Θρίλερ οι εκλογές Λιβύης-Πάνε για αναβολή; Ρωσική παρέμβαση

770

Οσοφός Ελληνικός λαός έχει μια παροιμία η οποία ταιριάζει “γάντι” στην περίπτωση των εκλογών στη Λιβύη, που λέει: ” όπου λαλούν πολλοί κοκκόροι αργεί να ξημερώσει”.

Μόλις χθές η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή  της Λιβύης έκρινε τις 98 υποψήφιους για την Προεδρία απορρίπτοντας τις αιτήσεις 25 εξ αυτών για  διάφορους λόγους όπως «η διπλή υπηκοότητα» και «η ύπαρξη καταδικαστικής απόφασης»

Εντός 48 ωρών θα εξεταστούν πιθανές ενστάσεις για  τους υπόλοιπους 73 των οποίων  εγκρίθηκε η υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές στη Λιβύη , ανακοίνωσε η επιτροπή.

Εάν δεν υπάρχει κώλυμα στην υποψηφιότητα, η λίστα θα οριστικοποιηθεί.

Το “κόψιμο” του γιού του Καντάφι άνοιξε τον “ασκό του Αιόλου”

Ο Σεϊφουλισλάμ, γιος του ανατραπέντος ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, ήταν μεταξύ των ονομάτων που απέρριψε η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή της Λιβύης. Ως λόγος απόρριψης, ο Σεϊφουλισλάμ Καντάφι αναφέρθηκε ότι «έχει τελεσίδικη δικαστική απόφαση και δεν μπορεί να προσκομίσει έγγραφο που να αναφέρει ότι η εν λόγω απόφαση αίρεται».

Συγκεκριμένα η επιτροπή είπε ότι ο Καντάφι αποκλείστηκε επειδή Δικαστήριο της Τρίπολης τον καταδίκασε ερήμην σε θάνατο το 2015 για επίβλεψη εγκλημάτων πολέμου κατά τη διάρκεια της εξέγερσης κατά του αείμνηστου πατέρα του το 2011.

Το δικαστήριο επιβεβαίωσε τις τελικές καταδίκες μετά από δίκη μέσω βίντεο, καθώς ο Καντάφι κρατήθηκε στην πόλη Ζιντάν από μαχητές της πολιτοφυλακής που τον συνέλαβαν ενώ προσπαθούσε να φύγει από τη χώρα μετά την πτώση του πατέρα του. Ο 49χρονος αρνήθηκε οποιαδήποτε αδικοπραγία.

Ο αποκλεισμός  του Ζεϊντάν

Ένα άλλο σημαντικό όνομα του οποίου η υποψηφιότητα απορρίφθηκε είναι ο Αλί Ζεϊντάν. Ο Ζεϊντάν, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός το 2012-2014 μετά την ανατροπή της κυβέρνησης Καντάφι, εξακολουθεί να είναι πρόεδρος του Κόμματος Nida al-Kardabiye.

Ο Ζεϊντάν, πτυχιούχος  στις πολιτικές επιστήμες και τις διεθνείς σχέσεις, ήταν στις τάξεις του «Εθνικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Λιβύης», το οποίο σχηματίστηκε στο εξωτερικό ενάντια στο καθεστώς Καντάφι το 1980.

Αποκλείεται και ο Χαφτάρ από τις εκλογές;

Στρατοδικείο στην πόλη Misrata της Λιβύης καταδίκασε σε θάνατο τον Khalifa Haftar, αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων στα ανατολικά της χώρας, στην υπόθεση της επίθεσης στο Κολέγιο Αεροπορίας Misrata το 2019 .

Σε δήλωση της Στρατιωτικής Εισαγγελίας της Μισράτα, αναφέρθηκε ότι ένας στρατιώτης της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή στο Κολέγιο Πολεμικής Αεροπορίας στην πόλη Μισράτα το 2019 από αεροπλάνο που ανήκε στις δυνάμεις του Χάφταρ.

Στη δήλωση, ανέφερε ότι στο τέλος της δίκης για την υπόθεση που ξεκίνησε σχετικά με την επίθεση, ο αρχηγός του επιτελείου Abdurrezzak en-Nazuri, ο διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας Sakr al-Cerushi και ο ταξίαρχος Abdusselam al-Hasi, οι οποίοι ήταν μεταξύ των διοικητών των δυνάμεων που συνδέονται με τον Χαλίφα Χάφταρ, καταδικάστηκαν σε θάνατο.

Στη δήλωση, ανέφερε επίσης ότι το Δικαστήριο είχε διατάξει την αποστράτευση του Χάφταρ και των διοικητών του από τη στρατιωτική θητεία και ότι η απόφαση εναντίον τους τους στέρησε οριστικά τα πολιτικά τους δικαιώματα.

Κάτι τέτοιο όπως προφανώς αντιλαμβάνεται κανείς του στερεί και το δικαίωμα να κατέβει στις εκλογές…

Η αντίδραση της Ρωσίας

Η Ρωσία θέλει να αναβάλει τις εκλογές «αφού αποκλείστηκε ο γιός του Καντάφι από την κούρσα».

Συγκεκριμένα ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Γκενάντι Κουζμίν, ζήτησε να αναβληθούν οι εκλογές στη Λιβύη λέγοντας ότι όσοι ζητούν την καθυστέρηση έχουν το δικαίωμα να ακουστούν.

Απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τετάρτη, ο Κουζμίν είπε ότι η συμμετοχή εκπροσώπων από το πρώην καθεστώς στις εκλογές ενισχύει τις προοπτικές επιτυχίας της εκλογικής διαδικασίας.

Η ομιλία του Ρώσου αντιπροσώπου έρχεται μετά τον αποκλεισμό του Σαΐφ Καντάφι από την προεδρική κούρσα.

Σύμφωνα με αναλυτές, η Ρωσία ζήτησε την αναβολή των εκλογών αφού η HNEC απέκλεισε τον αγαπημένο της υποψήφιο, Σαΐφ Καντάφι.

Το Bloomberg είχε αφήσει να εννοηθεί σε προηγούμενο ρεπορτάζ ότι ο Πούτιν αψηφά τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη με τον γιο του Καντάφι.

Η στάση της Γαλλίας

Η Γαλλική Πρεσβεία στη Λιβύη ανανεώνει με δήλωσή της  την πλήρη υποστήριξή της προς τη Μικτή Στρατιωτική Επιτροπή (5+5) για την εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και την αποχώρηση μισθοφόρων και ξένων δυνάμεων.

Η πρεσβεία δήλωσε χαρούμενη που συμμετείχε με την αποστολή του ΟΗΕ σε συνάντηση της Ομάδας Εργασίας Ασφάλειας παρουσία των αξιωματικών της Μικτής Στρατιωτικής Επιτροπής (5 + 5), σύμφωνα με όσα δημοσιεύτηκαν στην επίσημη σελίδα της πρεσβείας.

Στις προεδρικές εκλογές, που προγραμματίζεται να διεξαχθούν στις 24 Δεκεμβρίου, στη Λιβύη, εάν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει πάνω από το 50% των ψήφων στον πρώτο γύρο, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος.

Οι διαφωνίες σχετικά με τους εκλογικούς κανόνες, συμπεριλαμβανομένης της νομικής βάσης της ψηφοφορίας και του ποιος θα πρέπει να είναι υποψήφιος, απειλούν να εκτροχιάσουν μια διεθνώς υποστηριζόμενη ειρηνευτική διαδικασία με στόχο τον τερματισμό μιας δεκαετίας φατριακού χάους και βίας.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Ο αποκλεισμός του γιού του Καντάφι και η ακύρωση της υποψηφιότητας του Χαφτάρ που επιχειρείται, είναι δεδομένο ότι πιθανότατα θα οδηγήσουν σε ακύρωση των  Προεδρικών εκλογών, εάν και εφόσον ισχύσουν και δεν αρθούν.

Άλλωστε οι δύο τους μαζί με τον νυν φιλότουρκο Πρωθυπουργό Ντμπέιμπε, είναι τα φαβορί για την Προεδρία στην περιπτωση που θα διεξαγόταν εκλογές στη χώρα.

Τελειώνοντας υπενθυμίζουμε ότι και η υποψηφιότητα Ντμπέιμπε μπορεί να κριθεί παράνομη, αφού ο τελευταίος πριν αναλάβει τα καθήκοντα του ως  μεταβατικός Πρωθυπουργός , είχε δεσμευθεί τόσο ο ίδιος όσο και τα μέλη της κυβέρνησής του ότι δεν θα κατέβαιναν ως υπψήφιοι για τις εκλογές.

Επιπρόσθετα θα έπρεπε 3 μήνες πριν τη διεξαγωγή των εκλογών να έχει παραιτηθεί από το αξίωμά του, κάτι το οποίο δεν έγινε.

Οι εκλογές είναι όντως στον αέρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας