Κουρέλι το διεθνές δίκαιο: Βίαιη σύλληψη Ασάνζ από το “φασισμό” Βρετανίας-Ισημερινού

3372
ασάνζ

O Ισημερινός αποφάσισε την άρση του καθεστώτος ασύλου, ενώ λίγα λεπτά μετά την εκδίωξή του από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, οι βρετανικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη του ιδρυτή του ιστοτόπου WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ.

Η εξαρτημένη από τις ΗΠΑ δεξιά κυβέρνηση του Ισημερινού, καταπατώντας κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποφάσισε την άρση του καθεστώτος ασύλου. Λίγα λεπτά μετά την εκδίωξή του από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, οι βρετανικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψή του Τζούλιαν Ασάνζ, με πρόσχημα το σκάνδαλο των υπεράκτιων εταιρειών για τα INAPapers.

Τα «έγγραφα INA» είναι μια σειρά εγγράφων που διέρρευσε βουλευτής του Ισημερινού και ενέπλεξαν τον πρόεδρο της χώρας Λενίν Μορένο σε ένα σκάνδαλο διαφθοράς.

Η προειδοποίηση του WikiLeaks καταγράφεται δύο ημέρες αφού ο Μορένο κατηγόρησε τον Ασάνζ ότι έχει «παραβιάσει επανειλημμένα» τους όρους βάσει των οποίων του χορηγήθηκε άσυλο και πρόσθεσε ότι το Κίτο συζητά με το Λονδίνο μια διευθέτηση, ώστε η Βρετανία να του επιτρέψει να φύγει από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου κατέφυγε το 2012.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του Ισημερινού άφησε να εννοηθεί πως ο WikiLeaks ευθύνεται για τη διαρροή φωτογραφιών της προσωπικής ζωής του στο διαδίκτυο, χωρίς να δώσει κάποιο στοιχείο που να τεκμηριώνει την υποψία του αυτή. Ο πρόεδρος του Ισημερινού επανέλαβε, επίσης, την απαίτηση ο Ασάνζ να μην παρεμβαίνει σε πολιτικά ζητήματα άλλων κρατών.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου διενεργούνταν έρευνες της δικαιοσύνης σε βάρος του κατηγορίες για βιασμό. Μετά την αποκάλυψη πως πρόκειται για στημένη σκευωρία, η Σουηδία απέσυρε κάθε κατηγορία.

Ο πρώην πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα του χορήγησε άσυλο. Η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο από τις σουηδικές αρχές, αλλά η βρετανική αστυνομία λέει πως θα τον συλλάβει τη στιγμή που θα βγει από την πρεσβεία, διότι είχε παραβιάσει τους όρους της προσωρινής αποφυλάκισής του όταν ζήτησε άσυλο. Ο Ασάνζ έχει εκφράσει επανειλημμένα τον φόβο ότι σκοπός των διώξεων σε βάρος του είναι εντέλει να εκδοθεί στις ΗΠΑ, όπου οι αρχές σκοπεύουν να τον ενάγουν σε δίκη, διότι αποκάλυψε χιλιάδες απόρρητα και διαβαθμισμένα έγγραφα της αμερικανικής κυβέρνησης για τους πολέμους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ.

Η σχέση του Ασάνζ με τους οικοδεσπότες του στην πρεσβεία επιδεινώθηκε ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Η πρόσβαση στο διαδίκτυο του απαγορεύθηκε πέρυσι.

 

Ο Παν. Λαφαζάνης καταγγέλλει την παράνομη και φασιστική, κατ’ εντολήν των ΗΠΑ, σύλληψη του Ασάνζ

Παν. Λαφαζάνης: Αναγκαίο ένα μεγάλο κίνημα για την άμεση απελευθέρωση του Ασάνζ

Η βίαιη και απάνθρωπη σύλληψη του ιδρυτή των Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, από την Βρετανική αστυνομία στην πρεσβεία του Ισημερινού προκαλεί αισθήματα αποτροπιασμού σε όλη τη δημοκρατική ανθρωπότητα.

Η σύλληψη Ασάνζ όχι μόνο έγινε με έκνομες αυθαίρετες διαδικασίες, κατ εντολήν των ΗΠΑ, την οποία εκτέλεσαν ως υπάλληλοι τους η Βρετανική κυβέρνηση και η υποτελής κυβέρνηση του Ισημερινού αλλά και μετατρέπει σε κουρελόχαρτο τις διεθνείς συνθήκες προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δείχνοντας ότι ο πλανήτης έχει μπει σε πολύ σκοτεινούς απολυταρχικούς χρόνους.

Αυτήν την ώρα χρειάζεται να ξεσηκωθεί ένα παγκόσμιο κύμα αλληλεγγύης στον Άσανζ για τις δημοκρατικές ελευθερίες και ειδικότερα για τις ελευθερίες όσων αγωνίζονται ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τους πολέμους, τις ακροδεξιές και φασιστικές πρακτικές.

Καλούμε τον ελληνικό λαό και την νεολαία να αναπτύξει ένα μεγάλο κίνημα και να ζητήσει την προστασία της ζωής του Άσανζ και την άμεση απελευθέρωση του στο πλαίσιο των δικών του αγώνων ενάντια στον ολοκληρωτισμό στην Ελλάδα και την Ευρώπη και την εθνική και κοινωνική μας απελευθέρωση.

 

Ρωσία για σύλληψη Ασάνζ: Το χέρι της δημοκρατίας στραγγαλίζει την ελευθερία

Αιχμηρό σχόλιο για την σύλληψη του ιδρυτή των Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ από την εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα.

«Το χέρι της δημοκρατίας» σφίγγει «το λαιμό της ελευθερίας», έγραψε στο Facebook η κ. Ζαχάροβα.

Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, εξέφρασε την ελπίδα του Κρεμλίνου ότι θα γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα του ιδρυτή του Wikileaks.

«Συνελήφθη στο Λονδίνο, συνεπώς δεν μπορώ να πω τίποτα αυτή τη στιγμή. Σίγουρα ελπίζουμε ότι θα γίνουν σεβαστά όλα του τα δικαιώματα», είπε στους δημοσιογράφους απαντώντας στο ερώτημα εάν θα υπήρχε δυνατότητα να παράσχει άσυλο στον Άσανζ η Ρωσία.

 

Η αντίδραση των social media στη σύλληψη του Ασάνζ

Τα WikiLeaks κατηγόρησαν την κυβέρνηση του Εκουαδόρ για «παράνομη άρση του πολιτικού ασύλου του Ασάνζ, κατά παράβαση της διεθνούς νομοθεσίας» μετά τη σύλληψη του ιδρυτή τους από την αστυνομία της Βρετανίας μέσα στην πρεσβεία.

Ο ιδρυτής των WikiLeaks που είχε λάβει άσυλο από το Εκουαδόρ από το 2012, βρίσκεται υπό κράτηση στον κεντρικό αστυνομικό σταθμό του Λονδίνου όπου θα παραμείνει μέχρι την εμφάνισή του ενώπιον του Westminster Magistrates’ Court το συντομότερο, σύμφωνα με την Μητροπολιτική Αστυνομία.

Υποστηρικτές και επικριτές του Τζούλιαν Ασάνζ έσπευσαν να πουν τη γνώμη τους για τη σύλληψη και την κράτησή του.

Μετά τη σύλληψη, ο βρετανός υπουργός για την Ευρώπη και την Αμερική, Σερ Άλαν Ντάνκαν δήλωσε ότι «είναι απολύτως δίκαιο να αντιμετωπίσει ο Ασάνζ τη δικαιοσύνη με τον σωστό τρόπο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι δουλειά των δικαστηρίων να αποφασίσουν τι θα γίνει μετά. Είμαστε πολύ ευγνώμονες στην κυβέρνηση του Εκουαδόρ υπό τον πρόεδρο Μορένο για τις ενέργειες στις οποίες προέβη».

​Τον Ιούλιο του 2012 ο Τζούλιαν Ασάνζ ζήτησε πολιτικό άσυλο από την πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο. Την ίδια περίοδο βρισκόταν στο «μικροσκόπιο» των σουηδικών αρχών για την κατηγορία της σεξουαλικής επίθεσης.

Η κατηγορία αυτή προέκυψε λίγο μετά τις αποκαλύψεις απόρρητων εγγράφων που αφορούσαν τους πολέμους των ΗΠΑ σε Αφγανιστάν και Ιράκ. Οι πληροφορίες αυτές, παράλληλα, είχαν ως αποτέλεσμα την έναρξη έρευνας κατά των WikiLeaks και προσωπικά του Ασάνζ, με τις ΗΠΑ να επιδιώκουν τη ποινική δίωξη με την κατηγορία της κατασκοπείας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας