Η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε να υποδέχεται μετανάστες από τη Λιβύη σε ελληνικό λιμάνι, που όπως φαίνεται θα βρίσκεται στην Κρήτη!
Η αποδοχή της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν τα κράτη – μέλη της ΕΕ σχετικά με την ενεργοποίηση της ναυτικής επιχείρησης «Ειρήνη» για την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, συνοδεύεται από την αποδοχή της Αθήνας να οριστεί ελληνικός λιμένας ως «λιμάνι πρώτης αποβίβασης» προσφύγων και μεταναστών που θα διασωθούν στο πλαίσιο των περιπολιών.
Η συμφωνία προβλέπει ότι οι διασωθέντες θα διανέμονται στη συνέχεια σε όλες τις χώρες που θα παρέχουν εναέρια ή πλωτά μέσα στην επιχείρηση.
Η Ελλάδα θα μπορεί ανά τετράμηνο να αποσύρει το λιμάνι της αν κρίνει ότι επιβαρύνεται δυσανάλογα. Το κόστος της μεταφοράς και της διαμονής των διασωθέντων θα καλύπτεται από κοινοτικούς πόρους.
Από τη συμφωνία αυτή κυβέρνησης και Ε.Ε προκύπτουν μείζονα ερωτήματα που χρήζουν απάντησης:
Το πρώτο και κρίσιμο ερώτημα είναι γιατί απεδέχθη η Ελλάδα, με το ιδιαίτερο βάρος που επωμίζεται με τις ροές προσφύγων και μεταναστών από τον Έβρο και τα νησιά του Αιγαίου, να επωμιστεί και το πρόσθετο βάρος της υποδοχής μεταναστών από τη Λιβύη, απαλλάσσοντας την Ιταλία και τη Μάλτα κατά κύριο λόγο, οι οποίες μέχρι τώρα υποδέχοντο τις μεταναστευτικές ροές από τη Λιβύη;
Και εν πάσι περιπτώσει γιατί η κυβέρνηση δεν επέμεινε να γίνει ίση κατανομή των υποδοχών μεταναστών από τη Λιβύη σε λιμάνια όλων των μεσογειακών χωρών-μελών της Ε.Ε;
Τέλος, η ναυτική επιχείρηση που θα φέρει το όνομα “Ειρήνη“, θα έχει καμία σχέση με την ονομασία της ή θα είναι μοχλός ξένων επεμβάσεων στις Λιβυκές εξελίξεις, σύμφωνα με τα συμφέροντα της Γερμανίας και άλλων ισχυρών χωρών της Ε.Ε, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, κάτι που είναι όχι απλώς πιθανόν αλλά σχεδόν βέβαιο.