Κινέζος πρέσβης: Έχουμε υπογράψει κι εμείς στρατηγική συμφωνία με την Ελλάδα

793
Έχουμε υπογράψει κι εμείς στρατηγική συμφωνία

“Οι κινέζικες εταιρείες επιθυμούν διακαώς να επενδύσουν στην Ελλάδα- Ελπίζουμε ότι η ελληνική πλευρά θα παρέχει περισσότερη βοήθεια στους Κινέζους επιχειρηματίες -Η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης Κίνας-Ε.Ε.” ανέφερε ο νέος πρέσβης

Την ευρύτατη αίσθηση πως η ελληνοαμερικανική συμφωνία μεταξύ άλλων θέλει να…πετάξει την Κίνα από τον Πειραιά και να διασπάσει τις σχέσεις Πεκίνου-Αθήνας.

Προφανώς και οι Κινέζοι βλέπουν την τάση που πάει να δημιουργηθεί και ετοιμάζουν ρελάνς…

Πολύ ενδιαφέρουσες είναι οι παρεμβάσεις του νέου Κινέζου πρέσβη σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο νέος πρεσβευτής της Κίνας στην Ελλάδα Σιάο Τζουντσένγκ, ο 16ος πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα, ο οποίος έφτασε στη χώρα μας πριν από ένα μήνα, δηλώνε αποφασισμένος να πράξει ό,τι μπορεί για να προωθήσει όσα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο χωρών, να σημειωθεί νέα πρόοδος και να φτάσουν οι ελληνοσινικές σχέσεις σε νέο υψηλό επίπεδο. Όσον αφορά στο σημερινό επίπεδο των ελληνοσινικών σχέσεων, επισημαίνει πως κατά την επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην Ελλάδα το 2019, οι δύο χώρες εγκαινίασαν μια νέα εποχή με την υπογραφή του κοινού ανακοινωθέντος για την Ενίσχυση της Συνολικής Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης.

Αποτυπώνοντας αναλυτικότερα το πεδίο των ελληνοσινικών σχέσεων, ο Σιάο Τζουντσένγκ εστιάζει στο Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Κίνας – Ελλάδας, στην εμβάθυνση της οικοδόμησης της Πρωτοβουλίας «Belt & Road -Μία Ζώνη Ένας Δρόμος» και της Ταχείας Γραμμής Ξηράς-Θάλασσας που συνδέει την Κίνα με τα κράτη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, «η οποία θα ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας ως κόμβο διακίνησης εμπορευμάτων», καθώς και στην επέτειο 50 ετών από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών το 2020, φιλοδοξώντας να καταστεί νέα αφετηρία για τον περαιτέρω εμπλουτισμό της Συνολικής Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης.

Παράλληλα, μεταφέρει το μήνυμα ότι οι διεθνείς επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων και των Κινέζων, είναι αισιόδοξοι για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας και πως οι κινεζικές εταιρείες επιθυμούν διακαώς να επενδύσουν στη χώρα μας.

Αναφορικά με τις ελληνικές εξαγωγές στην Κίνα, ο Σιάο Τζουντσένγκ παρατηρεί πως υπάρχει ισχυρή ανοδική τάση με ευρείες προοπτικές. Ειδικότερα, επισημαίνει πως το 2020 σημείωσαν αύξηση 6,6%, ενώ το πρώτο ενιάμηνο του 2021 οι ελληνικές εξαγωγές στην Κίνα παρουσίασαν αύξηση 43,2%. Αντανακλώντας αυτή την τάση, ο πρέσβης διαμηνύει πως η Κίνα επιθυμεί ολοένα και περισσότερα υψηλής ποιότητας ελληνικά προϊόντα να εισρέουν στην αγορά της, κάνοντας ειδική αναφορά στον κρόκο Κοζάνης, στο ελαιόλαδο, στο κόκκινο κρασί και στα γαλακτοκομικά. Μάλιστα, θεωρεί πως δημιουργούνται νέες ευκαιρίες για την εξαγωγή πλήθους ελληνικών προϊόντων στην Κίνα με τη Συμφωνία Κίνας – ΕΕ για τις Γεωγραφικές Ενδείξεις, που τέθηκε σε ισχύ τον Μάρτιο.

Σχετικά με την εικόνα της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού, τη χαρακτηρίζει μαγνήτη για τους Κινέζους με τη μακρά ιστορία και τον πολιτισμό της, το όμορφο φυσικό τοπίο και τον απλό αλλά γεμάτο ζωή λαό της. Επιπροσθέτως, εκφράζει τη βούληση της χώρας του να εμβαθύνει τη διμερή τουριστική συνεργασία.

H Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης Κίνας-ΕΕ

Περαιτέρω, ξεχωριστή αναφορά κάνει για τις σινοευρωπαϊκές σχέσεις. Επισημαίνει ότι οι ελληνοσινικές σχέσεις αποτελούν σημαντικό κομμάτι τους και ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης Κίνας-ΕΕ.

Τέλος, ειδική μνεία κάνει o Κινέζος πρέσβης στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες «Πεκίνο 2022», για τους οποίους απομένουν 100 ημέρες για την έναρξή τους. «Με σύνθημα “Μαζί για ένα κοινό μέλλον“, οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου το 2022 θα μεταλαμπαδεύσουν στην ανθρωπότητα την ελπίδα για έναν κόσμο που βασίζεται στην αλληλοβοήθεια, την αλληλοϋποστήριξη και την έγνοια για τους άλλους. Αυτός είναι ένας κόσμος όπου όλοι βαδίζουμε ενωμένοι προς το μέλλον». Αυτή είναι η ερμηνεία που δίνει η Κίνα στους Ολυμπιακούς. Τονίζει μάλιστα πως οι αξίες του Ολυμπισμού – ενότητα, ειρήνη, φιλία, δικαιοσύνη και πρόοδος- αποτελούν σημαντική συνεισφορά του ελληνικού πολιτισμού.

Τρία πράγματα! 

Ο Κινέζος πρέσβης εστίασε σε τρία θέματα. “Το πρώτο είναι με έναυσμα το Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Κίνας-Ελλάδας να αδράξουμε την ευκαιρία και να προωθήσουμε την αμοιβαία συνεργασία των δύο χωρών στον τουρισμό και τον πολιτισμό στην εποχή μετά την επιδημία. Το δεύτερο αφορά την εμβάθυνση της οικοδόμησης της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη Ένας Δρόμος» και της Ταχείας Γραμμής Ξηράς-Θάλασσας που συνδέει την Κίνα με τα κράτη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, η οποία θα ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας ως κόμβο διακίνησης εμπορευμάτων. Τέλος, να καταστεί η επέτειος των 50 ετών από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων νέα αφετηρία που θα μας επιτρέψει να εμπλουτίσουμε περαιτέρω τη Συνολική Στρατηγική Εταιρική Σχέση μας” είπε.

Οι σημερινές σχέσεις 

Κατά τον νέο πρέσβη “σήμερα η Κίνα και η Ελλάδα είναι καλοί φίλοι και συνεργάτες που οικοδομούν από κοινού την Πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος», προάγουν τη συνεργασία της Κίνας με τα κράτη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και προωθούν τον διαπολιτισμικό διάλογο. Αντιμέτωπες ξαφνικά με την επιδημία, οι χώρες μας ένωσαν τα χέρια στη μάχη κατά του κορονοϊού, γράφοντας ακόμη μία λαμπρή σελίδα στην ιστορία αλληλεγγύης και φιλίας που μας ενώνει στις καλές και τις δύσκολες στιγμές. Ο κοινός αυτός αγώνας μας εμβάθυνε περαιτέρω την παραδοσιακή μας φιλία και παγίωσε τη Συνολική Στρατηγική Εταιρική Σχέση μας.

Φέτος με την επέτειο των 100 ετών από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας και των 200 ετών από τον Ελληνικό Αγώνα για την Ανεξαρτησία, οι χώρες μας εισέρχονται σε ένα κρίσιμο στάδιο εθνικής ανάπτυξης και αναζωογόνησης. Του χρόνου θα γιορτάσουμε τα 50 χρόνια από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων. Υπάρχουν σπουδαίες ευκαιρίες και ευρείες προοπτικές για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Κίνας και Ελλάδας. Οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν να εργάζονται μαζί για την εθνική ανάπτυξη και αναζωογόνηση εγκαινιάζοντας ένα νέο κεφάλαιο στη Συνολική Στρατηγική Εταιρική Σχέση τους!”

Επενδύσεις

Ο Σιάο Τζουντσένγκ υποστηρίζει ακόμη πως οι” διεθνείς επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων και των Κινέζων, είναι αισιόδοξοι για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας. Η Κίνα και η Ελλάδα έχουν δείξει έντονο ενδιαφέρον και απαρέγκλιτη εμπιστοσύνη για την περαιτέρω ώθηση της επενδυτικής τους συνεργασίας. Οι κινέζικες εταιρείες επιθυμούν διακαώς να επενδύσουν στην Ελλάδα, τόσο που ακόμα και η έλευση της επιδημίας δεν μπόρεσε να επιβραδύνει τη συνεργασία μας. Εταιρείες των δύο χωρών διεξάγουν συνεχώς διαπραγματεύσεις και δράσεις συντονισμού με στόχο τη διερεύνηση των προοπτικών συνεργασίας αμοιβαίου οφέλους στην εποχή μετά τον κορωνοϊό.

Κατά την επίσκεψη του Προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην Ελλάδα το 2019, οι χώρες μας επιβεβαίωσαν τη θέλησή τους να ενισχύσουν την έμπρακτη συνεργασία τους σε πολλούς τομείς-κλειδιά όπως οι μεταφορές, η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, η μεταποίηση, η τεχνολογία και ο χρηματοοικονομικός τομέας. Πάνω στη βάση αυτή οι δύο πλευρές προτίθενται να επεκτείνουν το εύρος της συνεργασίας σε τομείς όπως η ιατρική και η υγεία, οι νέες μορφές και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η πληροφορική, το ηλεκτρονικό εμπόριο, η πράσινη τεχνολογία, η καινοτομία κ.ά. Ελπίζουμε ότι η ελληνική πλευρά θα έχει περισσότερες ανταλλαγές και επαφές με τον επιχειρηματικό κόσμο της Κίνας αναφορικά με το ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον, τις οικονομικές πολιτικές, τους νόμους και κανονισμούς της Ελλάδας, παρέχοντας περισσότερη βοήθεια στους Κινέζους επιχειρηματίες για τις επενδύσεις και τις δραστηριότητές τους στην Ελλάδα”.

Σε ερώτημα για το ποια είναι η σημασία της Ελλάδας για την Κίνα ως πύλη εισόδου στην Ευρώπη ο Κινέζος πρέσβης απάντησε: 

“Από πολιτικής άποψης η Ελλάδα αποτελεί μια σημαντική χώρα των Βαλκανίων, μέλος της ΕΕ, καθώς και πλήρες μέλος του μηχανισμού συνεργασίας της Κίνας με τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Οι σινοελληνικές σχέσεις αποτελούν σημαντικό κομμάτι των σινοευρωπαϊκών σχέσεων. Η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης Κίνας-Ε.Ε.

Σε επίπεδο έμπρακτης συνεργασίας η Ελλάδα αποτελεί μοντέλο ως μια ευρωπαϊκή χώρα που προάγει την αμοιβαία επωφελή συνεργασία με την Κίνα συμμετέχοντας στην από κοινού οικοδόμηση της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος». Η Ταχεία Γραμμή Ξηράς-Θάλασσας Κίνας-Ευρώπης που ξεκινάει από το λιμάνι του Πειραιά συνδέει την Κίνα με την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Οι θαλάσσιες και χερσαίες μεταφορές ανοίγουν ένα νέο εμπορικό κανάλι από την Ασία στην Ευρώπη, το οποίο σταδιακά θα ενισχύσει την αποδοτικότητα των εμπορευματικών ροών μεταξύ της Κίνας και της Ευρώπης.

Όσον αφορά τις πολιτιστικές ανταλλαγές, η Ελλάδα αποτελεί την κοιτίδα του ευρωπαϊκού πολιτισμού και η Κίνα αντίστοιχα τον σπουδαίο εκπρόσωπο του πολιτισμού της Ανατολής. Οι ανταλλαγές των δύο αυτών χωρών αποτελούν επίσης έναν διάλογο μεταξύ των δύο μεγάλων πολιτισμών Ανατολής και Δύσης και διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο στην ενίσχυση της αμοιβαίας κατανόησης και εμπιστοσύνης μεταξύ Κίνας και της Ευρώπης, εμπλουτίζοντας έτσι περαιτέρω την συνολική στρατηγική εταιρική σχέση Κίνας-ΕΕ.

Η υγιής και σταθερή ανάπτυξη των σινοευρωπαϊκών σχέσεων συνάδει με τα κοινά συμφέροντα της Κίνας και της Ευρώπης. Ευχόμαστε ειλικρινά οι ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, να καταβάλουν κοινές προσπάθειες με την Κίνα για τη συνεχή ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας-ΕΕ”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας