Η Κούβα καταθέτει στον ΟΗΕ πρόταση για ανεξαρτησία του Πουέρτο Ρίκο

1795
κούβα

Το αίτημα για ανεξαρτησία του Πουέρτο κατατέθηκε χθες (18/6) στον ΟΗΕ, που θα αναλύσει στην Επιτροπή Αποαποικιοποίησης την κατάσταση αυτής της χώρας που υφίσταται ακόμα την αποικιακή κυριαρχία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Έτσι παρουσιάστηκε το σχέδιο ψηφίσματος από την Κούβα με αυτή την ευκαιρία, το οποίο επαναλαμβάνει το αναφαίρετο δικαίωμα του λαού του Πουέρτο Ρίκο για αυτοδιάθεση και ανεξαρτησία.

Επαναλαμβάνει επίσης τα λατινοαμερικάνικα και καραϊβικά χαρακτηριστικά αυτής της περιοχής, με την ιδιαίτερη και μοναδική εθνική ταυτότητα, και καλεί την κυβέρνηση των ΗΠΑ να προωθήσει διαδικασία που να επιτρέψει στους πορτορικάνους να ασκήσουν το δικαίωμα τους για αυτοδιάθεση, ανεξαρτησία και λήψη αποφάσεων.

Το σχέδιο ψηφίσματος δείχνει ανησυχία για το μέτρο του κογκρέσου των ΗΠΑ να επιβάλει Επιτροπή Οικονομικής Εποπτείας στο Πουέρτο Ρίκο για να ασκήσει πλήρεις εξουσίες πάνω στους εκτελεστικούς και νομοθετικούς λειτουργούς σε δημοσιονομικά, οικονομικά και προϋπολογιστικά ζητήματα.

Επιπλέον, παρατηρεί με ανησυχία τα καταστροφικά αποτελέσματα των τυφώνων Ίρμα και Μαρία στο νησί της Καραϊβικής, που ακόμα και ένα χρόνο μετά το πέρασμά τους παραμένει σε βαθιά ανθρωπιστική κρίση.

Το κάλεσμα ανεξαρτησίας για το έθνος των Μπορίκουα απολαμβάνει ευρεία υποστήριξη από προσωπικότητες, κυβερνήσεις και πολιτικές δυνάμεις της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής.

Πολυάριθμες δηλώσεις των ηγετών της Κοινότητας Κρατών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής (CELAC), του Κινήματος Αδεσμεύτων Χωρών και της Μπολιβαριανής Συμμαχίας για τους Λαούς της Δικής μας Αμερικής (ALBA-TCP) επανέλαβαν επίσης τα αναφαίρετα δικαιώματα του λαού του Πουέρτο Ρίκο.

Αυτό θα είναι το 37ο ψήφισμα – η πλειοψηφία τους έχει κατατεθεί από την Κούβα – που εξετάζεται στην Επιτροπή Αποαποικιοποίησης του ΟΗΕ σχετικά με το ζήτημα του Πουέρτο Ρίκο.

Ο πρώτος εισηγητής ήταν ο πρώην πολιτικός κρατούμενος Όσκαρ Λόπες Ριβέρα, ο οποίος τόνισε την ταχεία πληθυσμιακή αποψίλωση του Πουέρτο Ρίκο, σε τέτοιο βαθμό ώστε στο νησί να ζουν λίγο περισσότερο από 3 εκατομμύρια άτομα και πάνω από 5 εκατομμύρια να έχουν μεταναστεύσει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Υπό αυτή την έννοια, τόνισε τον υψηλό αριθμό επαγγελματιών και νέων που έχουν αφήσει το νησί αναζητώντας εργασία και ένα καλύτερο μέλλον. Επανέλαβε επίσης την κριτική του για την Επιτροπή Οικονομικής Εποπτείας (JSF) που ελέγχει τα οικονομικά της κυβέρνησης του Πουέρτο Ρίκο και τα μέτρα λιτότητας που διατάζει να εφαρμοστούν.

*Πηγή: prensa-rebelde.blogspot.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας