Κλυδωνισμοί στις τράπεζες-αναταραχή στο Χρηματιστήριο από τις νέες τουρκικές προκλήσεις

1100
προϋπολογισμού

Με νέες απώλειες έκλεισε στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τη στάση αναμονής που σημείωνε ο Γενικός Δείκτης στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας και έως λίγο πριν τις 15:00, να διαταράσσει η δήλωση-αντιποίνων της Άγκυρας στη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου, ότι ξεκινά και πάλι τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Έτσι το γεωπολιτικό ρίσκο επέστρεψε μετά από ένα μικρό διάλειμμα στο Χ.Α., σπρώχνοντας τους λίγους επενδυτές σε ρευστοποιήσεις των θέσεών τους, ειδικά στις τραπεζικές μετοχές καθώς και σε πολλά blue chips, με την τεχνική εικόνα του τραπεζικού δείκτη να επιδεινώνεται και πάλι επικίνδυνα.

Ο παράγονταςΤουρκία” είναι κάτι που οι ξένοι επενδυτές τοποθετούν στη λίστα με τους κινδύνους γύρω από τις ελληνικές μετοχές. Εάν δεν υπήρχαν οι τουρκικές προκλήσεις στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και ο φόβος για θερμό επεισόδιο, τότε ο Ιούλιος θα είχε εξελιχθεί διαφορετικά για το Χ.Α., λόγω και των πολύ θετικών εξελίξεων που υπήρχαν από τις Βρυξέλλες με το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πλέον και ο Αύγουστος ο οποίος συνήθως χαρακτηρίζεται από ειδησεογραφική ανομβρία και επενδυτική άπνοια, φαίνεται πως θα είναι διαφορετικός για το Χ.Α λόγω του απρόβλεπτου Ερντογάν, ο οποίος βλέπει την οικονομία του και το νόμισμά του να καταρρέουν, ενώ η απόδοση του 10ετούς τουρκικού ομολόγου έχει εκτιναχθεί στο 14,6%.

Οι αναλυτές είχαν εκτιμήσει πως η συμφωνία Ελλάδος – Αιγύπτου για την ΑΟΖ είναι πιθανό να συμβάλλει στη μείωση του γεωπολιτικού κινδύνου, ο οποίος και είχε επηρεάσει σημαντικά τη στάση των ξένων θεσμικών προς το Χ.Α τις τελευταίες ημέρες, προσθέτοντας στα ρίσκα της εγχώριας αγοράς, τη στιγμή που και η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας έχει αρχίσει και γίνεται ανησυχητική. Προφανώς δεν υπολόγιζαν τον πάντα απρόβλεπτο παράγοντα που λέγεται “Τουρκία“…

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ξαναμπαίνουμε σε περίοδο μεταβλητότητας και αυξημένης εγρήγορσης, κάτι που θα διατηρήσει την επιφυλακτικότητα στην αγορά. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον οι επενδυτές είναι δύσκολο να αυξήσουν το ρίσκο τους και στην καλύτερη των περιπτώσεων θα κινηθούν επιλεκτικά κατά περίπτωση, με τη μερική από-επένδυση και τη στάση αναμονής να είναι τα πιθανότερα σενάρια, όπως σημειώνουν εγχώριοι αναλυτές. Είναι σίγουρο ότι μια γεωπολιτική αναταραχή, έστω και βραχυχρόνια, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο σε μακροοικονομικό επίπεδο, όσο και στη χρηματιστηριακή αγορά.

Στα στατιστικά της αγοράς, ο  Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση της τάξης του 1,24% στις 632,63 μονάδες με υψηλό ημέρας τις 641,47 μονάδες και χαμηλό τις 631,14 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα μόλις 25,86 εκατ. ευρώ.

Κλυδωνισμοί στις τράπεζες - αναταραχή στο Χρηματιστήριο από τις νέες τουρκικές προκλήσεις

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε πτώση της τάξης του 1,12% στις 1.519,65 μονάδες, ενώ στο -0,67% και στις 852,37 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Στα μη τραπεζικά blue chips, με απώλειες άνω του 3% έκλεισε η Σαράντης και η Βιοχάλκο και άνω του 2% οι Coca Cola και Fourlis, ενώ ανοδικά έκλεισαν μόνο τρεις τίτλοι οι Ελλάκτωρ, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή.

Ο τραπεζικός δείκτης κινήθηκε έντονα πτωτικά από τις 15:00 και μετά κλείνοντας κοντά στα χαμηλά ημέρας με απώλειες 2,58% και στις 311,71 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο -3,06%, την Eurobank να κλείνει αμετάβλητη στο 0,3750 ευρώ την Εθνική Τράπεζα στο -4,36% και την Τράπεζα Πειραιώς στο -5,03%.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 2,43%, ο FTSE 25 κατά 2,29% και ο τραπεζικός δείκτης κατά 2,92%.

O τραπεζικός δείκτης συνεχίζει να υστερεί ενόψει και της ολοκλήρωσης των αποτελεσμάτων του κλάδου, σημειώνει η Λέων Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ, παρατηρώντας πως συνολικά το τελευταίο δίμηνο έχει υποαποδώσει σημαντικά και κατά 12% έναντι του Γενικού Δείκτη, ο οποίος δεν θα μπορέσει εύκολα να διαφύγει ανοδικά από το εκτιμώμενο εύρος διαπραγμάτευσης χωρίς τη συμμετοχή των τραπεζών. Όπως σημειώνει και ο ο Λουκάς Παπαϊωάννου της Fast Finance, η χρηματιστηριακή αγορά συνεχίζει να παρουσιάζει αρνητική μεσοπρόθεσμη τεχνική εικόνα, όσο παραμένει χαμηλότερα των 660 μονάδων ο Γενικός Δείκτης και των 1.570 μονάδων ο FTSE25.

To πρόβλημα στον τραπεζικό τομέα συνεχίζεται, όσο ο δείκτης τραπεζών παραμένει κάτω από τις 360 μονάδες. Η ένταξη της Alpha Bank στο πρόγραμμα τιτλοποιήσεων “Ηρακλής” δείχνει όπως φαίνεται τον δρόμο σε Εθνική και Πειραιώς. Το πόσο θα βοηθήσει αυτό μετοχικά τις τραπεζικές μετοχές μένει να το δούμε στο ταμπλό, αν και η μέχρι τώρα πορεία των ήδη ενταγμένων τραπεζών, δεν έχει βοηθήσει ιδιαίτερα τις αποτιμήσεις τους.

Παράλληλα, την αγορά δεν βοηθά και η καθίζηση του τζίρου. Στατιστικά, όπως παρατηρεί η Beta Securities, ο Αύγουστος τα τελευταία 10 χρόνια πραγματοποιεί τα 2/3 του μέσου όρου των συναλλαγών της χρονιάς το οποίο μας οδηγεί σε μια πρώτη εκτίμηση μέσων ημερήσιων τζίρων της τάξης των 45 εκατ. ευρώ για τον μήνα. Παρόλα αυτά η πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου έδειξε από νωρίς ότι οι συναλλαγές θα κινηθούν αισθητά χαμηλότερα από τα ιστορικά δεδομένα αφού σε μια εβδομάδα αποτελεσμάτων που δικαιολογεί δράση στο ταμπλό τα μεγέθη των συναλλαγών με το ζόρι ξεπέρασαν τα 30 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η χαμηλότερη συναλλακτική δραστηριότητα στην ηλεκτρονική εποχή συναλλαγών του ΧΑ είχε σημειωθεί στις 14 Αυγούστου του 2012 με 9,4 εκατ. ευρώ.

Πάντως, μία ευχάριστη νότα αποτελεί το ράλι που συνεχίζουν να καταγράφουν τα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς να έχει σημειώσει βουτιά στο 1% και μια ανάσα από το ιστορικό χαμηλό του 0,92% που είχε σημειώσει τον Φεβρουάριο (από 4,1% που είχε βρεθεί στα μέσα Μαρτίου). Τα νέα από τις Βρυξέλλες, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη βοήθεια από το QE της ΕΚΤ, στηρίζουν την αγορά ομολόγων, με το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου να έχει σημειώσει βουτιά κατά 75% μέσα σε πέντε μήνες. Η ασπίδα προστασίας της ΕΚΤ προσφέρει ασφάλεια στους επενδυτές, ένα χαρακτηριστικό που ξεκάθαρα λείπει από το Χ.Α.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας