Καζακστάν: Το καθεστώς κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης-Συγκρούσεις αερομεταφερόμενων μονάδων με διαδηλωτές

900
Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Καζακστάν

Αποτελεί ερώτημα προς διευκρίνηση αν έχουμε σε εξέλιξη μια γνήσια δημοκρατική προοδευτική εργατική λαϊκή εξέγερση ή μια «πορτοκαλί επανάσταση» που ενθαρρύνεται από δυτικές δυνάμεις, κυρίως τις ΗΠΑ και αποσκοπεί να θέσει σε μια Δυτικόστροφη-αντιρωσική τροχιά το Καζακστάν.

Ο Στρατός έτοιμος να αναλάβει δράση – Ζητήθηκε η εμπλοκή δυνάμεων του CSTO – Ρωσικές και λευκορωσικές δυνάμεις έτοιμες να επέμβουν- Παρέμβαση από ΗΠΑ: Συστήνει «αυτοσυγκράτηση» στις δυνάμεις ασφαλείας

Αερομεταφερόμενες δυνάμεις του Στρατού του Καζακστάν συγκρούονται με τρομοκράτες κοντά στο Almaty, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Tokayev, ο οποίος ζήτησε επίσημα την στρατιωτική βοήθεια του CSTO για την αντιμετώπιση της κατάστασης στη χώρα.

Πρόκειται για τον Οργανισμό της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας στον οποίο εκτός του Καζακστάν μετέχουν οι Αρμενία, Κιργιζία, Λευκορωσία, Ρωσία και Τατζικιστάν.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκη κυρήχθηκε όλο το Καζακστάν, η χώρα με την μεγαλύτερη παραγωγή ουρανίου παγκοσμίως και η 15η στον κόσμο σε παραγωγή φυσικού αερίου.

«Εξτρεμιστές και ριζοσπάστες” επιτίθενται στην μεγαλύτερη πόλη του Καζακστάν, το Αλμάτι, και έχουν ξυλοκοπήσει 500 πολίτες και λεηλατήσει εκατοντάδες επιχειρήσεις», δήλωσε σήμερα ο αρχηγός της αστυνομίας της πόλης αυτής, ενώ ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της χώρας αντιστράτηγος Marat Khusaimov δήλωσε ότι ο Στρατός είναι έτοιμος να αναλάβει την ασφάλεια της χώρας.

Η αστυνομία, η Εθνοφρουρά και μονάδες του Στρατού συμμετέχουν στην επιχείρηση ασφαλείας στην πόλη, πρόσθεσε ο επικεφαλής της αστυνομίας Κανάτ Ταϊμερντένοφ σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, δεύτερη ημέρα συγκρούσεων ανάμεσα σε διαδηλωτές και τις δυνάμεις ασφαλείας.

Σήμερα μετά το μεσημέρι χιλιάδες διαδηλωτές έκαναν έφοδο στο δημαρχείο του Αλμάτι, καταφέρνοντας να διεισδύσει στο εσωτερικό του κτιρίου, παρά τις βομβίδες κρότου-λάμψης και τα δακρυγόνα που εξαπέλυε εναντίον τους η αστυνομία, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP.

Το Reuters είχε μεταδώσει νωρίτερα επικαλούμενο εικόνες που είχε ανεβάσει απευθείας στο Instagram ένας μπλόγκερ στο Καζακστάν ότι φωτιά μαινόταν στο γραφείο του δημάρχου του Αλμάτι και ότι εκεί κοντά ακούγονταν πυροβολισμοί.

Άνδρες με αστυνομικές στολές εθεάθησαν να καταθέτουν τα κράνη και τις ασπίδες τους σε έναν σωρό και να ενώνονται με τους διαδηλωτές. “Έρχονται με το μέρος μας!”, φώναξε μια γυναίκα ενώ αγκάλιαζε έναν άλλον διαδηλωτή, μετέδωσε το AFP.

Οι οργισμένες κινητοποιήσεις ξέσπασαν την Κυριακή έπειτα από αύξηση των τιμών του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LΝG) στην πόλη Τζαναοζέν, στο δυτικό τμήμα της χώρας, και στη συνέχεια επεκτάθηκαν στην μεγάλη περιφερειακή πόλη Ακτάου και μετά στο Αλμάτι και οδήγησαν στην παραίτηση νωρίτερα σήμερα της κυβέρνησης της χώρας.

Ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ-Τομάρτ Τοκάγεφ αποδέχθηκε την παραίτηση της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε και κήρυξε επίσης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την περιοχή του Μανγκιστάου, στην οποία βρίσκεται η Τζαναοζέν από όπου ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις, και την περιοχή του Αλμάτι.

Η Ρωσία παρακολουθεί και προειδοποιεί κατά εξωτερικής ανάμειξης

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα ότι το Καζακστάν μπορεί να επιλύσει μόνο του τα προβλήματά του και ότι είναι σημαντικό να μην υπάρξει καμία εξωτερική ανάμειξη, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Το Καζακστάν δεν ζήτησε από τη Ρωσία βοήθεια για να αντιμετωπίσει τις διαδηλώσεις που προκάλεσαν την παραίτηση της κυβέρνησής του σήμερα, πρόσθεσε το πρακτορείο επικαλούμενο τις δηλώσεις του Πεσκόφ.

Η Ρωσία δείχνει μεγάλη ευαισθησία στην πρόκληση αναταραχών στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, για τις οποίες θεωρεί ότι ανήκουν στην σφαίρα επιρροής της, και έχει στο παρελθόν κατηγορήσει τη Δύση ότι πυροδοτεί εξεγέρσεις σε χώρες όπως η Γεωργία και η Ουκρανία.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε παράλληλα, σύμφωνα με το RIA που επικαλείται ανακοίνωσή του, ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση στο Καζακστάν και ότι υπολογίζει “στην εξομάλυνσή της το συντομότερο δυνατό”.

Εθνικής εμβέλειας βλάβη στο Ιντερνετ

«Εθνικής εμβέλειας βλάβη στο Ιντερνετ» στο Καζακστάν αναφέρει στον λογαριασμό του στο Twitter η μη κυβερνητική οργάνωση παρακολούθησης του web NetBlocks, εν μέσω των πρωτοφανών ταραχών.

«Το Καζακστάν αντιμετωπίζει αυτήν την στιγμή εθνικής εμβέλειας βλάβη του Ιντερνετ, έπειτα από μία ημέρα προβλημάτων στο mobile internet και επιμέρους περιορισμών», ανακοίνωσε η μκο τονίζοντας ότι το γεγονός αυτό «πιθανόν να περιορίσει σημαντικά την κάλυψη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που κλιμακώνονται».

Ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ ανακοίνωσε ότι ανέλαβε την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας και υποσχέθηκε ότι θα ενεργήσει με την «μέγιστη σκληρότητα» για την αντιμετώπιση των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα, ο Τοκάγεφ δήλωσε πως αναλαμβάνει αμέσως την ηγεσία του Συμβουλίου Ασφαλείας, ένα ρόλο μέσω του οποίου ο Ναζαρμπάγεφ συνέχιζε να έχει σημαντική επιρροή μετά την απροσδόκητη παραίτησή του από την προεδρία το 2019.

Ο Τοκάγεφ δεν κατονόμασε τον Ναζαρμπάγεφ. Ο 81χρονος πρώην πρόεδρος δεν έχει εμφανιστεί ούτε έχει μιλήσει δημόσια από την αρχή των διαμαρτυριών, οι οποίες έκαναν νωρίτερα σήμερα τον Τοκάγεφ να δεχθεί την παραίτηση της κυβέρνησής του.

Το Ρόιτερ επισημαίνει πως η κίνηση αυτή φαίνεται να σηματοδοτεί τον οριστικό παραμερισμό του Ναζαρμπάγεφ, ενός πρώην επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος που κυβέρνησε ως αδιαφιλονίκητος πρόεδρος για σχεδόν τρεις δεκαετίες αφού το Καζακστάν κέρδισε την ανεξαρτησία του με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

Δεν είναι σαφές αν αυτό θα ικανοποιήσει τους διαδηλωτές, μερικοί από τους οποίους ακούστηκαν να φωνάζουν «Έξω ο γέρος!», ένα παραδοσιακό σύνθημα κατά του Ναζαρμπάγεφ.

Νωρίτερα ο Τοκάγεφ είχε απομακρύνει τον ανιψιό του Ναζαρμπάγεφ από τη θέση του ως δεύτερου στην ιεραρχία της Επιτροπής Κρατικής Ασφαλείας, διαδόχου της σοβιετικής KGB.

Σημειώνεται ότι «Το Καζακστάν αντιμετωπίζει αυτήν την στιγμή εθνικής εμβέλειας βλάβη του Ιντερνετ, έπειτα από μία ημέρα προβλημάτων στο mobile internet και επιμέρους περιορισμών», όπως ανακοίνωσε ΜΚΠ, τονίζοντας ότι το γεγονός αυτό «πιθανόν να περιορίσει σημαντικά την κάλυψη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που κλιμακώνονται».

Οι οργισμένες κινητοποιήσεις ξίπασαν την Κυριακή έπειτα από αύξηση των τιμών του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LΝG) στην πόλη Τζαναοζέν, στο δυτικό τμήμα της χώρας, και στη συνέχεια επεκτάθηκαν στην μεγάλη περιφερειακή πόλη Ακτάου και μετά στο Αλμάτι και οδήγησαν στην παραίτηση νωρίτερα σήμερα της κυβέρνησης της χώρας.

Ο Τοκάγεφ αποδέχθηκε την παραίτηση της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε και κήρυξε επίσης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την περιοχή του Μανγκιστάου, στην οποία βρίσκεται η Τζαναοζέν από όπου ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις, και την περιοχή του Αλμάτι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας