Η ιρανική Βουλή καλεί για «εξηγήσεις» τον πρόεδρο Χασάν Ρουχανί

1385
Ρουχανί

Ένα μήνα διορία για να παρουσιαστεί ενώπιον της έδωσε η Ιρανική Βουλή στον πρόεδρο της χώρας Χασάν Ρουχανί προκειμένου να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά για το πως χειρίζεται την οικονομία.

Είναι η πρώτη φορά που το κοινοβούλιο καλεί τον Ρουχάνι, ο οποίος βρίσκεται υπό πίεση από τους σκληροπυρηνικούς αντιπάλους του ώστε να κάνει αλλαγές στο Υπουργικό του συμβούλιο και όχι μόνο.

Υπενθυμίζεται ότι η Ιρανική οικονομία έχει υποστεί βαρύ πλήγμα μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ τον περασμένο Μάιο, να αποχωρήσει από την ιστορική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, την οποία συνήψαν, τον Ιούλιο του 2015, έξι παγκόσμιες δυνάμεις (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) με το Ιράν, έπειτα από δύο χρόνια παρατεταμένων διαπραγματεύσεων

Η προοπτική των νέων Αμερικανικών κυρώσεων έχει ασκήσει εντονότατες πιέσεις στο ιρανικό ριάλ, με την ισοτιμία του έναντι του δολαρίου να πέφτει κάτω από τις 100.000 ριάλ το Σαββατοκύριακο, να φθάνει τις 122.000 ριάλ τη Δευτέρα και να ανακάμπτει ελαφρώς στις 115.000 ριάλ την Τρίτη.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ΙSNA του Ιράν οι βουλευτές θέλουν απαντήσεις από τον Ρουχανί γιατί μετά την υπογραφή της πυρηνικής συμφωνίας το 2015, με αντάλλαγμα την άρση των περισσότερων διεθνών κυρώσεων, οι ιρανικές τράπεζες εξακολουθούν να έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Όλα αυτά υπό τον φόντο της απόρριψης της πρόσφατης πρότασης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη χωρίς προϋποθέσεις.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να συναντηθεί με την ιρανική ηγεσία, χωρίς προϋποθέσεις προκειμένου να συζητήσει τη βελτίωση των σχέσεων.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν τόνισε ότι η προσφορά του Τραμπ αντικρούει τις ενέργειές του καθώς η Ουάσιγκτον επιβάλει κυρώσεις εις βάρος του Ιράν και ασκεί πιέσεις σε άλλες χώρες να αποφύγουν να αναπτύξουν επιχειρηματικές δραστηριότητες με την Ισλαμική Δημοκρατία.

«Οι κυρώσεις και οι πιέσεις είναι το ακριβώς αντίθετο του διαλόγου. Πώς μπορεί ο Τραμπ να αποδείξει στον ιρανικό λαό ότι τα χθεσινοβραδινά του σχόλια εκφράζουν μια αληθινή πρόθεση για διαπραγματεύσεις και δεν ειπώθηκαν για λαϊκίστικους λόγους», τόνισε ο Μπαχράμ Κασεμί, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας