Ο όρος “Τουρκικό τόξο στα Βαλκάνια” ούτε νέος είναι, ούτε άγνωστος, αλλά φανερώνει την συνεχή προσπάθεια στρατηγικής περικύκλωσης της Ελλάδας από την Τουρκία.
Το θέμα από στρατιωτικής και στρατηγικής άποψης είναι εξόχως σημαντικό για την Ελλάδα, η οποία δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση, αν διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αιγαίο, να έχει να αντιμετωπίσει απειλές και στο Ιόνιο αλλά και στον Βορρά.
Αφορμή για αυτό θέμα έδωσε ο πρώην διοικητής των δυνάμεων ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου, υποστράτηγος Kadri Kastrati, ο οποίος επισημαίνει ότι η προμήθεια τεθωρακισμένων οχημάτων (ΤΟΜΑ) από την Τουρκία για τις ανάγκες των κοσοβάρικων δυνάμεων αντιπροσωπεύει έναν ολοκληρωμένο στρατιωτικό εκσυγχρονισμό και μια μεταμόρφωση τους σε επίσημο πλέον στρατό του Κοσσυφοπεδίου.
Η Άγκυρα με τους δεκάδες στρατιωτικούς συμβούλους της, αλλά και την αποστολή βαρέως στρατιωτικού υλικού, επιδιώκει την δημιουργία του στρατού του Κοσσόβου, κυρίως για τα δικά της υποχθόνια σχέδια στα Βαλκάνια.
Στο πλαίσιο του μετασχηματισμού, έως το 2026, οι δυνάμεις ασφαλείας του Κοσσόβου θα εφοδιαστούν με όπλα, για ενεργήσουν σύμφωνα με την αποστολή τους, τονίζουν Αλβανοί ειδικοί.
“Το 2018, το κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου ενέκρινε τρεις νόμους, οι οποίοι δίνουν το παράνομο δικαίωμα ( αντιτίθεται στο ψήφισμα 1244 του ΟΗΕ) στη Δύναμη Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου, να μετατραπεί σε τακτικό στρατό.
Αυτό σημαίνει ότι ο λεγόμενος στρατός του Κοσσυφοπεδίου έχει το δικαίωμα να εφοδιάζεται με βαρέα όπλα για αμυντικούς σκοπούς, αλλά για να είναι σε θέση για να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία », δηλώνει ο Καστράτι, πράγμα όμως το οποίο δεν ισχύει αλλά το στηρίζει η δύση.
Εκτός από τη διατήρηση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, τη διασφάλιση της ζωής και της περιουσίας των πολιτών του Κοσσυφοπεδίου, ο Κ. Καστράτι υπενθύμισε ότι η Δύναμη Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου συμμετέχει σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ.
Αυτά όλα όμως είναι απλά δικαιολογίες, διότι οι Αλβανοί Κοσσοβάροι δεν απειλούνται ούτε από την Σερβία, ούτε από κανένα άλλο κράτος.
Αντίθετα οι Αλβανοί απειλούν με απόσχιση της Νότιας Σερβίας (Πρέσεβο) και αυτό δεν πρέπει να μας διαφεύγει καθόλου.
Πίσω από όλα όμως είναι οι Τούρκοι που “μπουκώνουν” με τουρκικά όπλα, Κόσσοβο και Αλβανία, διότι έχουν σκοπό.
Υπενθυμίζουμε επίσης ότι από το 2017, οι αλβανικές ειδικές δυνάμεις, καθώς και οι αντίστοιχες μονάδες εσωτερικής ασφάλειας, έχουν παραλάβει τουρκικής κατασκευής αυτόματα όπλα, τύπου Μ20, MP5, M4A1, MPT-76 κλπ.
Οι Αλβανοί έχουν προμηθευθεί τουρκικά τυφέκια για ελεύθερους σκοπευτές KNT-308, ελαφρά αντιαρματικά M72 LAW, τεθωρακισμένα οχήματα, βομβιδοβόλα των 40 χλστ. πολυβόλα των 0,50” και οχήματα Cobra.
Το Ναυτικό της χώρας ανανεώθηκε στο σύνολό του από την Τουρκία, η οποία έχει δημιουργήσει και βάση υποβρυχίων στο Δυρράχιο. Πρόκειται για την βάση του Πασαλιμανίουκαι την στρατιωτική βάση στο Ορίκουμ, οι οποίες έχουν πλήρως ανακατασκευασθεί με ραντάρ επιφανείας και άλλες υποδομές.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Αλβανία σκοπεύει να αγοράσει Bayraktar αξίας 8 εκατ. ευρώ από την Τουρκία, τα οποία όμως δεν θα φέρουν οπλισμό αλλά κάμερες παρακολούθησης. Πρόκειται για τα ΜΕΑ Bayraktar VTOL, μέγιστου βάρους απογείωσης 30kg (Class 1 κατά ΝΑΤΟ) και θα προορίζονται για χρήση από τις αστυνομικές αρχές.
Κανείς όμως δεν βοηθάει χωρίς αντάλλαγμα και οι Τούρκοι ζήτησαν και πήραν φυσικά γη και ύδωρ από τον Ράμα.
Απώτερο σχέδιο τους η δημιουργία αεροπορικής και χερσαίας βάσης τους στον Νότο της Αλβανίας με στόχο την υπερφαλάγγιση της ελληνικής επικράτειας από ΒΔ, κάτι που επιχειρούν και θέλουν και στη Λιβύη.
Όλο αυτό το σχέδιο των Τούρκων εντάσσεται σε ένα ακόμα πιο μεγαλόπνοο τουρκικό σχέδιο που αφορά τον “έλεγχο” των περιοχών από την Α.Θράκη, στη Νότιο Βουλγαρία (Τουρκογενείς), στα Σκόπια έως και την Αλβανία, για την ουσιαστική στρατηγική περικύκλωση της χώρας μας.
Αν δεν “ξυπνήσουν” έγκαιρα οι βαλκανικές ομόδοξες με την Ελλάδα χώρες της περιοχής θα δούμε το κίνδυνο αυτό στα Βόρεια σύνορα μας.
Οι καλύτερες βάσεις των Τούρκων στα Βαλκάνια προς το παρόν ευρίσκονται στο Κόσοβο και τη Βοσνία όπου η ΜΙΤ στην κυριολεξία αλωνίζει.