Η κυβέρνηση υποκύπτει στο προσχέδιο – τελεσίγραφο των ''θεσμών'' για ξεπούλημα του 40% της ΔΕΗ

2262
βουλή

Αναπόφευκτο είναι για την κυβέρνηση το ληστρικό ”πωλητήριο” της ΔΕΗ, που θα σηματοδοτήσει την έναρξη της ψευδώνυμης απελευθέρωσης της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού και μια από τις μεγαλύτερες αναδιαρθρώσεις – εκποιήσεις της ελληνικής οικονομίας που ισοδυναμούν με εθνικό έγκλημα.
Οι θεσμοί, όπως προκύπτει από το προσχέδιο του μνημονίου που έχουν παραδώσει στην κυβέρνηση, εμφανίζονται αποφασισμένοι να επιβάλλουν δομικά μέτρα για το σπάσιμο της ΔΕΗ στους λιγνίτες και τα νερά.
Σύμφωνα με τον Τύπο του Σαββατοκύριακου οι δανειστές, μεταξύ άλλων απαιτούν το ξεπούλημα του 40% του λιγνιτικού και υδροηλεκτρικού παραγωγικού δυναμικού της επιχείρησης, σε ένα ιδιαίτερα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, με τη διαδικασία να ξεκινά από τον Ιούλιο του 2017 και να ολοκληρώνεται αρχές του 2018.
Το πωλητήριο της ΔΕΗ, είχε δρομολογηθεί από τα μέσα του Δεκεμβρίου του 2016, βάσει δυο κρίσιμων παραγόντων τους οποίους και επικαλείται η τρόικα στο προσχέδιο του μνημονίου.
Ο πρώτος παράγοντας που επικαλούνται οι θεσμοί είναι η απόφαση της Ε.Ε το 2008 που ζητούσε πρόσβαση τρίτων (ιδιωτών) στο λιγνίτη μέσω της πώλησης του 40% των λιγνιτικών της μονάδων και η οποία επικυρώθηκε από το Ευρωπαϊκο Δικαστήριο, με απορριπτική απόφαση της προσφυγής της ΔΕΗ στις 15/12/16.
Ο δεύτερος παράγοντας ήταν η αναποτελεσματική εφαρμογή των ΝΟΜΕ (δημοπρασίες ισχύος), καθώς τον Νοέμβριο, και ενώ μέχρι τότε τα μερίδια των ανεξάρτητων παροχών ακολουθούσαν ανοδικά πορεία, μειώθηκαν και το μερίδιο της ΔΕΗ ενισχύθηκε με ποσοστό 1%.
Οι δανειστές, επομένως, εμμένουν σαφώς και κατηγορηματικά στην ανάγκη λήψης άμεσων δομικών μέτρων για το σπάσιμο της ΔΕΗ και τα οποία δομικά μέτρα είναι:
1) Εκχώρηση της παραγωγής λιγνίτη και υδροηλεκτρικών μονάδων, σε ποσοστό που να μειώνει τη συνολική παραγωγή της ΔΕΗ κατά 40%, σε εναλλακτικούς προμηθευτές μέσα από τη δημιουργία και τη διάθεση μιας ή περισσότερων χωριστών εταιρειών(μια ή πολλές μικρές ΔΕΗ)
2)Η ΔΕΗ δεν επιτρέπεται να έχει καμιά συμμετοχή η σύνδεση με οποιαδήποτε εκχωρούμενη οντότητα πράγμα που στην ουσία απορρίπτει το σχέδιο της ΔΕΗ για συμμετοχή με μειοψηφικό πακέτο στα υπό παραχώρηση εταιρικά σχήματα.
3) Το ελληνικό Δημόσιο ή οποιαδήποτε νομικό πρόσωπο ή επιχείρηση που ελέγχεται από το Ελληνικό Δημόσιο με οποιονδήποτε τρόπο, δεν επιτρέπεται να συμμετάσχει στις εταιρείες που θα εκποιηθούν.
Τέλος, ως προς το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των μέτρων το προσχέδιο του μνημονίου αναφέρει ρητά ότι μέχρι τον Ιούλιο του 2017 η κυβέρνηση και οι ”Θεσμοί” θα πρέπει να έχουν συμφωνήσει στο σχέδιο για την εκχώρηση των υδροηλεκτρικών και λιγνιτικών μονάδων.
Μέγα ερώτημα, μέσα σε αυτές τις τραγικές για το μέλλον της ΔΕΗ συνθήκες, ανακύπτει για την μακαριότητα των συνδικάτων όσον αφορά την υπεράσπιση των εργαζομένων που οδηγούνται σε μαζικές απολύσεις και στην δουλοπαροικία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας