Θεωρώντας τη Λευκωσία δεδομένη δείχνουν ανοχή στην Τουρκία

521
Τουρκία η χώρα των γενοκτονιών
Οι χθεσινές διεργασίες στη Γενεύη για το Κυπριακό, στα πλαίσια της άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης, ήταν πολύωρες και σε πολλά επίπεδα. Κρίθηκε εξαρχής πως η χθεσινή ημέρα ήταν καθοριστικής σημασίας καθώς θα βρισκόντουσαν όλοι μαζί οι εμπλεκόμενοι ενώ υπήρξαν και πολλές διμερείς επαφές. Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, επιχείρησε πολλές φορές να ανακατέψει την τράπουλα, επιχειρώντας να βρει διέξοδο.

Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή, κατά την οποία σύρονται αυτές οι γραμμές, να προβλέψει εάν θα καταφέρει να σπάσει το αδιέξοδο. Και σήμερα θα υπάρξουν επαφές, οπότε οι προσπάθειες θα συνεχιστούν. Τα δεδομένα μέχρι στιγμής δεν είναι αισιόδοξα. Κι αυτό γιατί η τουρκική πλευρά αξιώνει αναγνώριση και μετά να αρχίσουν συνομιλίες. Αυτό είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι συγκλήθηκε μια Διάσκεψη χωρίς όρους και χωρίς ατζέντα.

Αυτό που υποστηρίζει η κατοχική πλευρά είναι πως για να μπορέσει να προχωρήσει η διαδικασία, προϋπόθεση είναι να αναγνωριστεί ισότιμο διεθνές καθεστώς. Δηλαδή, δυο κράτη. Η επιχειρηματολογία της στηρίζεται σε αυτή τη λογική και έχει και το θράσος, το οποίο απέκτησε λόγω της ανοχής που επιδεικνύεται έναντι της, να ζητήσει από τον Γενικό Γραμματέα, να προχωρήσει και να ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας να υιοθετηθεί η τουρκική αξίωση!

Στο έγγραφο, το οποίο κατέθεσε ο Τατάρ στον Αντόνιο Γκουτέρες, ζήτησε, μεταξύ άλλων, όπως ο Γ.Γ. να αναλάβει μια πρωτοβουλία ώστε το Συμβούλιο Ασφαλείας να εγκρίνει ένα ψήφισμα στο οποίο θα διασφαλίζεται το ισότιμο διεθνές καθεστώς και η κυριαρχική ισότητα των δύο πλευρών. Ένα τέτοιο ψήφισμα, σημειώνει, θα ποτελέσει τη νέα βάση για τη δημιουργία σχέσης συνεργασίας μεταξύ των δύο υφιστάμενων κρατών.

Στην γωνία η Λευκωσία

Και μετά; Μόλις αναγνωριστεί το ψευδοκράτος «θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με βάση τα αποτελέσματα, σε αυτή τη νέα βάση, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη δημιουργία μιας ελεύθερης και αμοιβαία αποδεκτής σχέσης συνεργασίας. Οι διαπραγματεύσεις θα επικεντρωθούν στη μελλοντική σχέση μεταξύ των δύο ανεξάρτητων κρατών, τα περιουσιακά δικαιώματα, την ασφάλεια και την προσαρμογή συνόρων, καθώς και τις σχέσεις με την ΕΕ…»

Και αντί ο Αντόνιο Γκουτέρες, να του επιστρέψει το έγγραφο και να του ζητήσει να επανέλθει όταν οι ιδέες του κινούνται μέσα στα πλαίσια των αποφάσεων του Διεθνούς Οργανισμού, άκουσε το “όραμα” του. Λογικά, ο Γενικός Γραμματέας, που εκπροσωπεί τις αρχές του ΟΗΕ και εκφράζει τους κανόνες λειτουργίας, θα έπρεπε να καταστήσει σαφές πως οι τουρκικές αξιώσεις είναι εκτός ατζέντας.

Ο αντιπτέραρχος Λάγιος, οι εξοπλισμοί και η PESCO – Μία άλλη ανάγνωση

Αντί, όμως, να πράξει τούτο, οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Γενικός Γραμματέας, Αντόνιο Γκουτέρες έχει προειδοποιήσει ότι θα καταθέσει την εντολή του, εάν δεν προχωρήσει η διαδικασία. Και ποιόν θα τιμωρήσει με μια τέτοια κίνησή του; Την ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία έχει αποδεχθεί τα πάντα και στη Γενεύη δηλώνει πως υιοθετεί και υποστηρίζει ότι ζητούν τα Ηνωμένα Έθνη. Προφανώς στο διεθνή οργανισμό, οι διάφοροι παίκτες, που θεωρούν πως νομιμοποιούνται να διαμεσολαβούν, θεωρούν δεδομένη την ελληνοκυπριακή πλευρά. Τη θεωρούν έτοιμη να αποδεχθεί τα πάντα και γι αυτό στρέφονται προς αυτήν και όχι στην ταραχοποιό κατοχική δύναμη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας