του των Σοσιαλδημοκρατών με αλβανικά κόμματα θα χρειαστεί στήριξη από τουλάχιστον οκτώ βουλευτές του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού υπό την ηγεσία του VMRO-DPMNE, το οποίο απορρίπτει επίμονα τη συμφωνία των Πρεσπών.

Ο ηγέτης του, Κρίστιαν Μίτσκοσκι κάλεσε χθες γι’ άλλη μια φορά τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ να παραιτηθεί χαρακτηρίζοντάς τον υπεύθυνο για μια κοινωνική, οικονομική και πολιτική κρίση, αδυναμία διαχείρισης των πολιτικών διαδικασιών και εκπλήρωσης των υπεσχημένων, ως επικεφαλής μιας κυβέρνησης με χαμένη νομιμότητα, που «προσπαθεί να ανατρέψει τη βούληση των πολιτών» αναφερόμενος στη χαμηλή προσέλευση στο πρόσφατο δημοψήφισμα. «Συνεχίζουν τη διαδικασία συνταγματικών αλλαγών, παρόλο που ο λαός καταψήφισε τη συμφωνία με την Ελλάδα. Αυτό ονομάζεται βία. Η διαδικασία που διαχειρίζεται προσωπικά ο Ζόραν Ζάεφ προσκρούει στον τοίχο», είπε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του εκφράζοντας την πεποίθηση ότι δεν θα περάσει η συμφωνία με την Αθήνα.

«Δεν θα υπάρξει πλειοψηφία δύο τρίτων. Μην το ελπίζετε» διεμήνυσε προ ημερών και ο βουλευτής του VMRO-DPMNE, Τράικο Βελιακόφσκι, αν και ένας συνάδελφός του από το ίδιο κόμμα, ο Ίλια Ντίμοφσκι εμφανίστηκε πιο επιφυλακτικός: «Θα δούξμε τι θα γίνει, αλλά οι βουλευτές του VMRO-DMPNE, ή οι περισσότεροι εξ’ αυτών, δεν θα στηρίξουν τη συμφωνία», είπε.

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφές με τέσσερις -πέντε βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και πάλι φαίνεται ότι δεν αρκούν.

«Όλα αυτά είναι πολύ αβέβαια», είπε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο, ζητώντας να μην κατονομαστεί.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ είπε ότι αν δεν περάσουν οι προτεινόμενες τροποποιήσεις του συντάγματος, θα προκηρύξει αμέσως εκλογές. Ο καθηγητής νοτιοανατολικών ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Γκρατς,Φλόριαν Μπίμπερ, εκτιμά ότι είναι ακόμη «εφικτό τα κόμματα υπέρ της συμφωνίας να αποσπάσουν πλειοψηφία δύο τρίτων και να επικυρώσουν τη συμφωνία. Μόνον αν αυτό αποτύχει η συμφωνία θα είναι νεκρή, ή τουλάχιστον θα μπει στο συρτάρι», είπε.

Από την πλευρά του ο ειδικός σε θέματα διεθνών σχέσεων και επικεφαλής της σκοπιανής υπηρεσίας της DW, Μπόρις Γκεοργκίεφσκι, λέει ότι αν δεν συγκεντρωθούν αύριο οι απαιτούμενες ψήφοι στην πρώτη ψηφοφορία στην Ολομέλεια, δεν βλέπει πώς θα μπορέσει να επιβιώσει η συμφωνία καθώς πιέζουν τα χρονικά περιθώρια.

Στο μεταξύ η Δύση εξακολουθεί να βάζει πλάτες στον Ζάεφ με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς να του πλέκει σε επιστολή που του απέστειλε το εγκώμιο για την προσήλωσή του «σε μεγαλύτερη ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή» και να τον διαβεβαιώνει για τη στήριξή του «σ’ αυτή τη σημαντική στιγμή για τη χώρα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας