Ιταλία: Αρχαιοελληνικό τάφο έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη

1604
αρχαιοελληνικό

Έναν από τους πιο καλοδιατηρημένους αρχαίους ελληνικούς τάφους στην Ιταλία έφεραν στο φως αρχαιολόγοι κοντά στη Νάπολη, στα ερείπια της αρχαίας ελληνικής αποικίας Κύμης.

Στο εσωτερικό του τάφου -ο οποίος χρονολογείται τον 2ο αιώνα π.Χ.–  τοιχογραφίες απεικονίζουν τη σκηνή ενός συμποσίου, όπου, μεταξύ άλλων, διακρίνεται ένας γυμνός υπηρέτης να κρατάει μια ασημένια κανάτα.

Ο τάφος ανακαλύφθηκε από την Priscilla Munzi, ερευνήτρια στο Κέντρο «Jean Bérard» στη Γαλλική Σχολή της Ρώμης, και τον Jean – Pierre Brun, Καθηγητή στο «Collège de France», οι οποίοι πραγματοποιούν ανασκαφές στη Ρώμη από το 2001.

Η Κύμη, η οποία ήταν διπλάσια σε μέγεθος από τη ρωμαϊκή πόλη της Πομπηίας, βρίσκεται 12 μίλια δυτικά της Νάπολης και θεωρείται πως ήταν η παλαιότερη αρχαιοελληνική, ηπειρωτική αποικία στον δυτικό κόσμο. Ιδρύθηκε κατά τον 8ο αιώνα π.Χ. από αποίκους που προέρχονταν από την Εύβοια, ενώ το 338 π.Χ. πέρασε κάτω από την εξουσία των Ρωμαίων.

Υπήρξε η πατρίδα της Κυμαίας Σίβυλλας που ήταν ιέρεια του μαντείου του Απόλλωνα στην Κύμη και μία από τις πιο γνωστές μάντισσες. Μια σπηλιά, που πιστεύεται ότι ήταν η κατοικία της, είναι σήμερα επισκέψιμη στο κοινό.

Ο Paolo Giulierini, διευθυντής του Αρχαιολογικού Πάρκου των Φλεγραίων Πεδίων, όπου βρέθηκε ο τάφος, δήλωσε πως «η ανακάλυψη αυτή, η οποία θα εμπλουτίσει το Μουσείο και το πάρκο, είναι σύμβολο μεγάλης επιστημονικής και ιστορικής προόδου».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας