Κρίση στις σχέσεις Σερβίας-ΠΓΔΜ με αφορμή το Κόσοβο

1994
Σερβίας

Η Σερβία ανακάλεσε για διαβουλεύσεις τα μέλη της διπλωματικής αποστολής της στην ΠΓΔΜ, μετά τις πληροφορίες που έλαβε περί «επιθετικών ενεργειών» σε βάρος των θεσμών της, δήλωσε ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
«Υπάρχουν πολλές εικασίες αυτή τη στιγμή. Νομίζω ότι όλα θα ξεκαθαρίσουν μέσα στις επόμενες 10 ημέρες», είπε ο κ. Βούτσιτς, μιλώντας σε δημοσιογράφους κοντά στο Βελιγράδι.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Σερβίας, ορισμένοι από τους εργαζόμενους στην πρεσβεία θα αντικατασταθούν.
Τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων συνδέουν την απόφαση του Βελιγραδίου με πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η ΠΓΔΜ σκοπεύει να πιέσει ώστε να γίνει το Κόσοβο μέλος της UNESCO.
Η ΠΓΔΜ είναι μία από τις 114 χώρες – μέλη του ΟΗΕσυμπεριλαμβανομένων και 23 χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο ως ανεξάρτητη χώρα.
Σερβία, ΠΓΔΜ και Κόσοβο ήταν μέχρι το 1991 δημοκρατίες της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας.

1 σχόλιο

  1. Το Κοσοβο δεν ηταν δημοκρατια της Γιουγκοσλαβιας, αλλα αυτονομη επαρχια της Σερβικης δημοκρατιας της Γιουγκοσλαβιας. Οπως και η Βοιβοντινα.Οι δυτικοι εκμεταλευομενοι τις συνθηκες (παντελης απουσια της Ρωσιας λογω περεστροικας και ανικανοτητας του Γιελτσιν) επωφεληθηκαν και την απεσπασαν απο τη Σερβια.Η αληθεια ειναι οτι το 80% του πληθυσμου του Κοσοβου ειναι αλβανοι οπως και οτι πολοι κοσοβαροι (η πλειοψηφια ισως) ηταν υπερ της τιτοικης Γιουγκοσλαβιας. Το τι μεσολαβησε στην πορεια….ειναι μεγαλη ιστορια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας