Η λεηλασία των υδρογονανθράκων και περιβάλλοντος του Ιονίου από τις πολυεθνικές

1616
Ιονίου

 

Είμαστε ενάντια στην εκμετάλλευση και τη λεηλασία από τις πολυεθνικές των υδρογονανθράκων του Ιονίου, της Ηπείρου ,της Κρήτης και όλης της χώρας μας.

Υποστηρίζουμε τα κινήματα και τις πρωτοβουλίες, ενάντια στην καταλήστευση του ενεργειακού πλούτου της χώρας με την παράλληλη καταστροφή του περιβάλλοντος από τις πολυεθνικές.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που παραδίδει τη χώρα σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους με μνημονιακούς νόμους, καταστρεπτικούς για το περιβάλλον, που καταψήφιζε ,όταν ήταν στην αντιπολίτευση

Ο νόμος που στηρίζονται οι εξορύξεις είναι ο νόμος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ του 2011 που προώθησε  μετά το 2012 η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τότε τον είχε καταψηφίσει και σήμερα τον εφαρμόζει πιστά.

Η Λαϊκή Ενότητα ,πρώτη στα Ιόνια, ζητούσε έγκαιρα από τις αρχές Απριλίου του 2017  από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων να καταψηφίσει την Σ.Μ.Π.Ε.(Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) που έφερνε προς ψήφιση στο Περιφερειακό Συμβούλιο η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Λέγαμε τότε για τη κυβέρνηση: ”Στο Ιόνιο εφαρμόζει ακριβώς αυτό το μνημονιακό ληστρικό μονοπωλιακό και αντιπεριβαλλοντικό πλαίσιο.

Στο Ιόνιο πέλαγος ,στην πιο σεισμογενή περιοχή της Ευρώπης από τον Ατλαντικό ως τα Ουράλια , η έρευνα και η εξόρυξη των υδρογονανθράκων γίνεται με μνημονιακούς νόμους που έχουν ως στόχο το γρήγορο μονοπωλιακό κέρδος , υποβαθμίζουν εντελώς και θεωρούν κόστος την προστασία του περιβάλλοντος και κυρίως τους ενδεχόμενους κινδύνους από την έντονη σεισμική δραστηριότητα της περιοχής.”

Και παρακάτω: “Επειδή στις πάνω από 700 σελίδες της Σ.Μ.Π.Ε (Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) για τους υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο που έρχεται προς ψήφιση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο κίνδυνος αυτός υποτιμείται εντελώς, καθώς δεν υπάρχει καμία χαρτογράφηση των ενεργών σεισμικών ρηγμάτων της περιοχής και ούτε προβλέπεται να γίνει άμεσα και πριν τις εξορύξεις.

Επειδή δεν υπάρχουν μελέτες για τα ενεργά υποθαλάσσια ρήγματα στο Ιόνιο.

      ………

Επειδή αυτό μπορεί να αποτελέσει ισχυρό πλήγμα σε ένα μοντέλο ανάπτυξης που αφορά το συνδυασμό της Αγροτικής οικονομίας με το χαμηλής έντασης και ποιοτικό Τουριστικό προϊόν (εναλλακτικό τουρισμό) στα πλαίσια του σεβασμού και της προβολής  οικολογικών και περιβαλλοντικών αξιών δεμένων με την παράδοση, την ιστορία και τις ιδιαιτερότητες της ευρύτερης περιοχής του Ιονίου.

Καλούμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση ,τους Δήμους και το Περιφερειακό Συμβούλιο να μην υποκύψουν στους μνημονιακούς εκβιασμούς του γρήγορου και εύκολου μονοπωλιακού κέρδους.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο σύσσωμο να απορρίψει την Σ.Μ.Π.Ε. για τους υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο στη συνεδρίασή του στο τέλος Απριλίου.”

Μετά την ανάπτυξη  τα δύο τελευταία χρόνια μαζικών κινημάτων ,ενάντια σε αυτή την πολιτική, σε όλη τη χώρα και στα Ιόνια έχουμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα αυτών των κινητοποιήσεων.

Η  Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων (Π.Ε.Δ.Ι.Ν.) με  απόφασή της τάχτηκε με μεγάλη πλειοψηφία ενάντια στην εκμετάλλευση των  υδρογονανθράκων του Ιονίου με εξορύξεις από τις πολυεθνικές της ενέργειας.

Θλιβερή εξαίρεση αποτέλεσε η απερχόμενη δημοτική αρχή της Λευκάδας.

Εμείς θεωρούμε ότι ο τεμαχισμός του Ιονίου σε θαλάσσια οικόπεδα και η εκχώρησή τους με μνημονιακούς νόμους, χωρίς καμιά ουσιαστική μέριμνα για το περιβάλλον, σε πολυεθνικές για εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων και μάλιστα στην πιο σεισμογενή περιοχή της χώρας και με βασική οικονομική δραστηριότητα τον τουρισμό θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία της περιοχής και στο περιβάλλον. Θα αποδώσει ψίχουλα στα κρατικά ταμεία και στην Τ.Α., ενώ οι κίνδυνοι πολεμικής εμπλοκής θα αυξηθούν και η ένταξη της χώρας στους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων θα δυναμώσει.

Πιστεύουμε ότι πρέπει να καταγγελθούν και καταργηθούν όλες οι μνημονιακές συμβάσεις έρευνας και εξορύξεων υδρογονανθράκων της κυβέρνησης ,με τους μονοπωλιακούς ομίλους  στο Ιόνιο, στην Ήπειρο ,στην Κρήτη και σε όλη τη χώρα. Να σταματήσουν άμεσα η έρευνα και οι εξορύξεις.

Στηρίζουμε τα κινήματα που αναπτύσσονται,  στα Ιόνια ,την ¨Ήπειρο και σε όλη την Ελλάδα ,τις θετικές αποφάσεις μαζικών φορέων όλης της χώρας, που αγωνίζονται ενάντια στην κυβερνητική πολιτική που εκχωρεί τον ενεργειακό μας πλούτο.

Ωστόσο δεν αρκούν οι ατομικές φραστικές καταδίκες των υποψηφίων βουλευτών προεκλογικά ,ιδιαίτερα των κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ,όταν τα κόμματα τους ψηφίζουν και προωθούν την εκχώρηση με αποφασιστικό τρόπο του Ιονίου και όλης της χώρας στις πολυεθνικές της ενέργειας.

Πρόσφατα παραδόθηκαν οι περιοχές νότια και δυτικά της Κρήτης. Μάλιστα στην τελετή ήταν παρών ο πρωθυπουργός και ο Αμερικάνος πρέσβης, μιας και η ΕΧΧΟΝ ΜΟΒΙL είναι η μια από τις πολυεθνικές που τις αναλαμβάνει.

Η σύμβαση γι’ αυτές τις περιοχές θα επικυρωθεί από τη νέα βουλή που θα προκύψει στις 7 Ιουλίου.

Πρέπει να δημιουργηθούν στο Ιόνιο και στις άλλες περιοχές της χώρας μεγάλα κοινωνικά κινήματα στα οποία θα συμμετέχουν όλοι οι τοπικοί μαζικοί φορείς , ώστε

να δημιουργηθούν οι συνθήκες πέρα από την καταδίκη , για το σταμάτημα και την ανατροπή αυτών των πολιτικών.

 

*ο Χρήστος Παπαδόπουλος είναι

μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της Λαϊκής Ενότητας

Υποψήφιος βουλευτής Λευκάδας

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας