Χιλιάδες διαδηλωτές των «κίτρινων γιλέκων» έφτασαν στην Αψίδα του Θριάμβου στο κέντρο του Παρισιού, αφού έκαναν πορεία τριών ωρών στην γαλλική πρωτεύουσα, πραγματοποιώντας για ένατο συνεχόμενο Σάββατο ώστε να δείξουν ότι η οργή τους δεν έχει εξαλειφθεί τρεις ημέρες πριν από τον «εθνικό διάλογο», που ξεκινά ο Εμανουέλ Μακρόν στην προσπάθεια του να ”κατευνάσει” την κρίση, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Sputnik.
Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην 11:00 (τοπική ώρα) σήμερα, Σάββατο έξω από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, και έφτασαν στην Αψίδα του Θριάμβου αργά το μεσημέρι.
Βίαιη αστυνομική επίθεση στους διαδηλωτές
Η γαλλική αστυνομία, κατ’ εντολή της κυβέρνηση Μακρόν και συνεχίζοντας την προσπάθεια τρομοκράτησης των “κίτρινων γιλέκων, προχώρησε σε άγρια και βάρβαρη καταστολή με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες στις πρώτες συμπλοκές που έγιναν σήμερα με τους διαδηλωτές των “κίτρινων γιλέκων” στο Παρίσι, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Sputnik.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Γάλλου πρωθυπουργού Εντουάρντ Φιλίπ επί ποδός βρίσκονταν 80.000 αστυνομικοί συμπεριλαμβανομένων περίπου πέντε χιλιάδων στο Παρίσι, ενόψει των κινητοποιήσεων των κίτρινων γιλέκων.
Η ημέρα αυτή ήταν ένα τεστ για τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και την κυβέρνησή του, η οποία διέρχεται με το κίνημα αυτό τη χειρότερη κρίση της θητείας του.
Από τις 17 Νοεμβρίου, Γάλλοι που προέρχονται από λαϊκά και μεσαία στρώματα καταγγέλλουν τη δημοσιονομική και κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης, την οποία χαρακτηρίζουν άδικη, διεκδικώντας αύξηση της αγοραστικής δύναμης.
Οι Γάλλοι που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα παρέμειναν ασυγκίνητοι από τις παραχωρήσεις που ανακοίνωσε ο Μακρόν στην προσπάθεια να κατευνάσει την κρίση.
Ο Μακρόν εκτίμησε στη διάρκεια μιας τελετής στο Μέγαρο των Ηλυσίων πως πολλοί Γάλλοι δεν διαθέτουν αρκετά «την αίσθηση της προσπάθειας», μια δήλωση που κατήγγειλε η ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΓΑΛΛΙΑ του Μελανσόν χαρακτηρίζοντάς την πρόκληση προς το κοινωνικό κίνημα.
Η κυβέρνηση κατέστησε τη διαβούλευση που θα ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα προτεραιότητά της για τους πρώτους μήνες του χρόνου, βλέποντας σε αυτήν την πύλη εξόδου από την κοινωνική κρίση, αλλά επίσης και τη δυνατότητα να ανακτήσει την πολιτική πρωτοβουλία των κινήσεων.
Το διακύβευμα είναι μεγάλο, την ώρα όπου η δυσπιστία απέναντι στους πολιτικούς θεσμούς και τους παράγοντες του πολιτικού κατεστημένου στη Γαλλία, με πρώτο τον Εμανουέλ Μακρόν, βρίσκεται στο πιο υψηλό σημείο, σύμφωνα με έρευνα του γαλλικού ινστιτούτου πολιτικών ερευνών Cevipof.