Ισπανικός κομμουνιστικός εμφύλιος με διαιτητή το… ΚΚΕ!

3962
εμφύλιος

Διεθνείς διαστάσεις με έντονο ελληνικό χρώμα έχει πάρει η διάσπαση του Κομμουνιστικού Κόμματος των Λαών της Ισπανίας (PCPE). Πρόσφατα η 41μελής ΚΕ του PCPE συνεδρίασε και διέγραψε 15 μέλη της τα οποία χαρακτήρισε φραξιονιστές και διασπαστές. Η διαγραμμένη ομάδα πραγματοποίησε «ολομέλεια της ΚΕ» και εξέλεξε νέο Γραμματέα διατηρώντας το όνομα και τα σύμβολα του PCPE. Πλέον στην Ισπανία υπάρχουν δυο PCPE: εκείνο που ιδρύθηκε το 1984 και έχει ΓΓ τον Καρμέλο Σουάρεθ κι εκείνο που προέκυψε προ ημερών από την ολομέλεια των διαγραφέντων με ΓΓ τον Άστορ Γκαρσία (ούτε καν ένα προσωνύμιο δεν τα ξεχωρίζει όπως πχ το αλήστου μνήμης «εσωτερικού» που είχε προσδώσει στον εαυτό της η μειοψηφία της ΚΕ του ΚΚΕ όταν διαγράφτηκε το 1968).
Κάπου εδώ, μια εσωτερική διαμάχη των ισπανών κομμουνιστών άρχισε να διεθνοποιείται καθώς διάφορα ΚΚ πήραν θέση στον ισπανικό «εμφύλιο». Στο επίκεντρο βρέθηκε η ηγεσία του ΚΚΕ η οποία σύμφωνα με τις καταγγελίες του PCPE (του Σουάρεθ) ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας επιχείρησε να αναγνωρίσει de facto το PCPE (του Γκαρσία) καλώντας και τα δυο PCPE.
Μετά τις καταγγελίες αυτές, το ΚΚΕ άσκησε έντονη πολεμική στο PCPE (του Σουάρεθ) κατηγορώντας το ως… τροτσκιστικό και πήρε ξεκάθαρη θέση υπέρ του PCPE (του Γκαρσία). Συγκεκριμένα το ΚΚΕ σημείωσε τα παρακάτω:

«Η θέση του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στο Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας (PCPE)

Το ΚΚΕ ενημερώνεται και παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις στο Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας (PCPE). Γνωρίζουμε ότι σήμερα ασκείται έντονη πίεση στο κομμουνιστικό κίνημα, σε κάθε ΚΚ, σε συνθήκες αρνητικού διεθνούς συσχετισμού δυνάμεων, με στόχο να εγκαταλείψουν (αυτά) την επαναστατική στρατηγική, να ενσωματωθούν στο καπιταλιστικό σύστημα και να γίνουν μια δύναμη που διαχειρίζεται το σύστημα. Αυτό δεν είναι κάτι νέο στην Ισπανία, που είδε το ισχυρό οπορτουνιστικό ρεύμα του ευρωκομμουνισμού στις τάξεις του ΚΚ της Ισπανίας. Το PCPE, το οποίο αναδείχθηκε ως η δύναμη που αντιμετώπισε το ρεύμα του Ευρωκομμουνισμού, έχει αναπτύξει μακροχρόνιες φιλικές σχέσεις με το ΚΚΕ, το οποίο διεξήγαγε μια σημαντική πολιτική πάλη ενάντια στο αντίστοιχο οπορτουνιστικό ρεύμα στη χώρα μας. Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ προέκυψε από αυτό το οπορτουνιστικό ρεύμα και αργότερα συγκέντρωσε όλα τα σάπια στοιχεία που παρείχε το σοσιαλδημοκρατικό ΠΑΣΟΚ.

Επιπλέον, το κόμμα μας, το οποίο ξεκίνησε τις Διεθνείς Συναντήσεις των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων το 1999 στην Αθήνα, οι οποίες εδραιώθηκαν με την υποστήριξη και άλλων ΚΚ ως σημαντική εκδήλωση για το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα, είχε προτείνει και είχε αγωνιστεί για να συμπεριληφθεί και το PCPE στον κατάλογο των κομμάτων που καλούνται σε αυτές, γνωστή ως λίστα Solidnet. Αργότερα, όταν οι δυνάμεις του οπορτουνισμού στην Ευρώπη καθιέρωσαν το δικό τους κέντρο, ενισχύθηκε το λεγόμενο «Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς» και η ανάγκη σχηματισμού ενός κομμουνιστικού πόλου, που θα υπερασπίζεται τον μαρξισμό-λενινισμό, την αναγκαιότητα της επαναστατικής ανατροπής του καπιταλισμού και την οικοδόμηση της νέας σοσιαλιστικής-κομμουνιστικής κοινωνίας, ιδρύθηκε η «Διεθνής Κομμουνιστική Επιθεώρηση» (ICR) ως μια πρώτη προσπάθεια να διαμορφωθεί αυτός ο πόλος.
Σε αυτή τη νέα προσπάθεια το ΚΚΕ αγωνίστηκε μαζί με το PCPE, όπως έκανε και στη νέα μορφή περιφερειακής συνεργασίας των Κομμουνιστικών Κομμάτων της Ευρώπης (Κομμουνιστική Πρωτοβουλία), η οποία βασίζεται σε μια κοινή ιδρυτική διακήρυξη και μάχεται με τις δυνάμεις του οπορτουνισμού στην Ευρώπη .
Επιπλέον, το ΚΚΕ, αναπτύσσοντας στενές και συντροφικές σχέσεις με το PCPE, επισκέφθηκε επανειλημμένα την Ισπανία και προσκάλεσε στελέχη του κόμματος στην Ελλάδα. Οι αντιπροσωπείες του ΚΚΕ συμμετείχαν σε πολυήμερες επισκέψεις σε χώρους δουλειάς σε πολλές πόλεις της Ισπανίας, υποστηρίζοντας επίσης τις εκλογικές μάχες και άλλες δραστηριότητες του PCPE μιλώντας σε συγκεντρώσεις και συναντήσεις. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνεργασίας, γνωρίσαμε καλύτερα το PCPE, τα στελέχη και τα μέλη του, τους μαχητές που υποστηρίζουν το PCPE και τις «Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών» που έχουν αναπτύξει σημαντικές, διεθνιστικές σχέσεις με την Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδος (ΚΝΕ) .
Στις συνθήκες που προέκυψαν από την εσωτερική κομματική κρίση του PCPE, το κόμμα μας θα επιδιώξει να έχει σχέσεις με αυτό το κόμμα, με το οποίο θεωρεί ότι υπάρχει εγγύτητα στις πολιτικές θέσεις ή προσέγγιση από πλευράς στόχων και προτεραιοτήτων που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του αγώνα και την ανασυγκρότηση του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Από αυτή τη σκοπιά, το κόμμα μας από τώρα και στο εξής θα αναπτύξει διμερείς σχέσεις με το PCPE με τον Γενικό Γραμματέα του, Άστορ Γκαρσία, κρίνοντας ότι οι θέσεις που εκφράζει αυτό το κόμμα αντιστοιχούν στις μακροχρόνιες συντροφικές σχέσεις που έχουμε αναπτύξει με τους συντρόφους του PCPE.
Ταυτόχρονα πρέπει να σημειώσουμε ότι η πορεία της ομάδας των συντρόφων Καρμέλο Σουάρες-Χούλιο Ντίας προκαλεί μια αρνητική εντύπωση, όπως εξηγείται από το κείμενο που εξέδωσε πρόσφατα η «Πολιτική Γραμματεία» με τίτλο: «Μερικοί θέλουν να χρησιμοποιήσουν το PCPE ως μέρος της στρατηγικής τους για να σπάσει το Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα (ICM)». Σε αυτό το κείμενο και σε άλλες παρόμοιες παρεμβάσεις γίνεται προσπάθεια να αντιστραφεί πλήρως η πραγματικότητα. Έτσι τα κόμματα που επιδιώκουν να σχηματίσουν έναν πόλο για να υπερασπιστούν τον μαρξισμό-λενινισμό και έχουν αφιερώσει τις δυνάμεις τους για την ανασύνταξη και την ενότητα του κομμουνιστικού κινήματος, για την ενίσχυση του προλεταριακού διεθνισμού, κατηγορούνται για τη διάσπαση του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος κι όχι τα κόμματα που είναι κατ’ όνομα ΚΚ, που συνεργάζονται ανοιχτά με την αστική τάξη, με το κεφάλαιο, που συμμετέχουν στις αστικές κυβερνήσεις που υποστηρίζουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που σχημάτισαν το οπορτουνιστικό κέντρο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (PEL) στην Ευρώπη.
Επιπλέον, η δημοσίευση των τροτσκιστικών θέσεων στην εφημερίδα Unidad y Lucha καθώς και οι επαφές και οι κοινές εκδηλώσεις που ξεκίνησε αυτή η ομάδα με το οπορτουνιστικό ΚΚ Ισπανίας, το οποίο στήριξε και στηρίζει την αντιλαϊκή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και αγωνίζεται εναντίον του ΚΚΕ, δεν έχουν καμία σχέση με το PCPE που το κόμμα μας ήξερε και αγωνίστηκε στο πλευρό του.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι κατά την προετοιμασία του 7ου τεύχους της Διεθνούς Κομμουνιστικής Επιθεώρησης (ICR), το οποίο είναι αφιερωμένο στην 100η επέτειο της Μεγάλης Σοσιαλιστικής Επανάστασης του Οκτώβρη, η ομάδα αυτή υπέβαλε ένα άρθρο με ορισμένες ασυνήθιστες θέσεις, όπως για παράδειγμα, ότι η σοσιαλιστική επανάσταση … ήταν αστική ως προς το περιεχόμενο ή με άλλες θέσεις που υποβάθμισαν τη σημασία της μαρξιστικής-λενινιστικής κοσμοθεωρίας, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, την λανθασμένη στρατηγική των σταδίων προς τον σοσιαλισμό κλπ. Αυτές οι θέσεις βρίσκονταν στο επίκεντρο της κριτικής που άσκησαν στο ΚΚΕ, καθώς και σε άλλα κόμματα κατά τη συνεδρίαση της Συντακτικής Επιτροπής, καθώς και μετά. Η πρόθεση του ΚΚΕ και άλλων ΚΚ, όπως το ΚΚ του Μεξικού, να πάρουν δημόσια θέση στο «Χώρο Συζήτησης» της Διεθνούς Κομμουνιστικής Επιθεώρησης (ICR) εναντίον αυτών των θέσεων, οδήγησε την ομάδα των Καρμέλο Σουάρες-Χούλιο Ντίας να αποσύρει το άρθρο τους ώστε να μην υπάρξει καμία κριτική, αποκρύπτοντας με αυτόν τον τρόπο τις απαράδεκτες θέσεις που υποστηρίζονται στο άρθρο τους από τα μέλη και τα στελέχη του PCPE.
Μετά από όλα αυτά και άλλα πράγματα που συνέβησαν στην Ισπανία, τα οποία γνωρίζουμε, όσον αφορά το ρόλο αυτής της ομάδας, μετά την προκλητική επίθεση εναντίον του ΚΚ Μεξικού, το οποίο στάθηκε στο πλευρό του PCPE σε πολύ δύσκολες συνθήκες, μετά τις συκοφαντίες κατά του ΚΚΕ από στελέχη αυτής της ομάδας και την εχθρότητα εναντίον του κόμματος μας και των διεθνών κοινών πρωτοβουλιών που έχουμε αναλάβει και στις οποίες συμμετέχουν τα δύο κόμματα, θέλουμε να τονίσουμε ότι από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να έχουμε σχέσεις με το PCPE που ξέραμε, που αγωνιστήκαμε μαζί του ενάντια στον οπορτουνισμό και για τη διαμόρφωση μιας σύγχρονης επαναστατικής στρατηγικής στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα και αυτό, κατά την κρίση μας, εκφράζεται από το PCPE υπό την ηγεσία του Άστορ Γκαρσία και των άλλων συντρόφων που έχουν πάρει τα ηνία του PCPE σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες.

 Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ
04.05.2017
»

Αξίζει να σημειωθεί πως η συζήτηση του ΚΚΕ με τα δυο PCPE γίνεται στις ιστοσελίδες των κομμάτων. Σε ό,τι αφορά το ΚΚΕ υπάρχουν δυο ανακοινώσεις στην ιστοσελίδα του στα αγγλικά και τα ισπανικά αλλά όχι στα ελληνικά. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η απουσία ανακοινώσεων γι’ αυτό το θέμα στην ιστοσελίδα Solidnet που αποτελεί το επίσημο bulletin πολλών ΚΚ.
Μετά από αυτό το εισαγωγικό, ο αναγνώστης που ενδιαφέρεται μπορεί με κάθε επιφύλαξη να αντλήσει πιο σφαιρική πληροφόρηση από το ρεπορτάζ του Ν. Σβέρκου που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 18/5/20127. Το παραθέτουμε αυτούσιο:

ΑΝΟΙΧΤΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΣΟΥ ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΣΠΑΣΜΕΝΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ

Συντροφικά… αλληλομαχαιρώματα

Του Νίκου Σβέρκου.

Πόλεμος ανακοινώσεων έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και στο υπό διάσπαση Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας, ύστερα από την απόφαση του Περισσού να στηρίξει τον «φραξιονιστή» Άστορ Γκαρσία, εκφραστή της «ανταρσίας» που οδήγησε το κόμμα σε διάσπαση – Το ΚΚΕ παράλληλα κατήγγειλε την παραδοσιακή ηγεσία του PCPE υπό τον Καρμέλο Σουάρεθ, ο οποίος απάντησε σε εξίσου καταγγελτικό ύφος.
Το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα σε όλη τη μακρόχρονη ιστορία του έζησε συγκρούσεις, αντιπαραθέσεις, διασπάσεις. Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το ΚΚΕ πρωταγωνίστησε σε προσπάθειες διεθνούς δικτύωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων, με τα οποία μοιράζεται την ίδια πολιτική και ιδεολογική θεώρηση. Ωστόσο, οι σχέσεις του με άλλα κομμουνιστικά κόμματα διαταράχθηκαν αρκετές φορές, με πιο χαρακτηριστικές την ανταλλαγή άκρως επικριτικών επιστολών με το πορτογαλικό Κ.Κ. στις αρχές του 2014, τις σφοδρές κατηγορίες επί ιδεολογικών θεμάτων με το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας τον Σεπτέμβριο του 2015 και τη διάσταση απόψεων ΚΚΕ και ΑΚΕΛ για το Κυπριακό τον περασμένο Νοέμβριο.
Τις τελευταίες εβδομάδες μια νέα σκληρή αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει, αυτή τη φορά με το Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας (PCPE). Μια αντιπαράθεση που στηρίζεται σε πολιτικά και οργανωτικά ζητήματα, ενώ περιπλέκεται λόγω της διένεξης για ένα κείμενο για την Οκτωβριανή Επανάσταση.
Στις 25 Απριλίου η Πολιτική Γραμματεία του PCPE με γ.γ. τον Καρμέλο Σουάρεθ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιούσε ότι, σύμφωνα με τις αποφάσεις του 10ου Συνεδρίου, διέγραψε 15 στελέχη (σε σύνολο 41) της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος με την κατηγορία του φραξιονισμού και της απόπειρας διάλυσής του. Ανάμεσα στα στελέχη που διαγράφηκαν ήταν και ο Άστορ Γκαρσία.
Παράλληλα, οι φερόμενοι ως φραξιονιστές προχώρησαν στη διοργάνωση της «5ης Ολομέλειας της Κ.Ε.», όπου ανακήρυξαν «νέο γ.γ. του κόμματος» τον 40άρη εκπαιδευτικό Γκαρσία, προς αντικατάσταση του «βετεράνου» Καρμέλο Σουάρεθ. Δημιούργησαν δική τους ιστοσελίδα και έκτοτε χρησιμοποιούν το όνομα του PCPE.
Η διάσπαση στο PCPE έλαβε διεθνείς διαστάσεις όταν διάφορα Κομμουνιστικά Κόμματα τοποθετήθηκαν επί της διένεξης. Η παλαιά ηγεσία του Σουάρεθ έσπευσε να δημοσιοποιήσει ότι διατηρεί σχέσεις με το Κ.Κ. Κούβας, ενώ επισκέφθηκε την πρεσβεία της Βόρειας Κορέας στη Μαδρίτη. Αντίστοιχα, τον Γκαρσία στήριξε το Κομμουνιστικό Κόμμα Μεξικού και το ΚΚΕ.
Η στήριξη του ΚΚΕ στον «φραξιονιστή» Γκαρσία προκάλεσε μεγάλες αναταράξεις. «Θα συνεχίσουμε να έχουμε σχέσεις με το PCPE που γνωρίσαμε […], που εκφράζεται από την ηγεσία του Αστορ Γκαρσία» ανέφερε σε δήλωσή του στις 4 Μαΐου το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του ΚΚΕ. Ο Περισσός άσκησε κριτική στην ηγεσία του Σουάρεθ, κατηγορώντας τον ότι αποφεύγει να στραφεί εναντίον «μόνο κατ’ όνομα Κομμουνιστικών Κομμάτων, που συνεργάζονται ανοιχτά με την αστική τάξη», ότι υποστηρίζει «τη λανθασμένη στρατηγική των σταδίων προς τον σοσιαλισμό», πως προβαίνει σε «δημοσίευση τροτσκιστικών θέσεων στην εφημερίδα Unidad y Lucha» και πως διατηρεί επαφές με το Κ.Κ. Ισπανίας που «στηρίζει την αντιλαϊκή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα». Εστιάζοντας δε σε ένα θεωρητικό κείμενο-συμβολή του PCPE στην υπό έκδοση «Διεθνή Κομμουνιστική Επιθεώρηση», το ΚΚΕ κατηγόρησε το ισπανικό κόμμα ότι θεωρεί πως «η σοσιαλιστική επανάσταση ήταν αστική».
Την ίδια ημέρα το PCPE του Καρμέλο Σουάρεθ απάντησε με ανοιχτή επιστολή επικεντρώνοντας στις κινήσεις του ΚΚΕ, ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας. Κατηγόρησε το ΚΚΕ ότι, χωρίς να έχει τη δικαιοδοσία, παρείχε νομιμοποίηση στη «φράξια» του Γκαρσία και συνέκρινε το ΚΚΕ με το ΚΚΣΕ, λέγοντας πως το ελληνικό κόμμα «σήμερα δεν έχει παρόμοια εξουσία και νομιμοποίηση να παίζει τον ρόλο του ηγέτη του διεθνούς επαναστατικού κινήματος». «Το PCPE σε καμία περίπτωση δεν δέχεται τη χειραγώγηση, ούτε απαράδεκτες επιθέσεις στην κυριαρχία του κόμματός μας, ούτε παρεμβάσεις στα εσωτερικά μας ζητήματα. Το PCPE απορρίπτει αυτήν την εκβιαστική πράξη», επισήμανε.
Η αντιπαράθεση δεν έληξε εκεί. Το ΚΚΕ στις 5 Μαΐου έστειλε νέα επιστολή στα κόμματα της Πρωτοβουλίας, που δημοσιοποιήθηκε από το φερόμενο ως «φραξιονιστικό» PCPE του Γκαρσία, στην οποία κατηγορούσε το PCPE του Σουάρεθ ότι προβαίνει σε «συκοφαντίες» αναφορικά με τις εσωτερικές διαδικασίες για την έκδοση της «Διεθνούς Κομμουνιστικής Επιθεώρησης». Το ΚΚΕ σημείωνε δε πως στην τελευταία εκδοχή του επίμαχου κειμένου για την Οκτωβριανή Επανάσταση «δεν υπήρχαν ουσιαστικές αλλαγές» και πως οι Ισπανοί έθεσαν εμπόδια στην έκδοση της Επιθεώρησης.
«Πολιτικός ελιγμός του ΚΚΕ»
«Το κείμενο αυτό είναι η καλύτερη απόδειξη για το ότι το προσχέδιο του κειμένου μας χρησιμοποιήθηκε για τον πολιτικό ελιγμό, που ενορχηστρώθηκε από το ΚΚΕ υπό την καθοδήγηση του Κ.Κ. Μεξικού, προκειμένου να υποστηριχτεί η φράξια» απάντησε το PCPE του Σουάρεθ μέσω της εφημερίδας Unidad y Lucha, κατηγορώντας το ΚΚΕ για «σχηματικά και δογματικά» διδάγματα που αντλεί από τον Οκτώβρη.
Το δε ΚΚΕ στις 12 Μαΐου εξέδωσε ανακοίνωση με τίτλο «Οι συκοφαντίες δεν θα πετύχουν», στην οποία επαναλάμβανε ότι το PCPE υπό τον Σουάρεθ κάνει «προκλητική προσπάθεια να συνδέσει το ΚΚΕ με τη διάσπαση» στο κόμμα και πως «προκειμένου να καλύψει τις μεγάλες του ευθύνες για τη διαλυτική κατάσταση που προκάλεσε στο εσωτερικό του PCPE, επιχειρεί έναν αντιπερισπασμό και καταφεύγει σε παράλογες “αναλύσεις” για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, αναμασά θέσεις του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς και του οπορτουνιστικού ρεύματος γενικά, τροτσκιστικών και άλλων περιθωριακών ομάδων χωρίς κύρος και παρουσία στη χώρα μας, με στόχο να μειώσει τον πολυμέτωπο αγώνα του ΚΚΕ και της επαναστατικής του πολιτικής γραμμής, που επιβεβαιώθηκε στο πρόσφατο 20ό Συνέδριό του».
Ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη η σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στο ΚΚΕ και το PCPE, οι δύο ομάδες στην Ισπανία οργανώνονται. Το μεν PCPE υπό τον Σουάρεθ οργανώνει καμπάνια για την ανασυγκρότηση του κόμματος και της νεολαίας με τίτλο «Ενάντια στη Φράξια, Ενισχύουμε το Κόμμα». Το δε PCPE υπό τον Γκαρσία δημοσιοποίησε λίστα 220 στελεχών που παρέχουν τη στήριξη στη συγκεκριμένη ηγεσία.
 
ΤΟ PCPE ιδρύθηκε στη Μαδρίτη τον Ιανουάριο του 1984 μετά το Συνέδριο της Κομμουνιστικής Ενότητας. Προέκυψε ως συνένωση διαφόρων ομάδων και οργανώσεων που αποσχίστηκαν από το ιστορικό Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας (PCE), κατηγορώντας την ηγεσία του Σαντιάγο Καρίγιο για ευρωκομμουνιστική στροφή. Συμμετείχε για λίγο καιρό στην Ενωμένη Αριστερά, ενώ για κάποια χρόνια εντάχθηκαν στο PCPE τα εναπομείναντα μέλη του Ισπανικού Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος, του εμβληματικού κομμουνιστή και στρατιωτικού του ισπανικού εμφυλίου, Ενρίκε Λίστερ. Στις εκλογές του 2016 τo PCPE έλαβε 26.627 ψήφους (0,11%).
Βασική Πηγή: Ergatikosagwnas.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας