Κενές 118 θέσεις εργαζομένων στο “Θριάσιο” νοσοκομείο

1355
Θριάσιο

Οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό και βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό προκαλεί σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της ΜΑΦ Κέντρου Εγκαυμάτων – Πλαστικής του “Θριάσιου” νοσοκομείου, όπου νοσηλεύονται εγκαυματίες από την πρόσφατη πυρκαγιά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο, οι ελλείψεις αυτές αναδεικνύουν την “ανυπαρξία ουσιαστικού σχεδίου κινητοποίησης και λειτουργίας των δημόσιων μονάδων Υγείας σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, αφού ακόμα και κρίσιμα τμήματα, όπως οι μονάδες Αιμοδοσίας, οι ΜΑΦ και οι ΜΕΘ είναι υποστελεχωμένες”.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι είναι κενές 71 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού και 47 θέσεις τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου, και οι ελλείψεις προσωπικού θα χειροτερέψουν με τις απολύσεις των πρώτων επικουρικών γιατρών, ενώ τους επόμενους μήνες κινδυνεύουν με απόλυση περισσότεροι από εξήντα εργαζόμενοι.

Αναλυτικά το Σωματείο Εργαζομένων αναφέρει:

«Συγκεκριμένα, αν και οι ελάχιστες προϋποθέσεις για τη λειτουργία ΜΑΦ προβλέπουν δύο τουλάχιστον νοσηλευτές ανά κρεβάτι, στη ΜΑΦ – Πλαστική του Κέντρου Εγκαυμάτων (με συνολική δύναμη είκοσι τέσσερα κρεβάτια, όπου νοσηλεύονται σήμερα δώδεκα εγκαυματίες, οι περισσότεροι θύματα της πρόσφατης πυρκαγιάς), εργάζονται μόνο δεκαεπτά νοσηλευτές (από τους οποίους η μία, μέσω προγράμματος ΟΑΕΔ, κινδυνεύει με απόλυση το Φλεβάρη 2019), μία βοηθός θαλάμου, καθώς και ένας τραυματιοφορέας που καλύπτει και τη ΜΑΦ και τη ΜΕΘ του Κέντρου Εγκαυμάτων .

Για να αντιμετωπισθούν οι ανάγκες για τη νοσηλεία των εγκαυματιών, γίνονται καθημερινά μετακινήσεις νοσηλευτικού προσωπικού από άλλα τμήματα, ακόμα και από τη ΜΕΘ του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στη λειτουργία τους.

Αναδεικνύεται, για άλλη μια φορά, η ανυπαρξία ουσιαστικού σχεδίου κινητοποίησης και λειτουργίας των δημόσιων μονάδων Υγείας σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, αφού ακόμα και κρίσιμα τμήματα, όπως οι μονάδες Αιμοδοσίας, οι ΜΑΦ και οι ΜΕΘ είναι υποστελεχωμένες.

Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις και στις υπόλοιπες κλινικές και τμήματα του “ΘΡΙΑΣΙΟΥ” Νοσοκομείου, π.χ., παθολογικές, Πνευμονολογική, Χειρουργική, Αιμοδοσία, Μονάδα Τεχνητού Νεφρού κλπ.), όπου οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να πάρουν μόνο δύο ή και μία εβδομάδα καλοκαιρινής άδειας και σε ορισμένες περιπτώσεις γίνονται και περικοπές ρεπό.

Συνολικά, στο “ΘΡΙΑΣΙΟ” Νοσοκομείο με βάση τον (ανεπαρκέστατο) Οργανισμό, είναι κενές 71 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού και 47 θέσεις τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου.

Οι ελλείψεις προσωπικού θα χειροτερέψουν με τις απολύσεις των πρώτων επικουρικών γιατρών, ενώ τους επόμενους μήνες κινδυνεύουν με απόλυση περισσότεροι από εξήντα εργαζόμενοι (επικουρικοί, μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ και ΟΑΕΔ).

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της συνεχιζόμενης πολιτικής υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης των δημόσιων μονάδων Υγείας από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Είναι επομένως ΠΡΟΚΛΗΣΗ η κυβερνητική προπαγάνδα περί “αναβάθμισης των δημόσιων μονάδων Υγείας”, την ίδια στιγμή που:

● Οι μόνιμοι εργαζόμενοι στην Υγεία μειώθηκαν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, κατά 365 το διάστημα Γενάρης 2015 έως Φλεβάρης 2018, αφού οι προσλήψεις δεν καλύπτουν ούτε τις αποχωρήσεις.

● Μείωσαν την κρατική χρηματοδότηση για τις δημόσιες μονάδες Υγείας κατά 350 εκατ. ευρώ και τον ΕΟΠΥΥ κατά 226 εκατ. ευρώ για το 2018 και στην ίδια κατεύθυνση κινείται και το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019.

● Μέσω της “αξιολόγησης δομών και δημοσίων υπαλλήλων”, της ενεργοποίησης του Κέντρου Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (που είναι η μετονομασία της ΕΣΑΝ ΑΕ) και της εφαρμογής των θεραπευτικών πρωτοκόλλων (DRG) προωθούν τη λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας ως “αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες”, που θα καλύπτουν ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του κόστους λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένης και της μισθοδοσίας, από την “πώληση” υπηρεσιών Υγείας σε ασθενείς και ασφαλιστικά ταμεία.

Στόχος τους είναι η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για την Υγεία – Πρόνοια, η μείωση του “μη μισθολογικού κόστους”, δηλαδή των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, με μετατροπή της υγειονομικής περίθαλψης σε “ατομική ευθύνη” – ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα για τις λαϊκές οικογένειες και ευνοϊκό πεδίο επενδύσεων για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Οι σχεδιασμοί αυτοί υπηρετούν το στρατηγικό στόχο της “δίκαιης ανάπτυξης”, δηλαδή της ανάκαμψης των επιχειρηματικών κερδών σε βάρος των δικαιωμάτων μας.

Επιτακτική η ανάγκη ουσιαστικής ενίσχυσης του “ΘΡΙΑΣΙΟΥ” Νοσοκομείου.

Για άλλη μια φορά, το “ΘΡΙΑΣΙΟ” Νοσοκομείο, χάρη στην προσφορά των εργαζομένων, “σήκωσε μεγάλο βάρος” για την περίθαλψη θυμάτων από μεγάλες καταστροφές (πριν 8 μήνες οι πλημμύρες στη Μάνδρα, τώρα οι πυρκαγιές).

Σε συνδυασμό με τη γεωγραφική του θέση, στο κέντρο μιας μεγάλης βιομηχανικής ζώνης, με καθημερινά “εργατικά ατυχήματα”, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη της ουσιαστικής ενίσχυσης του “ΘΡΙΑΣΙΟΥ” Νοσοκομείου με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, πλήρη κρατική χρηματοδότηση και αναμόρφωση του Οργανισμού για να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες.

Απαραίτητη είναι και η πλήρης στελέχωση και εξοπλισμός των Κέντρων Υγείας – ΠΕΔΥ σε Ελευσίνα και Μέγαρα, καθώς και η δημιουργία αντίστοιχων μονάδων, τουλάχιστον σε Μάνδρα και Ασπρόπυργο.

Στα πλαίσια της ανάγκης για προστασία της υγείας, της ζωής και της περιουσίας των λαϊκών οικογενειών, είναι αναγκαία η ύπαρξη ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης στην περιοχή του Θριασίου Πεδίου, ιδιαίτερα γιατί βρισκόμαστε κυριολεκτικά ανάμεσα σε δύο μεγάλα διυλιστήρια και άλλες επιχειρήσεις με επικίνδυνες δραστηριότητες, με κίνδυνο για εκδήλωση βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης κλίμακας.

Στην κατεύθυνση αυτή, θα πάρουμε αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε συντονισμό και με άλλα σωματεία, μαζικούς φορείς της περιοχής.

Γνωρίζουμε ότι για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας μας, χρειάζεται να στρέφεται ενάντια στον πραγματικό μας εχθρό: Τους επιχειρηματικούς ομίλους, το κράτος και τα κόμματά τους, την ΕΕ – ΔΝΤ που τους στηρίζουν. Να διεκδικεί την αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας και των επιτευγμάτων της Επιστήμης και της Τεχνολογίας για τη δημιουργία ενός σύγχρονου, αποκλειστικά δημόσιου, δωρεάν συστήματος Υγείας και Πρόνοιας, που θα καλύπτει πλήρως τις λαϊκές ανάγκες και θα εξασφαλίζει μόνιμη, σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα σε όλους τους εργαζόμενους».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας