Κλείνουν δύο λιγνιτικές μονάδες του ΑΗΣ Αμυνταίου. Χάνονται 3000 θέσεις εργασίας

1356
λιγνιτικές

Τίτλοι τέλους πέφτουν στο λιγνιτικό πεδίο της Δυτικής Μακεδονίας, μετά την ανακοίνωση του υπουργού Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη πως το επόμενο διάστημα θα κλείσουν οι δύο μονάδες του ΑΗΣ Αμυνταίου. Με το «λουκέτο» τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο της κυβέρνησης για το κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων της χώρας μέχρι το 2028, όπως είχε εξαγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο ΑΗΣ είχε εγκαινιαστεί και τεθεί σε λειτουργία το 1987 από τον Ανδρέα Παπανδρέου και αποτέλεσε επί 32 χρόνια -μαζί με το ορυχείο που υπήρχε στην περιοχή- κεντρικό κομμάτι της τροφοδοσίας της χώρας με ηλεκτρική ενέργεια.

Ο σταθμός ήταν προγραμματισμένο να σταματήσει τη λειτουργία του τον Νοέμβριο του 2018, αλλά πήρε παράταση δύο χρόνια, με απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης, μέχρι να ολοκληρωθεί η νέα μονάδα της ΔΕΗ, η Πτολεμαΐδα 5, προκειμένου να μη μείνει χωρίς υποστήριξη το σύστημα τηλεθέρμανσης όλης της περιοχής.

Η ανακοίνωση του κ. Χατζηδάκη έθεσε σε συναγερμό όλη την τοπική κοινωνία. Οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για περίπου χίλιες άμεσες θέσεις εργασίας μόνιμων και συμβασιούχων που θα χαθούν στον ΑΗΣ και στο ορυχείο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις εξαιτίας του λουκέτου και στις δύο μονάδες του ΑΗΣ θα χαθούν συνολικά περίπου 3.000 θέσεις εργασίας και από παρεμφερείς επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή.

«Το πλήγμα είναι μεγάλο για όλη την τοπική κοινωνία» τόνισε στο ethnos.gr ο Mόσχος Μόσχου πρόεδρος του συνδικάτου των εργαζομένων στη ΔΕΗ στη δυτική Μακεδονία «Σπάρτακος».

Όπως είπε ο κ. Μόσχου, «ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να κλείσει το Μάιο του 2021 ο σταθμός ενώ ταυτόχρονα γίνονταν κινήσεις προκειμένου να βρεθεί επενδυτής για την αναβάθμισή του έτσι ώστε να μη χρειαστεί να αναστείλει τη λειτουργία του. Στο πλαίσιο αυτό οι εργαζόμενοι είχαμε δεχτεί ακόμα και να πάμε σε ένα κοινοπρακτικό σχήμα και μάλιστα με αναλογία 51-49 υπέρ του επενδυτή, προκειμένου να μην υπάρχουν εμπόδια στην προσπάθεια. Όλα αυτά, όμως, ναυάγησαν όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το εσπευσμένο κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων μέχρι το 2028».

Οι εργαζόμενοι από το επόμενο διάστημα πρόκειται να ξεκινήσουν έναν νέο κύκλο κινητοποιήσεων ενάντια στο βίαιο κλείσιμο όλων των μονάδων. «Κατά τη γνώμη μας, μπορεί να υπάρξουν και ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας, ενώ για τη Δυτική Μακεδονία θα είναι ένας αργός θάνατος, αφού όλη η οικονομία της περιοχής βασίζεται στο λιγνίτη» πρόσθεσε ο κ. Μόσχου.

Προβληματισμένος είναι και ο δήμαρχος Αμυνταίου Άνθιμος Μπιτάκης. «Περιμένουμε πως το κλείσιμο των δύο μονάδων του ΑΗΣ θα γίνει την άνοιξη του 2020, και όχι νωρίτερα. Τότε θα μπορεί να υποστηριχθεί το σύστημα της τηλεθέρμανσης για την περιοχή από άλλες πηγές».

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τον Μάρτιο του 2020 αναμένεται να είναι έτοιμες οι μονάδες μεικτής καύσης λιγνίτη-πέλετ 30MW, οι οποίες θα μπορούν να καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες της τηλεθέρμανσης στον ΑΗΣ Αμυνταίου.

Το έργο, όμως, ακολουθεί τους γνωστούς αργούς ρυθμούς της ελληνικής πραγματικότητας στις κατασκευές. Οι σχετικοί σχεδιασμοί και διαδικασίες ξεκίνησαν το 2015. Μετά την οριστικοποίηση των μελετών, την εξασφάλιση των περιβαλλοντικών όρων και όλων των αδειοδοτήσεων, το έργο δημοπρατήθηκε στα τέλη του 2017 και η σύμβαση κατασκευής του υπογράφηκε τον Οκτώβριο του 2018, με ορίζοντα ολοκλήρωσης την άνοιξη του 2020.

Προβλήματα υπήρξαν στη χρηματοδότηση του έργου, με αποτέλεσμα τοπικοί παράγοντες να φοβούνται πως μπορεί να υπάρξουν καθυστερήσεις. Έτσι, η τηλεθέρμανση νοικοκυριών και επιχειρήσεων να μένει στον αέρα. Οι μονάδες θα εγκατασταθούν σε χώρο 17 στρεμμάτων, τον οποίο παραχώρησε η ΔΕΗ.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 15,5 εκατ. ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας