Η Ιταλία κλυδώνισε τις αγορές. Παρέσυρε το ΧΑ -1,12%, 624 μον.

1382
ιταλία

Αυξάνεται το ρίσκο στην χρηματιστηριακή αγορά λόγω των πολιτικών εξελίξεων στην Ιταλία, αλλά και των κλυδωνισμών στην ελληνική κυβέρνηση.

Τραπεζικές πιέσεις ειδικότερα στην Πειραιώς -4,97% σημειώθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο ενώ οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 κατάφεραν να περιορίσουν τις αρχικές απώλειες του Γενικού Δείκτη ενώ εμφανίστηκαν στηρίξεις στην ζώνη των 620 μονάδων.

Ωστόσο ο βασικός στόχος των short παραμένουν οι 550 με 570 μονάδες σχεδόν 70 με 80 μονάδες, προκειμένου να κλείσει ένα μεγάλο μέρος των short θέσεων

Αιτία της μεγάλης επιδείνωσης είναι η διογκούμενη κρίση στην Ιταλία, η ακόμη μεγαλύτερη επιδείνωση στα ομόλογα εντός και εκτός Ελλάδος καθώς και οι συνεχείς αναταράξεις στην ελληνική κυβέρνηση.

Κατόπιν της δημοσιοποίησης της επιστολής της Κομισιόν στην Ιταλία, στην οποία γίνεται λόγος για άνευ προηγουμένου απόκλιση από τους δημοσιονομικούς κανόνες έχουν επιδεινωθεί οι αποδόσεις των Ιταλικών ομολόγων  στο 3,60% με υψηλό ημέρας 3,78%, διαμορφώνοντας το spread Ιταλίας – Γερμανίας στις 316 μονάδες βάσης

Στο κάδρο μπήκε και η έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων Matteo Salvini και Luigi Di Maio με συνεχείς δηλώσεις τους στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα για το μέτρο της φορολογικής αμνηστίας ενώ εντύπωση προκαλούν και τα δημοσιεύματα που θέλουν τον πρωθυπουργό Giuseppe Conte να απειλεί για πρώτη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων του με παραίτηση

Η επιδείνωση στα Ιταλικά ομόλογα έχει επηρεάσει άμεσα και τα ελληνικά, με το 10ετές στο 4,40% το μεταξύ τους spread στις 80 μονάδες βάσης.

Κλιμάκωση της επιδείνωσης

Με θετικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά ενώ με σποραδικές αγοραστικές κινήσεις στο πρώτο πεντάλεπτο σημειώθηκαν τα υψηλή της ημέρας με το Γενικό Δείκτη +0,31% και τον Τραπεζικό Δείκτη +1,26%.

Μετά το πρώτο μισάωρο η πλειονότητα των τίτλων δεχόταν πιέσεις ειδικότερα οι τράπεζες ενώ η απουσία των αγοραστικών παρεμβάσεων ήταν εμφανής και με ευκολία οι βασικοί δείκτες σημείωσαν ισχυρές απώλειες.

Λίγο μετά τις 14:00 και με την λήξη των παραγώγων εντάθηκαν οι πωλήσεις ειδικότερα στις τράπεζες που τράβηξαν τον Γενικό και Τραπεζικό Δείκτη στα χαμηλά της ημέρας στο -1,58% και -3,25% αντίσtοιχα.

Περί τις 14:45 ήπιες αγοραστικές κινήσεις στις τράπεζες και σε δεικτοβαρείς μετοχές όπως ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Coca Cola δεν κατάφεραν να περιορίσουν τις απώλειες του Γενικού Δείκτη καθώς επέστρεψαν οι τραπεζικές πιέσεις.

Συνεχίστηκε το αρνητικό κλίμα στις τράπεζες έως το κλείσιμο της αγοράς ενώ στις δημοπρασίες κατάφεραν να περιορίσουν τις απώλειές τους με εξαίρεση την Πειραιώς που έκλεισε στο χαμηλό της ημέρας -4,97%.

Αναλυτικά, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Πειραιώς στο -4,97% στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες ενώ η Εθνική περιόρισε τις ισχυρές πιέσεις που έφτασαν έως -5,19%.

Με ελεγχόμενες πιέσεις έκλεισε η Alpha Bank -2,18% ενώ οριακές απώλειες κατέγραψε η Eurobank -0,66%.

Στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 κυριάρχησαν πτωτικές τάσεις στην πλειοψηφία των τίτλων.

Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι Viohalco,  Motor Oil, ΕΥΔΑΠ.

Με κέρδη +2,68% έκλεισε ο Τιτάνας μετά την ανακοίνωση της υποβολής προαιρετικής δημόσιας πρότασης ανταλλαγής με σκοπό όχι την απόκτηση του ελέγχου της εταιρείας αλλά την διευκόλυνση της εισαγωγής της ΤΙΤΑΝ και των θυγατρικών της στο Euronext Βρυξελλών ακολουθώντας άλλες εταιρείς όπως Coca Cola, Viohalco.

Με την ενέργεια αυτή θα έχει φθηνότερες και ανταγωνιστικότερες πηγές χρηματοδότησης σε ένα λογικότερο φορολογικό περιβάλλον.

Τα μεγαλύτερα κέρδη σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο κατέγραψε η  μετοχή της Nexans η οποία έκλεισε +28% μετά την επιλογή της ως αναδόχου από την ΑΔΜΗΕ για το έργο που προβλέπει την πόντιση δεύτερου υποβρυχίου καλωδίου μεταξύ Λαυρίου και Σύρου, αλλά και τη δημόσια πρόταση από τον γαλλικό όμιλο «Νexans», μέσω της 100% θυγατρικής του Nexans Participations, η οποία εδώ και αρκετά χρόνια, ελέγχει τη συντριπτική πλειοψηφία της εισηγμένης εταιρείας.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε πτωτικά -1,12% στις 624 μονάδες έχοντας υψηλό στις 633,86 μονάδες και χαμηλό στις 621,90  μονάδες.

Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα.

Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 38,4 εκατ. ευρώ εξ αυτών τα 2,58 εκατ. ευρώ αφορούν εκποίηση μετοχών της Τράπεζας της Ελλάδος και τα 1,96 εκατ. σε πακέτα, ο όγκος 14,7 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 7,9 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες.

Εκποίηση 214786 χιλ. μετοχών της Τράπεζας της Ελλάδος αξίας 2,58 εκατ. ευρώ πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο

Προσυμφωνημένες συναλλαγές συνολικής αξίας 1,96 εκατ. ευρώ και όγκου 124 χιλ. τεμάχια πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Ειδικότερα ο Τιτάν διακίνησε 55 χιλ. τεμάχια αξίας 1,10 εκατ. ευρώ, η Jumbo 68 χιλ. τεμάχια αξίας 853 χιλ. ευρώ.

Τα νέα της χρηματιστηριακής αγοράς

Η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης προς τις Βρυξέλλες και κυρίως προς την ΕΚΤ εντείνεται προκειμένου να αρθούν οι περιορισμοί που έχει θέσει η ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες να μην μπορούν να αγοράσουν πάνω από 3 με 3,25 δισεκ. (ανά τράπεζα) κρατικά ομόλογα.

Αν και δεν είναι απολύτως σαφές, ο νέος στόχος είναι 20 δισεκ. αγορές που σημαίνει περίπου 5 δισεκ. ανά τράπεζα από 3 με 3,25 δισεκ. της τρέχουσας περιόδου.

Η ΕΚΤ δεν συμφωνεί γιατί θεωρεί ότι μπορεί να θεωρηθεί κρατική βοήθεια ενώ είναι νωπές οι καταστροφικές επιπτώσεις του PSI+ στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών ενώ είναι απόλυτα βέβαιο ότι το ζήτημα της άρσης του ορίου στην αγορά κρατικών ομολόγων θα πραγματοποιηθεί στο τέλος 2019 ή αρχές 2020.

Από το μικροσκόπιο των θεσμών πρόκειται να περάσουν μια σειρά από παροχές που έχουν σχεδιαστεί από την κυβέρνηση με φόντο τις τρεις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις που έχει το 2019 (ευρωεκλογές, δημοτικές, εθνικές εκλογές).

Tο ειδικό  δημοσιονομικό κλιμάκιο των δανειστών θα έρθει την επόμενη εβδομάδα (25 -26 Οκτωβρίου) στην Αθήνα για να βελτιώσει τις εκτιμήσεις του που θα πρέπει να συμβαδίσουν με αυτές της Ελλάδος καθώς θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο με το ύψος του φετινού υπερπλεονάσματος, αν δηλαδή ξεπεράσει τα 445 εκατ. ευρώ που προβλέπει το προσχέδιο στα 800 εκατ. ευρώ ώστε να χρηματοδοτηθούν οι έξτρα παροχές..

Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο στην κυβέρνηση μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών που οδήγησαν στην παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά καθώς είναι ενοχλημένος για τις διαρροές που δείχνουν την κατεύθυνση κονδυλίων του υπουργείου Εξωτερικών, σχολιάζοντας μάλιστα, «δυστυχώς τα ξεφτιλίζουν όλα»..

Εν τω μεταξύ, το αφήγημα της κυβέρνησης που ήθελε την ολοκλήρωση της θητείας της ή έστω την παραμονή της μέχρι το Μάιο φαντάζει πλέον μετέωρο καθώς οι καταιγιστικές εξελίξεις που διαδέχονται η μία την άλλη καθημερινά αλλάζουν συνεχώς τα δεδομένα.

Το βλέμμα είναι στραμμένο στη γειτονική χώρα καθώς συνεδριάζει εκ νέου σήμερα Παρασκευή 19 Οκτωβρίου η Βουλή της ΠΓΔΜ για το ζήτημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης ενώ είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιηθεί εντός της ημέρας και η πρώτη αλλά ιδιαίτερα κρίσιμη ψηφοφορία από την οποία και θα φανεί αν πράγματι ο πρωθυπουργός Zoran Zaev μπορεί να εξασφαλίσει τους απαιτούμενους 80 βουλευτές έτσι ώστε να προχωρήσει στις συνταγματικές αλλαγές που θα ανοίξουν το δρόμο και για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Αν και ο Zaev δηλώνει αισιόδοξος ότι θα καταφέρει να συγκεντρώσει τις 80 ψήφους και να προχωρήσει στην τροποποίηση του Συντάγματος αποφεύγοντας το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, δεν υπάρχει καμία ένδειξη διαρροών βουλευτών από το VMRO – DPMNE, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Για άνευ προηγουμένου απόκλιση από τους δημοσιονομικούς κανόνες σύμφωνα με την επιστολή που παρέδωσε ο Επίτροπος Pier Moscovici, στον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, Giovanni Tria σχετικά με τον προϋπολογισμό της Ιταλίας για το 2019 την ώρα που ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup, J. Dijsselbloem εκτιμά ότι επίκειται σύγκρουση ΕΕ – Ιταλίας, από την οποία, όπως υποστηρίζει, θα πληγεί περισσότερο η ιταλική οικονομία και οι ιταλικές τράπεζες..

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Giuseppe Conte έχει προθεσμία έως την ερχόμενη Δευτέρα 22/10 για να απαντήσει στις Βρυξέλλες, οι οποίες στη συνέχεια θα κρίνουν αν η Ρώμη συμμορφώθηκε ή αν θα πρέπει να στείλει ένα νέο προσχέδιο προϋπολογισμού.

Την ώρα που ο Conte διαπραγματευόταν με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους για τον προϋπολογισμό του 2019, επιχειρώντας να τους πείσει ότι αποτελεί ένα σχέδιο βάσιμο, αξιόπιστο και με προοπτική, οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, ο Matteo Salvini και ο Luigi Di Maio συγκρούονταν – με συνεχείς δηλώσεις στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα – για το μέτρο της φορολογικής αμνηστίας ενώ εντύπωση προκαλούν και τα δημοσιεύματα που θέλουν τον πρωθυπουργό Giuseppe Conte να απειλεί για πρώτη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων του με παραίτηση

Τα βλέμματα στρέφονται πλέον στην έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που έχει προγραμματιστεί για αύριο Σάββατο 20 Οκτωβρίου, εκεί όπου αναμένεται να συζητηθούν τόσο ο προϋπολογισμός όσο και η πολιτική αντιπαράθεση των κυβερνητικών εταίρων..

Στην εκτίμηση ότι άνετα η FED (Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα) θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια του δολαρίου κατά 5 φορές έως το τέλος 2019 διατυπώνει η αμερικανική Goldman Sachs.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι την τρέχουσα περίοδο τα παρεμβατικά επιτόκια της FED κινούνται μεταξύ 2% και 2,25% έως 5 αυξήσεις σημαίνει ότι θα μπορούσαν να φθάσουν στο 3,25% με 3,50%.

Εφόσον επιβεβαιωθεί η εκτίμηση αυτή το 10ετές αμερικανικό ομόλογο αναμένεται να αυξηθεί κατά 1% σε βάθος 12 μηνών.

Η αύξηση των επιτοκίων από την FED ήταν η γενεσιουργός αιτία της κρίσης στις αναδυόμενες αγορές.

Μεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι ασιατικές αγορές

Ενδεικτικά ο Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,60%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε με ισχυρά κέρδη +2,58% στις 2.550,47 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε στο +0,41% στις 25559 μονάδες

Με μεικτά πρόσημα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με μεικτές τάσεις κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία καταγράφει πτώση -0,15%, ο CAC 40 στο -0,29%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται ανοδικά +0,41%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,45% ενώ ο  FTSE 100 κινείται με άνοδο +0,51%

Στην Wall Street, o Dow κινείται με άνοδο +0,62%, ο S&P 500 καταγράφει κέρδη +0,78% και το ETF GREC κινείται στο +0,42% ( 7,55 δολ.)

Με απώλειες οιι μετοχές των τραπεζών με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα – Ισχυρές πιέσεις στην Πειραιώς

Με απώλειες έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με χαμηλές συναλλαγές.

Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Πειραιώς στο -4,97% στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες ενώ ακολούθησε και η Εθνική στο -2,32%  Με ελεγχόμενες πιέσεις έκλεισε η Alpha BANK -2,18% ενώ η Eurobank κατέγραψε οριακές απώλειες -0,66%.

Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.

Η Εθνική έκλεισε στα 1,4290 ευρώ με πτώση -2,32% με όγκο 1,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,31 δισ. ευρώ.

Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0066 ευρώ προ RS ή 0,099 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα). 

Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1νέα δωρεάν στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό προσαρμόστηκε στα 0,99 ευρώ.

Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.

Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.

Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,1200  ευρώ με πτώση -2,18% με όγκο 2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,73 δισεκ. ευρώ..

Το ιστορικό χαμηλό της Alpha Βank είναι στα 0,9490 ευρώ ή προ RS στα 0,01898 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα)

Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.

Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.

Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,1100 ευρώ με πτώση -4,97% με όγκο 589 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 485 εκατ. ευρώ.

Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,00067 ευρώ προ RS ή 0,067 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα). Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό προσαρμόστηκε στα 1,34 ευρώ.

Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.

Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.

Η Eurobank έκλεισε στα 0,4972 ευρώ με πτώση -0,66% με όγκο 3,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,09 δισ. ευρώ.

Το ιστορικό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).

Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,802 ευρώ με άνοδο +3,33% και με κεφαλαιοποίηση 800 εκατ. ευρώ.

Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.

Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1346 ευρώ με πτώση -3,17%, με όγκο 58 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 62 εκατ. ευρώ

Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.

Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 12,55 ευρώ με άνοδο +2,45% και κεφαλαιοποίηση 249 εκατ. ευρώ.

Με αρνητικά πρόσημα οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 – Ξεχώρισε ανοδικά ο Τιτάνας

Με πτωτικές τάσεις έκλεισε η πλειοψηφία στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.

Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι  Viohalco, Motor Oil, ΕΥΔΑΠ, Sarantis

Στον αντίποδα ανοδικά έκλεισαν  Τιτάνας, ΕΛΠΕ, ΑΔΜΗΕ.

Η Coca Cola έκλεισε στα 27,10 ευρώ με πτώση -0,55% με την κεφαλαιοποίηση στα 10 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 9,60 ευρώ με πτώση -0,21% και αποτίμηση 4,71 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.

Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,2150 ευρώ με πτώση -0,16% και αποτίμηση 282 εκατ. ευρώ.

Ο ΑΔΜΗΕ που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του στις 19/6 έκλεισε στα 1,59 ευρώ με άνοδο +0,76% και κεφαλαιοποίηση 369 εκατ ευρώ.

Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,54 ευρώ με άνοδο +0,12% έχοντας κεφαλαιοποίηση στα 2,72 δισ. ευρώ.

Ο Τιτάνας έκλεισε στα 19,92 με άνοδο +2,68% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,54 δισ. ευρώ.

Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,96 ευρώ με άνοδο +0,96% και κεφαλαιοποίηση 2,13 δισ. ευρώ.

Η Motor Oil έκλεισε στα 21,15 ευρώ με πτώση -3,86% και κεφαλαιοποίηση 2,34 δισ. ευρώ.

Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 7,94 ευρώ με πτώση -0,25% και κεφαλαιοποίηση 1,13 δισεκ. ευρώ.

Η Jumbo έκλεισε στα 12,66 ευρώ με πτώση -0,31% και κεφαλαιοποίηση 1,72 δισ. ευρώ.

Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,5900 ευρώ με πτώση -2,24% και με την κεφαλαιοποίηση στα 237 εκατ. ευρώ.

Η MIG που είναι εκτός FTSE 25) βρίσκεται στα 0,0701 ευρώ με πτώση -1,27% με την κεφαλαιοποίηση 66 εκατ. ευρώ.

Επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα το 10ετές στο 4,40%, με την Ιταλία στο 3,60% με διαφορά spread 80 μ.β. 

Επιδείνωση σημειώνονται, σήμερα στα ελληνικά ομόλογα, με το 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 4,40% και με το Ιταλικό 10ετές στο 3,60%.

Η νέα κλιμάκωση στην Ιταλία επιδρά και στην Ελλάδα με τα ομόλογα να ανακάμπτουν, με άνοδο τιμών και πτώση αποδόσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις τρέχουσες τιμές εάν το ελληνικό δημόσιο πραγματοποιούσε δημοπρασία 10ετών ομολόγων – προφανώς και οι πόρτες των αγορών έχουν κλείσει – θα είχε απόδοση 5% ενώ η Κύπρος πέτυχε απόδοση στο 10ετές στο 2,40%.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το 2ετές ομόλογο – πρώην 5ετές – λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης το 2014 και σήμερα βρίσκεται στις 101,78 μονάδες βάσης σε μέσες τιμές ή μέση απόδοση 1,03%…

Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 104 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 3,23% με απόδοση αγοράς 3,26% και απόδοση πώλησης 3,20%.

Θυμίζουμε ότι το 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.

Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 99,88  μονάδες βάσης και απόδοση 3,53%

Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 95,45 μονάδες βάσης και απόδοση 4,21% απέχει από το ιστορικό χαμηλό στο 3,31%

Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 94,55 μονάδες βάσης και απόδοση 4,38% με απόδοση αγοράς 4,40% και απόδοση πώλησης 4,35%. 

Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 89,60 μονάδες βάσης και απόδοση 4,93%.

Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 85,76 μονάδες βάσης και απόδοση 5,23%.

Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 85,70 μονάδες βάσης και απόδοση 5,28%.

Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 396 μονάδες βάσης από 388 μονάδες βάσης.

Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 386 μονάδες βάσης από 375 μονάδες βάσης.

Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.

Το CDS δουλεύει ως εξής….

Για κάθε 10 εκατ. δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 3,86% ή 386 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Επιδείνωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης με το Ιταλικό 10ετές 3,60%

Επιδείνωση καταγράφεται και σήμερα στα ομόλογα της Ιταλίας, με το 10ετές να βρίσκεται στο 3,60% ενώ νωρίτερα διαπραγματευόταν στο 3,78%.

Η κόντρα με τις Βρυξέλλες, προκαλούν μεγάλη αναταραχή στην Ιταλία παρασύροντας σε πτώση συνολικά τα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης.

Οι σχέσεις Ιταλίας – Βρυξελλών συνεχίζουν να τελούν υπό όρους δοκιμασίας ειδικά μάλιστα μετά από την απόφαση για δημοσιονομικό έλλειμμα 2,4%….το οποίο θα μειωθεί στο 1,8% το 2021.

Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 19/10/2018 στο 0,44% με υψηλό 1,5 έτους 0,78% στις 13/2/2018.

Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.

Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….

Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 1,03% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,83% που σημειώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016.  

Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 2,03% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,60% που  σημειώθηκε στις 18 Απριλίου 2018. 

Το παλαιό 10ετές το 2016 είχε φθάσει έως το 4,18% και ιστορικό χαμηλό 1,74% στις 20 Δεκεμβρίου 2017….

Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,76% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.

Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης Δεκεμβρίου 2028 έχει απόδοση 3,60% με υψηλό ημέρας 3,78% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40%.

*Πηγή: bankingnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας