Θετικές οι διεθνείς αντιδράσεις για τη συνάντηση Τραμπ – Κιμ

1574
αντιδράσεις

Θετικές είναι οι διεθνείς αντιδράσεις για τα αποτελέσματα της συνάντησης κορυφής του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Βορειοκορεάτη ομόλογό του Κιμ Γιονγκ Ουν, αν και εξακολουθούν να εκφράζονται επιφυλάξεις. Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση της Ρωσίας, η οποία, αν και θεωρεί θετικά τα αποτελέσματα, επισημαίνει ότι η άμεση αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου είναι περισσότερο ευχή παρά γεγονός.

Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείου Εξωτερικών, η “εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της επίλυσης των προβλημάτων της Κορεατικής Χερσονήσου, μεταξύ των οποίων είναι και τα πυρηνικά”.

Στην ανακοίνωση χαρακτηρίζεται θετικό το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως οι ΗΠΑ θα σταματήσουν τις στρατιωτικές ασκήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ενώ τονίζεται πως η Ρωσία θα καταβάλει από την πλευρά της σε κάθε προσπάθεια ώστε “να συνεχιστεί η πολιτική και διπλωματική διαδικασία που αφορά την Κορεατική Χερσόνησο”.

Επίσης, ο επικεφαλής της επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της ρωσικής Βουλής, Κονσταντίν Κοσάτσεφ, δήλωσε ότι ακόμη δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι οι δύο πλευρές “θα κεφαλαιοποιήσουν” τις συνομιλίες, τονίζοντας πως η δήλωση Τραμπ ότι η αποπυρηνικοποίηση θα αρχίσει άμεσα “είναι περισσότερο ευχή παρά γεγονός”.

“Σημαντικό βήμα” προς την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου χαρακτήρισε τη συνάντηση Ντόναλντ Τραμπ- Κιμ Γιονγκ Ουν και ο  Αντόνιο Γκουτέρες.

Με ανακοίνωσή του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει την υλοποίηση της συμφωνίας ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας, η οποία, όπως είπε, δίνει μια “ιστορική ευκαιρία” για την καταστροφή του πυρηνικού οπλοστασίου της Πιονγκγιάνγκ.

Το Πεκίνο χαιρέτισε, επίσης, τα αποτελέσματα της συνάντησης των ηγετών της Βόρειας Κορέας και των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον κινέζο υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι, οι Τραμπ και Κιμ πρέπει να καταλήξουν σε μία βασική συμφωνία για την αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου και την εδραίωση ενός μηχανισμού για την ειρήνη.

Ο Γουάνγκ δήλωσε ότι η συνάντηση των δύο ηγετών “γράφει ιστορία”.

“Πολύ μεγάλης σημασίας” χαρακτηρίστηκε το γεγονός ότι ο Κιμ υποσχέθηκε την πλήρη αποπυρηνικοποίηση, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, που επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ντόναλντ Τραμπ.

“Η σαφής επιβεβαίωση του ηγέτη Κιμ προς τον πρόεδρο Τραμπ για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου είναι πολύ μεγάλης σημασίας”, είπε σε δημοσιογράφους.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό πρόεδρο είχε και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Μουν Τζε-Ιν. Στις δηλώσεις του, ανέφερε ότι η σύνοδος είναι “μεγάλη νίκη τόσο για τις Κορέες όσο και για τις ΗΠΑ και ένα βήμα μπροστά για την παγκόσμια ειρήνη”.

Ο νοτιοκορεάτης πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι μια ευκαιρία για να λήξει η εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας.

Θετική είναι και η αντίδραση της Ε.Ε., με τη Φεντερίκα Μογκερίνι να δηλώνει ότι η σύνοδος της Σιγκαπούρης είναι ένδειξη πως “η διπλωματία είναι ο μόνος δρόμος για την ειρήνη και φαίνεται ότι υπάρχει ελπίδα για μια ελεύθερη από πυρηνικά κορεατική χερσόνησο”. Τόνισε, επίσης, ότι η συνάντηση Τραμπ-Κιμ ήταν “κρίσιμη και αναγκαίο βήμα για χτίσουμε πάνω στις θετικές εξελίξεις που έχουν επιτευχθεί μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας”.

Θετική στάση κρατάει και το ΝΑΤΟ. Ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι το ΝΑΤΟ “στηρίζει σθεναρά κάθε προσπάθεια που θα οδηγήσει στην αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου. Μια κορεατική χερσόνησος ελεύθερη από πυρηνικά όπλα θα συμβάλει στην ασφάλεια των συμμάχων του ΝΑΤΟ και των εταίρων μας στην περιοχή και στην ασφάλεια ολόκληρης της παγκόσμιας κοινότητας”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας