Η Συμφωνία των Πρεσπών και η υπονόμευση της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας

1523
σύμμαχοι

Τα όσα διαδραματίζονται μετά το Δημοψήφισμα στην FYROM, για την Συμφωνία των Πρεσπών, δεν πρέπει να έχουν  προηγούμενο στην ιστορία των κρατών, σε ειρηνική περίοδο, με εξαίρεση ίσως τις χώρες της Λατινικής Αμερικής.  Η Δυτική Συμμαχία (ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε.) επιχείρησε, πριν το Δημοψήφισμα να βιάσει την βούληση των πολιτών της FYROM και μετά το Δημοψήφισμα,  να παρερμηνεύσει κατά το δοκούν και έτσι, να αλλοιώσει το αποτέλεσμα. Πρόκειται  για απροκάλυπτη, για ωμή παρέμβαση   στα εσωτερικά ενός αδύναμου κράτους, με στόχο την ετσιθελική πρόσδεσή του στο ΝΑΤΟ. Συνηθισμένη πρακτική από το ιερατείο του πανίσχυρου στρατιωτικό-βιομηχανικού συμπλέγματος    της «παγκοσμιοποιημένης» οικονομίας  του «Ελεύθερου Κόσμου» , που για μία ακόμη φορά έδειξε το αποτρόπαιο πρόσωπό του στα Βαλκάνια …

Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με την κρατική επιτροπή εκλογών της FYROM, «Ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών ψήφισε το 91,46% και «Όχι» το 5,66%. Ωστόσο, μόλις το 36,91% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων πήγε στις κάλπες.  Ο πρόεδρος της επιτροπής ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να υιοθετήσει το αποτέλεσμα, καθώς η συμμετοχή δεν άγγιξε το 50%,  ώστε το δημοψήφισμα να θεωρηθεί νόμιμο. Παρόλα αυτά, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του προέδρου της εκλόγιμης επιτροπής,  ότι το Δημοψήφισμα δεν είναι νόμιμο, ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε την νίκη του ΝΑΙ διαβλέποντας μια «ιστορική ευκαιρία» να δοθεί τέλος στη διαφορά της π. Γ.Δ. Μακεδονίας με την Ελλάδα για το ονοματολογικό. Και δήλωσε ακόμη ότι: «Προτρέπω όλους τους πολιτικούς ηγέτες και τα κόμματα να αδράξουν αυτή την ιστορική ευκαιρία με εποικοδομητικό τρόπο και με υπευθυνότητα»!!  Ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ, παρουσίασε μάλιστα και ένα χρονοδιάγραμμα,  που σύμφωνα με αυτό,  οι ενταξιακές συνομιλίες θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν τον Ιανουάριο του 2019 με άμεση ένταξη των Σκοπίων στην Ατλαντική  Συμμαχία, μέσω υπογραφής πρωτοκόλλου!

Η ένταξη της π.Γ.Δ. Μακεδονίας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς (ΝΑΤΟ και Ε.Ε.), αποτελεί προτεραιότητα της αμερικανικής διπλωματίας. Τα κεντροδυτικά Βαλκάνια θεωρούνται η «μαύρη τρύπα» της Βαλκανικής χερσονήσου, διότι αποτελείται από μικρά κράτη με ασθενείς δημοκρατικούς θεσμούς, οικονομικά εξαρτώμενα, με ισχυρές εθνοτικές μειονότητες (Κόσσοβο, Μαυροβούνιο, Βοσνία- Ερζεγοβίνη, π. Γ.Δ. Μακεδονίας, Σερβία) και παράλληλα, διότι σε αυτή την περιοχή, διακυβεύονται τεράστια γεωπολιτικά  και γεωοικονομικά συμφέρονται αμέσου ενδιαφέροντος της Ρωσίας,  των ΗΠΑ, της Κίνας  και της Γερμανίας, ερήμην των Λαών της Βαλκανικής.  Η Δυτική Συμμαχία (ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε.), επιδιώκει την μετατροπή των κεντροδυτικών Βαλκανίων σε προτεκτοράτο, σε «στεγανοποιημένο» χώρο  εφαρμογής γεωστρατηγικών, στρατιωτικών  και ενεργειακών σχεδίων της Ουάσιγκτον, του Βερολίνου και των Βρυξελλών, αποκλείοντας οποιαδήποτε επιρροή της Ρωσίας, αλλά και της Κίνας.

Η αμερικανική προπαγάνδα, που στην βάση της είναι η περιφρόνηση της βούλησης των Λαών και η αδίσταχτη προώθηση των αμερικανικών γεωστρατηγικών  συμφερόντων, παρουσιάζει την συμφωνία των Πρεσπών, ως την επιτομή του κοσμοπολιτισμού και τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., ως παράγοντες ειρήνης, ευημερίας και σταθερότητας στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή!

Το θέμα όμως περιπλέκεται και λαμβάνει επικίνδυνες διεθνείς διαστάσεις, που φέρουν σε τροχιά σύγκρουσης τις ΗΠΑ με την Ρωσία. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του με θέμα την έκβαση του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ, προαναγγέλλει,  ότι θα φέρει προς συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Συμφωνία των Πρεσπών. Η Μόσχα  υποστηρίζει ότι η αποδοχή του δημοψηφίσματος έρχεται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και το «μακεδονικό» σύνταγμα. Σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών , μεταξύ άλλων αναφέρει ότι: «οι Μακεδόνες ψηφοφόροι προτίμησαν να μποϋκοτάρουν τις επιβαλλόμενες ωμά έξωθεν στα Σκόπια και την Αθήνα λύσεις, ενώ εξέχοντες πολιτικοί των χωρών του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετείχαν άμεσα στην προπαγανδιστική καμπάνια που ξεδιπλώθηκε, επεμβαίνοντας χωρίς ενδοιασμούς στις εσωτερικές υποθέσεις αυτής της βαλκανικής χώρας». Και φυσικά, η Μόσχα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ασκήσει βέτο στη Συμφωνία των Πρεσπών στο Σ.Α. του  ΟΗΕ.

Έγινε απολύτως σαφές, από την διαδικασία και το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος στην FYROM,  ότι, η επιρροή του Εθνικιστικού κόμματος του VMRΟ και του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Γ. ΙΒΑΝΟΦ, που αποδοκιμάζει  την συμφωνία των Πρεσπών, παραμένει μεγάλη , ειδικά στον σλαβομακεδονικό  πληθυσμό. Επίσης,  το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος, θεωρείται και ως επιτυχία της ρωσικής διπλωματίας, αφού οι επισκέψεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων των ΗΠΑ, της Ε.Ε.  και του ΝΑΤΟ στα Σκόπια, δεν έπεισαν το σύνολο του πληθυσμού της π.Γ.Δ.Μακεδονίας,  να υπερψηφίσουν την Συμφωνία των Πρεσπών,  αλλά μόνο τους ψηφοφόρους της αλβανικής μειονότητας, εξέλιξη,  που ήδη προκαλεί  εσωτερικούς κραδασμούς στο γειτονικό κράτος, που συνορεύει με το αλβανοκρατούμενο Κόσσοβο.   Και όλα αυτά συνεκτιμώμενα, υπό την διαθλαστική οπτική γωνία, της υποφώσκουσας πολυεπίπεδης κρίσης στα κεντροδυτικά Βαλκάνια με  την πανσπερμία αλληλομισούμενων εθνοτήτων, που τρέφονται με αλυτρωτικά και αποσχιστικά οράματα και με τις ηγεσίες τους «παραδομένες» στα κελεύσματα της Δύσης. Κατά την Wall Street Journal το φιάσκο του δημοψηφίσματος («Flop») , είναι η  αποτυχία της πολιτικής της Δυτικής Συμμαχίας,  να ρυμουλκήσει τα Δυτικά Βαλκάνια στο ΝΑΤΟ και στην γερμανική σφαίρα επιρροής.

 

Τις επόμενες μέρες ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζ. Ζάεφ θα φέρει το θέμα στην  Βουλή και θα καλέσει τους βουλευτές να  αναγνωρίσουν το αποτελέσματα του Δημοψηφίσματος και συνεπώς την Συμφωνία των Πρεσπών. Θα τα καταφέρει,  εφόσον  κατορθώσει να «πείσει» 8 με 11 βουλευτές του εθνικιστικού κόμματος του VMRO, που μποϋκόταρε  το Δημοψήφισμα. Αλλά για να έχει ισχύ η συμφωνία των Πρεσπών θα πρέπει να επικυρωθεί  στη συνέχεια από την Ελληνική Βουλή. Και εδώ, θα έχουμε το ίδιο φαινόμενο, δηλαδή, Βουλευτές  θα πρέπει να υπερψηφίσουν την Συμφωνία των Πρεσπών, που όμως καταψηφίζουν τα κόμματά τους!

Συνεπώς, η ελπίδα να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών, στηρίζεται πλέον στο αν θα ευρεθούν κάποιοι πρόθυμοι Βουλευτές της Βουλής της π.Γ.Δ. Μακεδονίας από το εθνικιστικό κόμμα που θα την ψηφίσουν, με το αζημίωτο φυσικά  και στη συνέχεια , όταν θα έλθει στην Ελληνική Βουλή, η Συμφωνία θα κριθεί από την  «ελαστική» ψήφος κάποιων βουλευτών (ΝΑΙ με «βαριά» καρδιά),   που τα κόμματά τους  δηλώνουν ότι θα την καταψηφίσουν….  Έτσι, η επικύρωση της συμφωνία των Πρεσπών, ένα μείζον εθνικό θέμα, εξελίσσεται  σε υπόθεση κάποιων αργυρώνητων βουλευτών σε Αθήνα και Σκόπια! Και η εξέλιξη αυτή, είναι συνώνυμη της πολιτικής εξαχρείωσης και συνιστά   υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών και της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας