Η Τουρκία βοηθάει τον Λίβανο για να εξυπηρετήσει τη “Γαλάζια Πατρίδα”

670
Η Τουρκία βοηθάει τον Λίβανο

Η Τουρκία θέτει σε εφαρμογή το σχέδιο της για εναγγαλισμό του Λιβάνου-Άρει την απαγόρευση εισαγωγών παλιοσίδερων από τη χώρα

Η Τουρκία άρει την απαγόρευση εισαγωγών παλιοσίδερων από τον Λίβανο. Η κίνηση για άρση της απαγόρευσης που επιβλήθηκε το 2018 αποκαλύφθηκε από τον Υπουργό Οικονομίας του Λιβάνου και, εξήγησε ο Αμίν Σαλάμ πως αυτό θα ενισχύσει την οικονομία του Λιβάνου κατά 100 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Οι τουρκικές οικονομικές διευκολύνσεις στο Λίβανο 

«Κατά τη συνάντησή μου με Τούρκους αξιωματούχους στο πλαίσιο της επίσκεψης του Λιβανέζου προέδρου Νατζίμπ Μικάτι στην Άγκυρα, συζητήσαμε τα βήματα που μπορούμε να λάβουμε προκειμένου να ανεβάσουμε το επίπεδο του εμπορίου σε μεγαλύτερα επίπεδα από ότι ήταν στο παρελθόν», είπε ο Σαλάμ. «Ως αποτέλεσμα αυτών των διμερών συναντήσεων, καταφέραμε, σε πρώτο στάδιο, να άρουμε την απαγόρευση των εξαγωγών παλιοσίδερων στην Τουρκία».

Τα επίσημα στοιχεία που ανέφερε το MTV έδειξαν ότι οι λιβανέζικες εξαγωγές παλιοσίδερων στην Τουρκία αντιπροσώπευαν περισσότερο από το 40% του συνόλου των σκραπ μετάλλων που εξήχθησαν πριν από το 2018.

«Ο υπουργός Μεχμέτ Μους επικοινώνησε μαζί μου και με ενημέρωσε ότι η απόφαση έχει γίνει επίσημη και ο Λίβανος μπορεί να επιστρέψει αμέσως στις εξαγωγές παλιοσίδερων», πρόσθεσε ο Σαλάμ.

«Αυτή η θετική πρωτοβουλία της Τουρκίας στηρίζει την οικονομία του Λιβάνου σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή κατά την οποία η χώρα μας κάνει έκκληση για υποστήριξη για να βγει από την οξεία κρίση της στο δρόμο της ανάκαμψης και της μεταρρύθμισης».

Επιπλέον, είπε ο Λιβανέζος αξιωματούχος, «μετά από σύσταση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία εξέφρασε την ετοιμότητα των εταιρειών της να υλοποιήσουν σημαντικά έργα υποδομής στον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένης της ανοικοδόμησης του λιμανιού της Βηρυτού».

Ο απώτερος στόχος του Ερντογάν

Τα στάδια που περιλαμβάνει η προσπάθεια διείσδυσης της Τουρκίας σε μια  αδύναμη χώρα, όπως ο Λίβανος, η οποοία ξεκινάει  με την κατασκευή έργων κοινής ωφελείας , συνήθως νοσοκομεία, δρόμους, τζαμιά, επεκτείνεται στη συνέχεια σε στοχευμένα έργα στη βάση του Win-Win και ακολουθεί στη  συνέχεια υπογραφή στρατιωτικής συνεργασίας με παροχή  τουρκικών οπλικών συστημάτων σε προνομιακή τιμή για να ακολουθήσει ο στρατιωτικός εναγκαλισμός της χώρας στόχου.

Υπενθυμίζουμε ότι στην πρόσφατη επίσκεψη του Λιβανέζου Πρωθυπουργού Νατζίμπ Μικάτι στην Τουρκία, ο Ερντογάν ανέφερε μεταξύ άλλων:

“Στις συναντήσεις μας με τον κ. Πρωθυπουργό υπογραμμίσαμε ιδιαίτερα ότι θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε δίπλα στον Λίβανο σήμερα και αύριο ως φίλος των μαύρων ημερών, όπως κάναμε χθες. 

Εξέφρασα την επιθυμία μου, ότι οι εταιρείες μας είναι έτοιμες να αναλάβουν σημαντικά έργα υποδομής, συμπεριλαμβανομένης της ανοικοδόμησης του λιμανιού της Βηρυτού.

Η TIKA έχει υλοποιήσει περισσότερα από 140 έργα στον Λίβανο από το 2010, συμπεριλαμβανομένου του Τουρκικού Νοσοκομείου στη Sayda, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 34 εκατομμυρίων δολαρίων”

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η Τουρκία επιχειρεί να βάλλει πόδι για τα καλά στον Λίβανο, μέσω ανοικοδόμησης  κοινωφελών έργων των οποίων την κατασκευή θα αναλάβουν τουρκικές εταιρείες και κυρίως μέσω του λιμανιού της Βηρυτού

Η Άγκυρα κάνει προσπάθεια να αγγιστρωθεί θα λέγαμε σε λιμάνια της ΝΑ Μεσογείου προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει μελλοντικά ως  αεροναυτικές βάσεις της, για εξυπηρέτηση της “Γαλάζιας Πατρίδας”.

Η Τουρκία χρησιμοποιεί το Λίβανο ως σκαλοπάτι για να τα βρεί με το Ισραήλ

Την τρέχουσα χρονική περίοδο η Τουρκία επιχειρεί να προσεγγίσει και το Ισραήλ, το οποίο σημειωτέον βρίσκεται σε επαφή με τον Λίβανο άμεσα για την επίλυση του ζητήματος οριοθέτησης των ΑΟΖ τους.

Θεωρείται πολύ πιθανόν η Τουρκία να επιχειρήσει να μπεί σφήνα στην επίλυση της παραπάνω διαφοράς, προσπαθώντας να δελεάσει ακόμη περισσότερο το Ισραήλ, προσεγγίζοντας το

Δεν πρέπει να ξεχνάμε το μεγάλο γεωπολιτικό βάρος που έχει το Ισραήλ στην ΝΑ Μεσόγειο και της εξόχως προνομιακής στήριξης που ανεξαρτήτως κυβερνήσεων στις ΗΠΑ, απολαμβάνει από αυτές

Επιπλέον τυχόν επαναπροσέγγιση Τουρκίας-Ισραήλ  θα ήταν πολύ κακή εξέλιξη αφού οι Τούρκοι θα επιχειρούσαν να πείσουν στη συνέχεια το Ισραήλ για διαμοιρασμό της Κυπριακής και Ελληνικής ΑΟΖ, ανατολικότερα του 28ου μεσημβρινού, με άγνωστη κατάληξη.

Επίλογος

Η Ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να μείνει προσηλωμένη στη συμμαχία της με την Ελλάδα και Κύπρο, οι οποίοι δεν είναι καιροσκόποι όπως η Τουρκία, αλλά πραγματικοί φίλοι και σύμμαχοι.

Το Ισραήλ δεν έχει κανένα λόγο να συνεργαστεί με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο διοχετεύοντας το φυσικό της αέριο στην εν λόγω χώρα μέσω αγωγού και διασπώντας τη συμμαχία του με την Ελλάδα και την Κύπρο, πράγμα που επιδιώκει διακαώς η Άγκυρα.

Το Ισραήλ δεν έχει ανάγκη της Τουρκία αναφορικά με τη διοχέτευση του φυσικού αερίου του, σε περίπτωση μη κατασκευής του Εast-Med, αφού αυτό μπορεί να γίνει είτε μέσω Αιγύπτου με τον υπάρχοντα  αγωγό Ισραήλ-Αιγύπτου και εκείθεν προς Κρήτη με αγωγό που θα κατασκευαστεί παράλληλα με την όδευση του καλωδίου παροχής ηλεκτρικού ρεύματος από την Αίγυπτο στην Κρήτη και εκείθεν στην ΕΕ.

Η Τουρκία είναι σύμμαχος του Ιράν, της Χαμάς  και άλλων εξτρεμιστικών φιλοπαλαιστινιακών οργανώσεων και  είναι καθαρά αντισημιτική χώρα , εχθρός της Δύσης στην οποία τυπικά και μόνο ανήκει ως μέλος του ΝΑΤΟ.

Πηγή: Πενταπόσταγμα – Παναγιώτης Νάστος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας