Κορυφώνεται η κρίση στην ΕΡΤ. Η κυβέρνηση ζητάει παραιτήσεις. Καταγγελίες ΠΟΕΣΥ

1356
ποεσυ
Μετά τη «μυστική» σύσκεψη της Πέμπτης με Τσίπρα – Τις παραιτήσεις, του Διευθύνοντος Συμβούλου, Βασίλη Κωστόπουλου και του Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου, Γιώργου Θαλασσινού, ζήτησε ο Λευτέρης Κρέτσος.
Έπειτα από την αιφνιδιαστική συνεδρίαση χθες της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και την δημόσια αντιπαράθεση σχετικά με την λειτουργία της ΕΡΤ, ξηλώνουν τη διοίκηση της δημόσιας τηλεόρασης.

Πριν από λίγο ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Λευτέρης Κρέτσος ζήτησε τις παραιτήσεις, τόσο του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ,  Βασίλη Κωστόπουλου, όσο και του Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου Γιώργου Θαλασσινού.

Ήταν γνωστή η διαμάχη τους εδώ και μήνες. Χθες ο Βασίλης Κωστόπουλος, σε δηλώσεις του είχε αναφερθεί σον προβληματικό τρόπο λειτουργίας της ΕΡΤ λόγω των ανθρώπων που επέλεξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να τοποθετήσει σε κρίσιμα διοικητικά πόστα.

Η εικόνα λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης όπως την περιέγραψε ο κ. Κωστόπουλος κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας είναι εμπόλεμης ζώνης όπου διοικητικά στελέχη, διευθυντές και συνδικαλιστές έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα – παραδιοίκησης και αλληλοκαταγγέλλονται. Το μόνο κοινό στοιχείο των αρνητικών πρωταγωνιστών είναι πως έχουν διοριστεί από την παρούσα κυβέρνηση.

ΠΟΕΣΥ – Ενώσεις Συντακτών κατά της Διοίκησης της ΕΡΤ. Η κρίση εντείνεται

Ομοσπονδία και Ενώσεις τονίζουν  ότι το «δημοσιογραφικό λειτούργημα δεν μπορεί να υπαχθεί και να “υποταχθεί” σε κανενός είδους εργοδοτική αυθαιρεσία»

Έωλες και σκιώδεις διαδικασίες, «συμφωνίες κάτω από το τραπέζι», αποκλεισμούς και εξοστρακισμούς ικανών στελεχών, έλλειψη στρατηγικού οράματος για την ΕΡΤ, φαινόμενα «παραδιοίκησης», προσπάθεια υπερσυγκέντρωσης εξουσίας, μεθοδεύσεις, διαπλοκή αρμοδιοτήτων, αδιαφάνεια, έλλειψη λογοδοσία .. Αυτά, και όχι μόνο, εντοπίζουν στη δημόσια ραδιοτηλεόραση ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΠΗΤ, ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε και ΕΣΗΕΠΗΝ.

Τα διοικητικά συμβούλια της Ομοσπονδίας και των Δημοσιογραφικών Ενώσεων με ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν αλλοίωση της δημοσιογραφικής φυσιογνωμίας της ΕΡΤ με την τοποθέτηση από τον διευθύνοντα σύμβουλο «Βασίλη Κωστόπουλο στη θέση των προϊσταμένων των περιφερειακών σταθμών ΕΡΤ, προσώπων που ουδεμία σχέση έχουν με το επάγγελμα του δημοσιογράφου. Η κίνηση αυτή του Δ/νοντος Συμβούλου, που πρόσφατα ανέλαβε και τα καθήκοντα γενικού Συντονιστή του τομέα Ειδήσεων της γενικής Δ/νσης Ενημέρωσης της ΕΡΤ, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την προσωπική δέσμευση στην οποία είχε προβεί σε συνάντηση με εκπροσώπους των Δημοσιογραφικών Ενώσεων με αφορμή τα προβλήματα λειτουργίας των Περιφερειακών Σταθμών».

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση η διοίκηση της ΕΡΤ είχε δεσμευτεί για το αυτονόητο, ότι δηλαδή επικεφαλής των ενημερωτικών τομέων θα είναι δημοσιογράφοι. «Αντί αυτού με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι ο Δ/νων Σύμβουλος της ΕΡΤ ανέλαβε και τον τομέα της Ενημέρωσης μετά την παραίτηση του εντεταλμένου Συμβούλου Ενημέρωσης κ. Βασίλη Ταλαμάγκα ενώ και στον ορισμό των διευθυντών των περιφερειακών σταθμών η δέσμευση του Δ/ντος συμβούλου ενώπιον των Δημοσιογραφικών Ενώσεων και πάλι δεν τηρήθηκε. Στους περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΤ και στην Φωνή της Ελλάδας επελέγησαν διευθυντές μη δημοσιογράφοι. Στη συνέχεια ανακοινώθηκαν και οι συντονιστές των περιφερειακών σταθμών όπου επιβεβαιώνεται ότι στην ΕΡΤ οι δημοσιογράφοι περιθωριοποιούνται από την παραγωγή του δημοσιογραφικού έργου. Σε σύνολο 19 περιφερειακών σταθμών μόνο σε 5 ορίστηκαν επικεφαλής δημοσιογράφοι. Οι υπόλοιποι 14 προέρχονται από άλλες ειδικότητες εργαζομένων. Συγκεκριμένα, πέντε διοικητικοί υπάλληλοι, τέσσερις μουσικοί παραγωγοί, τρεις τεχνικοί και ένας είναι χειριστής ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Τονίζουν ότι πρόκειται για ενέργειες «παράτυπες, αντιδεοντολογικές και ασυμβίβαστες με τις δημοσιογραφικές αρχές» γι αυτό και Δ.Σ. της Ομοσπονδίας και των Ενώσεων υπογραμμίζουν ότι σε μια περίοδο που ο κλάδος της Ενημέρωσης εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται «ως πεδίο βολής, τόσο κατά των δικαιωμάτων των εργαζομένων όσο και κατά της ίδιας της ελευθερίας και ανεξαρτησίας του Τύπου με παρεμβάσεις στο δημοσιογραφικό έργο, λογοκρισία και μεθόδευση για την αλλοίωση του αγαθού της Ενημέρωσης, ενέργειες τέτοιου τύπου, ιδιαίτερα μάλιστα όταν λαμβάνουν χώρα στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, προσκρούουν όχι μόνο στην κοινή λογική αλλά και στις αρχές της αξιοκρατίας».

Επισημαίνουν ότι τέτοιες ενέργειες καταστρατηγούν τον απαιτούμενο σεβασμό στη δεοντολογία και στους «κατανεμημένους όρους και ρόλους της διοικητικής ενημερωτικής ιεραρχίας και ξεκάθαρα αφήνουν υποψίες για φαινόμενα “παραδιοίκησης”, προσπάθειας υπερσυγκέντρωσης εξουσίας, μεθόδευσης, διαπλοκής αρμοδιοτήτων, αποκλεισμού ικανών στελεχών και τέλος έλλειψης λογοδοσίας και αδιαφάνειας στην πλήρωση στρατηγικών για τη δημόσια ενημέρωση θέσεων».

Γι αυτό και διαμηνύουν προς κάθε κατεύθυνση ότι η διοίκηση της ΕΡΤ είναι «πολλαπλώς εκτεθειμένη με αυτές τις επιλογές που δεν διασφαλίζουν την ανεξαρτησία της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης και την απόκρουση φαινομένων αδιαφάνειας. Αντίθετα, κατάφωρα απειλούν και υπονομεύουν τη δημοσιογραφική, προγραμματική και οικονομική ανεξαρτησία της, βλάπτοντας την αξιοπιστία της και κατά συνέπεια την ποιότητα της ενημέρωσης των πολιτών. Με έωλες και σκιώδεις διαδικασίες, με “συμφωνίες κάτω από το τραπέζι”, αποκλεισμούς και εξοστρακισμούς ικανών στελεχών και –κυρίως- έλλειψη στρατηγικού οράματος για την ΕΡΤ, η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση θα παραδοθεί σταδιακά στην απίσχνανση και τελικά απαξίωση του ρόλου της, με την τεράστια ευθύνη που αυτό συνεπάγεται για τους διοικούντες οι οποίοι ας μην ξεχνούν πως είναι υπόλογοι απέναντι στο αναφαίρετο δικαίωμα κάθε Έλληνα πολίτη για Δημόσια Ενημέρωση που “υπακούει” μόνο στις αρχές της δημοκρατίας, της ελευθεροτυπίας, της αξιοκρατίας και του πλουραλισμού».

Ομοσπονδία και Ενώσεις καταλήγουν τονίζοντας προς κάθε κατεύθυνση, ότι το «δημοσιογραφικό λειτούργημα, όπως προστατεύεται από το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου δεν μπορεί να υπαχθεί και να “υποταχθεί” σε κανενός είδους εργοδοτική αυθαιρεσία, πολλώ δε μάλλον, όταν αυτή ασκείται στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση».

1 σχόλιο

  1. Και τι είναι οι δημοσιογράφοι για να ορίζονται μόνο αυτοί διευθυντές? Οι περισσότεροι από αυτούς μονιμοποιήθηκαν με το νόμο Παυλόπουλου το 2006, χωρίς τις διαδικασίες ΑΣΕΠ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας