Η πρώτη μάχη της Ταϊβάν ενάντια Κίνας θα είναι και τελευταία

1908
Η πρώτη μάχη της Ταϊβάν

Η άμυνα της Ταϊβάν με συμβατικά όπλα καθίσταται εξαιρετικά δυσχερής έναντι της Κίνας

Τέως υψηλόβαθμος αξιωματούχος ασφαλείας της Ταϊβάν ισχυρίζεται  ότι οι δυνάμεις του νησιού θα γνώριζαν την ήττα πριν εμπλακούν  οι  δυνάμεις των ΗΠΑ , έναν ισχυρισμό που τα κινεζικά κρατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης αναπαράγουν συνεχώς.

Ο στρατός της Ταϊβάν δεν θα ήταν σε θέση να αποκρούσει μαζικές επιθέσεις από τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό (PLA), καθώς δεν θα του πρόσφεραν βοήθεια από τους συμμάχους, σύμφωνα με αρκετά άρθρα που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα από τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Συγκεκριμένα ο Σου Τσι, πρώην γενικός γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ταϊβάν , είπε σε φόρουμ στην Ταϊπέι τη Δευτέρα ότι το πρώτο κύμα  στρατευμάτων του PLA που υπολογίζεται ότι  θα επιτεθεί στην Ταϊβάν θα ήταν πιθανότατα περίπου 28.000.

Το νησί δεν θα μπορέσει να υπερασπιστεί τον εαυτό του, καθώς ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών θα αποτύχει να επέμβει πριν τελειώσει ο πόλεμος, συνέχισε.

Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίστηκαν επίσης ότι το Αρχηγείο Διοίκησης Στρατού της Ταϊβάν είχε αρχίσει πρόσφατα να προωθεί την εκπαίδευση λογχομαχίας καθώς η κυβέρνηση του νησιού συνειδητοποιεί τώρα ότι οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία δεν θα τη βοηθούσαν σε μια μάχη ενάντια στην ηπειρωτική χώρα.

Παράλληλα  κάλεσαν την Ταϊβάν να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα ειρηνικά.

Στις αρχές Οκτωβρίου, οι στρατιωτικές εντάσεις στα στενά της Ταϊβάν εντάθηκαν μετά από  την πτήση περίπου 150 κινεζικών μαχητικών αεροσκαφών που πέταξαν στη νοτιοδυτική ζώνη αναγνώρισης αεράμυνας της Ταϊβάν (ADIZ) πριν από την ομιλία του Προέδρου της Ταϊβάν Tsai Ing-wen στην Ταϊπέι στις 10 Οκτωβρίου για τον εορτασμό της 110ης επετείου της Δημοκρατίας της Κίνας.

Στις 16 Νοεμβρίου, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πραγματοποίησαν μια τρίωρη διαδικτυακή  συνάντηση για να συζητήσουν σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊβάν.

Ο Μπάιντεν είπε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένες στην πολιτική της «μίας Κίνας», αλλά αντιτίθενται σθεναρά στις μονομερείς προσπάθειες αλλαγής του status quo ή υπονόμευσης της ειρήνης και της σταθερότητας στα στενά της Ταϊβάν.

Ο Σι είπε ότι η ενοποίηση της Κίνας ήταν η κοινή επιθυμία για όλους τους Κινέζους, ενώ η ηπειρωτική Κίνα θα παραμείνει υπομονετική για να επιτύχει μια ειρηνική επανένωση με την Ταϊβάν.

Την 1η Δεκεμβρίου, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε δήλωσε ότι η Ιαπωνία δεν θα δεχόταν μια στρατιωτική εισβολή στην Ταϊβάν και προειδοποίησε τον Σι ότι δεν πρέπει να εκτιμήσει εσφαλμένα την περιφερειακή κατάσταση.

Δύο ημέρες αργότερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken είπε ότι οποιαδήποτε κίνηση της Κίνας να εισβάλει στην Ταϊβάν θα είχε «τρομερές συνέπειες». Είπε ότι ελπίζει ότι οι Κινέζοι ηγέτες θα σκεφτούν πολύ προσεκτικά για να «μην επισπεύσουν μια κρίση» στα στενά της Ταϊβάν.

Αργότερα, ο Zhao Lijian, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, επέκρινε τον Blinken και τον Abe και είπε ότι παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας.

Τη Δευτέρα, ο Σου Τσι έδωσε μια ομιλία σε ένα φόρουμ με τίτλο “Η νέα γεωπολιτική μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ταϊβάν και της Κίνας, υπό την κυβέρνηση Μπάιντεν”, η οποία διοργανώθηκε από το περιοδικό Global Views Monthly της Ταϊβάν.

Είπε ότι στα 25 χρόνια αφότου συναντήθηκαν οι ηγέτες της ηπειρωτικής χώρας και της Ταϊβάν και συμφώνησαν στη «Συναίνεση του 1992», η Ταϊβάν εξακολουθούσε να έχει διαπραγματευτική δύναμη.

Τον Νοέμβριο του 1992, ημιεπίσημοι εκπρόσωποι της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (ΛΔΚ) που εκπροσωπεί την ηπειρωτική χώρα και της Δημοκρατίας της Κίνας (ROC) που εκπροσωπεί την Ταϊβάν συναντήθηκαν στο Χονγκ Κονγκ.

Μετά τη συνάντηση, η ΛΔΚ είπε ότι και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι υπήρχε μόνο μία Κίνα και περιλάμβανε την Ταϊβάν.

Η ROC είπε ότι συμφώνησε μόνο σε “μία Κίνα”, με  διαφορετική όμως ερμηνεία από αυτήν της Κίνας.

Ο Σου είπε τη Δευτέρα ότι η ηπειρωτική χώρα ήταν σε θέση να αποκλείσει την Ταϊβάν και να παραλύσει τα ηλεκτρονικά συστήματα του νησιού από το 2018.

Πέρυσι είπε ότι η PLA είχε τη δυνατότητα να προσγειωθεί στην Ταϊβάν και η πρώτη παρτίδα των 20.000 στρατιωτών της PLA θα σταλούν με πλοία, ενώ 8.000 θα αναπτυχθούν με ελικόπτερα ή αεροπλάνα.

Ο Σου είπε ότι ο Μπλίνκεν και ο Άμπε είχαν προειδοποιήσει το Πεκίνο καθώς ανησυχούσαν ότι η ισορροπία δυνάμεων στα στενά της Ταϊβάν είχε αλλάξει, με το Πεκίνο να βρίσκεται σε υψηλότερο έδαφος.

Είπε ότι η ηπειρωτική χώρα θα μπορούσε να καταλάβει την Ταϊβάν πριν από το 2024 και οι ΗΠΑ δεν θα μπορούσαν να επέμβουν.

Ο Jiang Yi-huah, πρώην πρόεδρος του Executive Yuan και επίσης πολιτικός Kuomintang, είπε ότι υπήρχε 50% πιθανότητα να ξεσπάσει πόλεμος στα στενά της Ταϊβάν, αλλά πιθανότατα θα συνέβαινε μεταξύ 2024 και 2027.

Ο Jiang είπε ότι ήταν απίθανο οι ΗΠΑ να συμμετάσχουν στις χερσαίες μάχες εναντίον του PLA στο νησί.Στην ίδια εκδήλωση, ο Ρίτσαρντ Μπους, πρώην πρόεδρος του Αμερικανικού Ινστιτούτου στην Ταϊβάν, είπε ότι το Πεκίνο θα διέταζε τον PLA να επιτεθεί στην Ταϊβάν μόνο εάν οι ηγέτες του νησιού κινηθούν για να επιτύχουν «de jure ανεξαρτησία».

Ο Μπους είπε ότι όταν συμβεί αυτό, οι ΗΠΑ θα επέμβουν.

Επικαλούμενη σχόλια των Σου και Τζιάνγκ, η People’s Daily ανέφερε ότι ένας πόλεμος στα στενά της Ταϊβάν θα τελειώσει πριν επέμβουν οι ΗΠΑ. Πρόσθεσε ότι ακόμη κι αν έφτανε ο αμερικανικός στρατός, θα ηττηθεί από την Κίνα.

Ένα άλλο άρθρο που δημοσιεύτηκε από το πρακτορείο ειδήσεων China Review ανέφερε ότι οι ΗΠΑ δεν υποσχέθηκαν ποτέ να πολεμήσουν για την Ταϊβάν. Ανέφερε ότι η κυβέρνηση Τσάι ήθελε απλώς να τονώσει το ηθικό των υποστηρικτών της λέγοντας ότι το νησί είχε στρατιωτική συνεργασία με τις ΗΠΑ.

Από το 2020, το Kuomintang προωθεί τη θεωρία «η πρώτη μάχη είναι  και το τέλος», που σημαίνει ότι η Ταϊβάν θα καταληφθεί από τον PLA πριν φτάσουν τα αμερικανικά στρατεύματα.

Ο υπουργός Άμυνας Chiu Kuo-cheng είπε τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους ότι ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί αυτή η θεωρία, καθώς ο στρατός της Ταϊβάν δεν θα έμενε ακίνητος εάν δεχόταν επίθεση.

Ένα σχόλιο που δημοσιεύθηκε από κινεζικά μέσα ενημέρωσης τον περασμένο μήνα ανέφερε ότι η Ταϊβάν άρχισε να προωθεί την εκπαίδευση ξιφολόγχης , κάνοντας λόγο για  αστικό πόλεμο στην Ταϊβάν. Το σχόλιο στη συνέχεια αναδημοσιεύτηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Πριν από αυτό, το Υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν δήλωσε στην ανά διετία στρατιωτική στρατηγική του έκθεση στις 9 Νοεμβρίου ότι το Πεκίνο διεξάγει «πόλεμο προπαγάνδας» για να επηρεάσει την κοινή γνώμη της Ταϊβάν.

Ανέφερε ότι το Πεκίνο επέβαλε «απειλές  για δημιουργία  γκρίζας ζώνης» στην Ταϊβάν, στέλνοντας πολεμικά αεροσκάφη στον νοτιοδυτικό εναέριο χώρο του νησιού, πραγματοποιώντας στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στο νησί Πράτας και χρησιμοποιώντας επίσης προπαγάνδα για να κλονίσει την πίστη και το ηθικό του λαού της Ταϊβάν.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι  η εγγύτητα της Ταϊβάν από τις ακτές της Κίνας την καθιστούν ευάλωτη στις πάρα πολλές συστοιχίες πυραύλων εδάφους-εδάφους που διαθέτει το Πεκίνο, με αποτέλεσμα το νησί να δεχθεί μια τρομακτική δύναμη πυρός πριν εκδηλωθεί η επίθεση των Κινεζικών Ενόπλων δυνάμεων από αέρα και θάλασσα.

Επίσης το γεγονός ότι η Κίνα διαθέτει επίσης μεγάλο αριθμό παράκτιων συστοιχιών πυραύλων εδάφους-θαλάσσης μεγάλου βεληνεκούς, καθιστά επικίνδυνη την προσέγγιση πλοίων του πολεμικού ναυτικού στην Ταϊβάν, επιβάλλοντας έτσι η Κίνα μια περιοχή άρνησης πρόσβασης Α2D για το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό.

Τέλος τα πολλά αεροδρόμια της Κίνας που φιλοξενούν έναν εξίσου μεγάλο αριθμό μαχητικών αεροσκαφών σε συγκερασμό με το πυκνό  και πολυεπίπεδο από άποψης ύψους εχθρικών στόχων, ενοποιημένο σύστημα αεράμυνάς της , καθιστούν δύσκολο το έργο της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Κατόπιν αυτών η άμυνα της Ταϊβάν με συμβατικά όπλα καθίσταται εξαιρετικά δυσχερής έναντι της Κίνας.

Πηγή: Πενταπόσταγμα – Παναγιώτης Νάστος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας