Κατέρρευσε ο γερμανικός δικομματισμός(49,8%)-Μικρό προβάδισμα οι Σοσιαλδημοκράτες(25,7%)-Ζητούμενο η νέα κυβέρνηση

952
Κατέρρευσε ο γερμανικός δικομματισμός

Μεγάλη η μείωση της γερμανικής Αριστεράς, η οποία έπεσε στο 4,9% αλλά τελικά παραμένει στη Βουλή, διότι εξέλεξε με το εκλογικό μέτρο τρεις βουλευτές σε διαφορετικές εκλογικές περιφέρειες.

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και ο επικεφαλής τους Όλαφ Σολτς ανεδήχθησαν πρώτο κόμμα στις γερμανικές εκλογές, με τους Γερμανούς να τιμωρούν την πολιτική της Άνγκελας Μέρκελ. Αυτό είναι το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών έπειτα από την καταμέτρηση όλων των ψήφων από τις εφορευτικές επιτροπές.

Το SPD συγκεντρώνει το 25,7% των ψήφων των γερμανικών εκλογών, το καλύτερο αποτέλεσμα που μετά την καταβαράθρωση του έχει καταγράψει εδώ και πολλά χρόνια, ενώ ο συνασπισμός CDU/CSU υπό τον Άρμιν Λάσετ έλαβε 24,1% (–8,9% σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές), σημειώνοντας τη χειρότερη επίδοση στην ιστορία τους, έπειτα από 16 χρόνια στην κυβέρνηση.

Το γεγονός είναι πάντως ότι ο παλιός γερμανικός δικομματισμός, ο οποίος είχε φτάσει να συγκεντρώνει έως 90%, έχει πλέον καταρρεύσει, αθροίζοντας ποσοστό κάτω του 50% (49,8%).

Οι Πράσινοι καταγράφουν το υψηλότερο ποσοστό από ιδρύσεως του κόμματος, εξασφαλίζουν το 14,8% των ψήφων και αναδεικνύονται σε τρίτη δύναμη της Μπούντεσταγκ, της ομοσπονδιακής κάτω Βουλής.

Το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) βελτιώνει τη θέση του, συγκεντρώνοντας το 11,5% των ψήφων. Το δεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) πέφτει από την τρίτη στην πέμπτη θέση, με το 10,3% των ψήφων. Το κόμμα Η Αριστερά πέφτει στο 4,9% και τίθεται εκτός Βουλής, αφού το απαράδεκτο όριο εισόδου είναι 5%!

Τα σενάρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Πάντως η «Πύρρειος Νίκη» του SPD επιβεβαιώνει πως για το σχηματισμό κυβέρνησης είναι απαραίτητη και πάλι η δημιουργία ενός συνασπισμού.

Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και τη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) να απέχουν λιγότερο από δύο μονάδες, αναγγέλλονται επώδυνες, πιθανόν μακρές διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης συνεργασίας.

Ήδη, ο υποψήφιος των CDU/CSU Άρμιν Λάσετ κλείνει το μάτι για το ενδεχόμενο να σχηματιστεί κυβέρνηση «Τζαμάικα» (CDU/CSU, Πράσινοι, FDP), το μοναδικό σχήμα στο οποίο ο καγκελάριος θα προέρχεται από την Ένωση, ενώ ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος Όλαφ Σολτς μιλά για κυβέρνηση «φανάρι» (SPD, Πράσινοι, FDP).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας