Καταλήγει το 99% των ασθενών εκτός ΜΕΘ!

1149
Καταλήγει το 99% των ασθενών εκτός ΜΕΘ

Οργή έχει προκαλέσει η επιχείρηση του Μαξίμου να εξαφανίσει την αποκάλυψη για το σχεδόν απόλυτο ποσοστό των θανάτων

Στη σκιά των 2.219 θανάτων τον Νοέμβριο αλλά και των 150 διασωληνωμένων ασθενών που παραμένουν εκτός ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχει προκαλέσει αποτροπιασμό, θυμό, αλλά και έντονη ανησυχία. Σε όλο τον δυτικό κόσμο, δύσκολα θα βρούμε άλλον πρωθυπουργό να δηλώνει ανερυθρίαστα εν μέσω πανδημίας πως είτε βρίσκεται κάποιος εντός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας είτε είναι διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ είναι το ίδιο πράγμα. Κι αυτό, ενώ υπάρχει επίσημη μελέτη Ελλήνων επιστημόνων που ανεβάζει τη θνητότητα των νοσηλευομένων εκτός ΜΕΘ σε σχεδόν 100%, η οποία όμως αποκρύπτεται!

Ακόμα πιο δύσκολα, όμως, θα βρούμε μια χώρα στην οποία ο πρωθυπουργός θα είχε κάνει μια τέτοια δήλωση και δεν θα υπήρχε κύμα αντίδρασης από τον επιστημονικό, υγειονομικό αλλά και δημοσιογραφικό κόσμο. Δυστυχώς, όμως, η Ελλάδα αποτελεί μια πρωτοτυπία, ένα είδος εξαίρεσης, καθώς η δήλωση αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη εμφανίστηκε ως μια απολύτως… λογική αναφορά και πέρασε στα ψιλά.

Αυτή η σιωπή των επιστημόνων έδωσε χθες την ώθηση σε πολλούς υπουργούς της κυβέρνησης να σπεύσουν να στηρίξουν τον πρωθυπουργό και να δικαιολογήσουν την αντιεπιστημονική θέση του. Πρώτος ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βόριδης ανέλαβε να εξηγήσει την κυνική θέση του πρωθυπουργού, επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας την απαξιωτική λογική με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τη νοσηλεία των ασθενών στα νοσοκομεία. Μιλώντας στον Σκάι, παρότι δεν παρέλειψε να δηλώσει «αναρμόδιος», ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε σε μια απλή «ιατρική πράξη», υποστηρίζοντας πως η νοσηλεία στη ΜΕΘ «στην πραγματικότητα είναι η παροχή ενός αναπνευστήρα»!

Λίγη ώρα αργότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, σχολιάζοντας τη δήλωση του πρωθυπουργού, ισχυρίστηκε, ούτε λίγο ούτε πολύ, πως δεν υπάρχει καμία μελέτη που να αποδεικνύει ότι υπάρχει διαφορά στη νοσηλεία ασθενών εντός και εκτός ΜΕΘ!

«Όπως έχει αποσαφηνιστεί πάρα πολλές φορές και από δηλώσεις του υπουργού και της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας και από τους ειδικούς στα νοσοκομεία, όπου γίνεται διασωλήνωση ασθενούς εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, γίνεται με τους όρους και τις προϋποθέσεις παρακολούθησης που πρέπει να υπάρχουν σε χειρουργικά κρεβάτια. Δεν υπάρχουν στη γνώση μας στατιστικά στοιχεία ή να είναι τα στατιστικά στοιχεία αυτά επιστημονικώς αποδεδειγμένα, που να δικαιολογούν κάποια διαφορά στις στατιστικές πιθανότητες για την τραγική κατάληξη» είπε ο Γιάννης Οικονόμου.

Είναι εντυπωσιακό ότι η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας, με πρόεδρο την καθηγήτρια Πνευμονολογίας Αναστασία Κοττανίδου, δεν έβγαλε ούτε μια ανακοίνωση για να αντικρούσει αυτή τη θλιβερή αναφορά, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει έρευνα Ελλήνων επιστημόνων (Δημήτρης Μπασούλης, Σταύρος Λιάτης, Μαρίνα Σκουλούδη, Γεώργιος Δάκος και Πέτρος Σφηκάκης), η οποία δημοσιεύτηκε το 2020 και καταλήγει στο ότι όταν δεν υπάρχουν ΜΕΘ η θνησιμότητα ασθενών που λαμβάνουν μηχανική υποστήριξη σε απλές κλίνες «είναι σχεδόν αναπόφευκτη»!

Όπως καταγράφουν οι επιστήμονες, από 151 διασωληνωμένους ασθενείς, οι 74 (49%) μεταφέρθηκαν στη ΜΕΘ εντός 0 ημερών. Σε σύγκριση με τους ασθενείς που παρέμειναν σε απλούς θαλάμους, οι ασθενείς που μεταφέρθηκαν στη ΜΕΘ είχαν χαμηλότερη θνητότητα σε διάστημα 90 ημερών (65% έναντι 97% και 70% έναντι 99%). Με λίγα λόγια, οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι, όταν δεν υπάρχει διαθεσιμότητα σε ΜΕΘ, η θνητότητα για ασθενείς που διασωληνώνονται σε απλούς θαλάμους αγγίζει το 100! Όμως, ούτε η επιτροπή ούτε τα φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ έχουν αναφερθεί σε αυτήν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας