Καραμπόλα για ολόκληρη την ΕΕ τα μέτρα Τραμπ κατά της Ρωσίας – Σε τιμές… χρυσού το αλουμίνιο στο Λονδίνο

1983
αλουμίνιο

Χτυπάει τη Μόσχα αλλά μέσω αυτής στην πραγματικότητα χτυπάει τις οικονομίες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με πρώτη μάλιστα της Γερμανίας. Αυτή είναι η πραγματικότητα για τα μέτρα που έλαβε ο πρόεδρος των ΗΠΑ προ ολίγων ημερών, τα οποία ωστόσο ίσως τελικά να πλήττουν τη ρωσική οικονομία λιγότερο από εκείνες των πλέον βιομηχανικών χωρών της ΕΕ, καθώς οι πρώτες ύλες τους σε πολύ μεγάλο βαθμό εξαρτώνται σαφώς από τη Ρωσία.
Ο λόγος για το αλουμίνιο, που στις αρχές Απριλίου η Ουάσινγκτον το προσέθεσε στα μέτρα «κατά της Ρωσίας» με αποτέλεσμα ο παγκόσμιος κολοσσός της RUSAL* (RUSskiy ALyuminiy) να μην μπορεί να τροφοδοτήσει τις αγορές, εκτοξεύοντας τις τιμές του στα ύψη δημιουργώντας τεράστια προβλήματα τόσο στη Βρετανία όσο και τη Γερμανία.
Ένα από τα εργοστάσια της RUSAL στη Ρωσία – Η εταιρία παράγει ετησίως το 9% της παγκόσμιας παραγωγής πρωτογενούς αλουμινίου καθώς και το 9% της παγκόσμιας παραγωγής αλουμίνας, ενώ ταυτόχρονα κατέχει και σημαντικά ποσοστά στην παγκόσμια παραγωγή βωξίτη. Απασχολεί συνολικά 72.200 εργαζόμενους και οι ετήσιοι τζίροι της φτάνουν περίπου τα 8 δισ. δολάρια (2016) και η ετήσια καθαρή κερδοφορία της το 1,18 δισ. δολάρια.
Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα που πέρασε, το κόστος του αλουμινίου στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011, με την τιμή του να εκτοξεύεται στα 2.400 δολάρια ανά τόνο, μια αύξηση που σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα έφτασε το εκρηκτικό 12%.
Αντίστοιχα αρνητικά επηρεάζεται και η μετοχή της, που διαπραγματεύεται στα χρηματιστήρια της ΕΕ αλλά και του Χονγκ Κονγκ.
Η Ένωση Αλουμινίου της Ρωσίας δήλωσε ότι οι κυρώσεις κατά της RUSAL ενδέχεται να βλάψουν και πολλές δυτικές χώρες.
«Η υψηλή τιμή του αλουμινίου, η οποία είναι αποτέλεσμα της απόσυρσης του μεγαλύτερου παίκτη από την αγορά, θα επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη και θα επηρεάσει την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγικών ευρωπαϊκών βιομηχανιών όπως η αυτοκινητοβιομηχανία» ανέφερε, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι στην κορυφή των χωρών που αναμένεται να πληγούν περισσότερο βρίσκεται η Γερμανία».
Το ρωσικό αλουμίνιο έχει ζήτηση από τις χώρες όλου του κόσμου, επομένως, οι συνέπειες των κυρώσεων για τις οικονομίες άλλων χωρών δεν έχουν υπολογιστεί, καθώς θα πλήξουν και την ανταγωνιστικότητα αλλά και την κερδοφορία των βιομηχανιών, με πρώτη φυσικά εκείνη της αυτοκινητοβιομηχανίας, που για τη Γερμανία αποτελεί έναν από τους πλέον βασικούς πυλώνες της εθνικής της Οικονομίας.
*Πηγή: write-in.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας