Η πολιορκημένη Ελλάδα: Τουρκικός ναύσταθμος στη Μισράτα της Λιβύης

1827
μισράτα

Ανακοινώθηκε η κατασκευή τουρκικού ναυστάθμου στη Μισράτα της Λιβύης και η Ελλάδα αποκτάει ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα από τα δυτικά καθώς η μόνιμη τουρκική ναυτική δύναμη που θα εγκατασταθεί εκεί θα αποτελεί απειλή για την Δυτική Ελλάδα και την Κρήτη.

«Λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση των προκλήσεων της Ελλάδας στην ανατολική Μεσόγειο, η παρουσία του Ναυτικού της Τουρκίας στη Λιβύη θεωρείται στρατηγική. Επομένως, το λιμάνι της Μισράτα αναμένεται να μετατραπεί σε μία μόνιμη ναυτική βάση για την Τουρκία», αναφέρει η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα  «Γενί Σαφάκ» η οποία απηχεί τις κυβερνητικές θέσεις (βασικά τις ανακοινώνει).

Η θαλάσσια αυτή περιοχή της Μισράτα θεωρείται η πλουσιότερη σε απόθεμα πετρελαίου στο Λιβυκό πέλαγος.

«Η παρουσία τουρκικών πλοίων θεωρείται απαραίτητη για την ασφάλεια των γεωτρήσεων στην περιοχή», επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Αν συνυπολογίσουμε πως η Αλβανία έχει παραχωρήσει για μόνιμη χρήση από τα τουρκικά υποβρύχια, την υποβρυχιακή βάση του Αυλώνα τότε γίνεται αντιληπτό πως η Ελλάδα έχει περικυκλωθεί ολικά.

Η Τουρκία δημιουργεί δύο στρατιωτικές βάσεις στη Λιβύη, ενώ παράλληλα ετοιμάζεται για εξορύξεις σε πετρελαιοπηγές της χώρας.

Η αεροπορική βάση της Al Watiya που θα δοθεί στην Τουρκία από την κυβέρνηση Σαράτζ θα χρησιμοποιηθεί εν αρχή για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη IHA/SIHA αλλά καθώς είναι μια βάση με μεγάλες υποδομές θα φιλοξενήσει μαχητικά και μεταφορικά αεροσκάφη της τουρκικής Αεροπορίας από όπου θα μπορούν να επιχειρήσουν κατά της Κρήτης σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», η παραχώρηση των δύο αυτών βάσεων στην Τουρκία συμφωνήθηκε κατά την επίσκεψη του Λίβυου πρωθυπουργού Σαράτζ στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την περασμένη εβδομάδα στην Άγκυρα.

Μετά την εκκαθάριση της Al Watiya από νάρκες από Τούρκους πυροτεχνουργούς, που έχουν τοποθετηθεί από τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαφτάρ, θα παραχωρηθεί στην Τουρκία.

Το πετρέλαιο που διαθέτει η Λιβύη είναι πλούσιο ως ποιότητα και φυσικά ως ποσότητα και βρίσκεται σε μεγάλα κοιτάσματα είτε χερσαία είτε θαλάσσια. Η Τουρκία μέσω της Εταιρείας Τουρκικών Πετρελαίων συμφώνησε την περασμένη εβδομάδα που ο Λίβυος πρωθυπουργός Σαράτζ επισκέφτηκε τον Ταγίπ Ερντογάν, να της παραχωρηθεί άδεια για εξόρυξη πετρελαίου σε ορισμένες πετρελαιοπηγές της Λιβύης.

Στην ουσία η Τουρκία «βάζει χέρι» στο λιβυκό πετρέλαιο.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν πριν από λίγες ημέρες ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν συζητήθηκε και αυτό το θέμα όπως αναφέρουν τουρκικές πηγές.

Η ΤΡΟ αναμένεται να ξεκινήσει εκεί μόλις η Μισράτα στην ανατ. Λιβύη εκκαθαριστεί πλήρως από τις νάρκες που έχουν τοποθετήσει οι δυνάμεις του Χαφτάρ αποχωρώντας.

Η Τουρκία θα παράσχει επίσης βοήθεια στην αποκατάσταση των εγκαταστάσεων του ηλεκτρικού και της υδροδότησης στη Λιβύη. Χθες απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση του Ικονίου της Τουρκίας τρία μεταγωγικά αεροσκάφη C 130 τύπου Hercules με προορισμό το λιμάνι της Μισράτα, μεταφέροντας στρατιωτικό υλικό, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας