Κοινή άσκηση Τουρκίας – Ιταλίας με υποβρύχια στη Μεσόγειο

949
άσκηση

Και ενώ αναπάντητα παραμένουν από την ελληνική κυβέρνηση τα ερωτήματα για τις υποχωρήσεις της στη ρύθμιση της ΑΟΖ με τη γειτονική Ιταλία, τις προηγούμενες μέρες πραγματοποιήθηκε κοινή άσκηση Τουρκίας – Ιταλίας με υποβρύχια στην Μεσόγειο.

Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας τονίζεται ότι τα Πολεμικά Ναυτικά των δυο χωρών «διαθέτουν την πιο αποτελεσματική υποβρυχιακή δύναμη στη Μεσόγειο και θα συνεχίσουν να βελτιώνουν τη δια-λειτουργικότητά τους μέσα από θαλάσσιες εκπαιδεύσεις». Προσθέτοντας ότι «Τουρκία και Ιταλία είναι δύο δυνάμεις της περιφέρειας (μας) που μοιράζονται κοινά συμφέροντα, κοινή ιστορία και κοινές αξίες στη Λεκάνη της Μεσογείου. Οι σχέσεις τους χρονολογούνται από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η προγραμματισμένη για χθες επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας στην Άγκυρα, αναβλήθηκε, χωρίς να έχει γίνει γνωστός ο λόγος της αναβολής αυτής. Σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία, πιθανός λόγος είναι η αλλαγή του προγράμματος του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών.

Συνομιλία Τσαβούσογλου – Μάας

Στο μεταξύ, ο Τσαβούσογλου προχτές είχε τηλεφωνική συνομιλία και με τον ΥΠΕΞ της Γερμανίας Χάικο Μάας, ενόψει της γερμανικής προεδρίας της Ε.Ε. που ξεκινά 1η Ιουλίου.

Σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές, οι δύο αξιωματούχοι εστίασαν στις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας. Σημειωτέον ότι, μέσα και από πρόσφατη συνέντευξη Τσαβούσογλου στο «Spiegel», η Άγκυρα έχει εκφράσει έντονη ενόχληση για ταξιδιωτική οδηγία που το Βερολίνο διατηρεί για την Τουρκία και ζήτησε την άρση της «το συντομότερο δυνατό». Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι «όλα είναι έτοιμα για ένα ασφαλές ταξίδι στη χώρα μου», σχολιάζοντας ότι «οι επιστημονικοί λόγοι πίσω από την απόφαση (σ.σ. για την ταξιδιωτική οδηγία) είναι δύσκολα αντιληπτοί».

Προχτές, η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt» υποστήριξε ότι η διατήρηση της ταξιδιωτικής οδηγίας προς την Τουρκία έχει πολιτικά κίνητρα και «χρησιμεύει (…) προκειμένου να απαιτηθούν παραχωρήσεις», δεδομένου του μεγάλου βάρους που έχει η τουριστική αγορά για την τουρκική οικονομία. Μεταξύ άλλων, το δημοσίευμα αναφέρεται σε «απογοήτευση» πολλών στο Βερολίνο για τη στάση της Άγκυρας σε Συρία και Λιβύη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας